Otonun kemerini kur sıkacak

Otonun kemerini kur sıkacak

Yeni yılda otomotiv pazarının yüzde 10 daralacağını söyleyen Otokoç Genel Müdürü Özdemir, “Euro 4,10’lu seviyelere yerleşirse 900 binli pazarı görmemiz de zor olacak” diye konuştu.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de otomotiv pazarı 2016’da ikinci kez bir milyon barajını aştı. Kurların yükselişi ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışının pazarı etkileyeceğini belirten Otokoç Otomotiv Genel Müdürü Görgün Özdemir, “Ocak ayı satışları, geçen yılın stokları satıldığı için fena gitmiyor. Ama şu anda euro kuru 4,10’lu seviyelerde. Distribütör firmalar bu kurla ithalatı gerçekleştirdikleri zaman maliyetleri ister istemez fiyatlara yansıtacaklar. Biz 2017 için 900 bin pazar tahminini euro kuru 3,77 iken yüzde 10 artış öngörüsüyle yapmıştık. Kurlar 4,10 düzeylerinde devam ederse bu fiyatlara yansıyacağı için yıl sonunda 900 binli pazarı görmemiz de zor olacak” dedi. Özdemir, Otokoç Otomotiv olarak 2016 yılında 69 bin yeni, 24 bin ikinci el olmak üzere toplamda 93 bin araç satışı yaptıklarını, tüm pazardaki satışların yüzde 7’sini gerçekleştirdiklerini ve ilk 4 markadan sonra en çok araç satan şirket olduklarını söyledi. Türkiye’de satılan tüm Fiat ve Ford markalı araçların yaklaşık üçte birinin satışını Otokoç Otomotiv olarak gerçekleştirdiklerini kaydeden Özdemir, “Volvo’da yüzde 38, Alfa Romeo ve Jeep araçlarda yüzde 37 seviyesine ulaştı. Ağır ticari araç grubunda temsil ettiğimiz marka olan Ford Trucks’ta ise payımız yüzde 26 olarak gerçekleşti” diye konuştu.

72 BİN ARAÇ SATACAK

Otokoç Otomotiv’in geçen yılı 5,3 milyar lira ciro ile kapattığını belirten Özdemir, “2016 yılında olduğu gibi bu yıl da otomotiv pazarının durumunu piyasalarda yaşanacak gelişmeler belirleyecek. Hedefimiz 900 bin seviyelerinde oluşacak pazardan yüzde 8 pay almak. Araç kiralama iş birimimizde ise hizmet verdiğimiz 7 ülkede toplam 50 bin adetlik araç parkına ulaşarak liderliğimizi sürdüreceğiz. Toplamda 2017 yılı için %16 artışla 6,2 milyar lira ciro elde etmeyi hedefliyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN