Otonun vitesi yerlide daha hızlı arttı

Otonun vitesi yerlide daha hızlı arttı

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de otomobil satışları Mayıs 2018’de yüzde 13.2 gerileyerek 55 bin 727 adete düştü. İlk 10 markanın sıraladığı listede, yerli üretim yapan Renault, Fiat, Hyundai, Toyota ve Honda dikkat çekti. Mercedes listedeki tek lüks konumunu korurken, bu sene listeye Honda da girdi.

ALİ YILDIRIM/İSTANBUL

Türkiye’de otomobil satışları her geçen gün kan kaybediyor. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve kur kaynaklı fiyat değişimleri yüzünden el yakan fiyatlarla birlikte artık 60 bin liranın altında sıfır otomobil bulmak imkansız. Kasım 2016’da değişen ÖTV sistemini iple arayan otomotivciler ise pazarın her geçen gün daha fazla daralacağını dile getiriyor. Aynı zamanda konut ve bazı sektörlere verilen vergi desteğinin otomotiv sektörüne de uygulanmasını isteyen üreticiler, devletin bu sefer sürümden kazanacağını ve gelir kaybının olmayacağını her seferinde belirtiyor. Otomobil satışları 2018 Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13.03 küçülerek, 57 bin 277 adet olarak gerçekleşti. Öte yandan aynı dönemde hafif ticari araç pazarı ise yüzde 20’den fazla kayıp yaşayarak 15 bin 528’e geriledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ise mayıs ayında 55 bin 753 otomobilin trafiğe kaydı yapıldı. Aynı ayda trafiğe kaydı yapılan otomobillerin sayısı bir önceki aya göre sadece yüzde 1.1 arttı. Geçen yılın aynı ayına göre ise bu oran yüzde -13.2 oldu. Tabi mayıs ayındaki bu daralma markaların satışlarına da yansıdı. 2017 Mayıs’ta toplamda 64 bin 238 otomobil satıldı.  Bu dönemde en fazla araç satışını Renault gerçekleştirdi. Bu yılın aynı ayında ise yüzde 4.2’lük kayıp yaşayan marka 9 bin 279 adete geriledi ama liderliği yine elden bırakmadı.  Volkswagen ise geçen yıl 8 bin 129 adetlik satışa imza atarken, TÜİK verilerine göre yüzde 22.3 daralarak 6 bin 313 adete kadar düştü. Markanın en büyük kaybı ise emisyon skandalından sonra pazardan çekilen Jetta’nın dizel versiyonunda oldu. Marka 2019’a kadar Jetta satışlarını durdurdu.  Fiat ise aynı dönemde pazarla aynı oranda küçüldü. Geçen yıl 5 bin 489 araç satan marka, yüzde 13.2’lik daralmayla 4 bin 764 adetleri gördü.  Dacia ise bu dönemde 3 bin 317 araç satışı gerçekleştirdi.  Hyundai yüzde 27.8’lik daralma ile 3 bin 280 adetlere kadar düşüş kaydetti. Ford geçen yılın mayıs ayına göre en fazla kaybı yaşayan markalardan. Yüzde 38.6’lık gerilemeyle marka toplamda 2 bin 973 araç sattı.  Toyota yüzde 8.3 daralarak 2 bin 915’e, Honda ise artışla birlikte 2 bin 617 adete çıktı.  Peugeot yüzde 8 ile 2 bin 465’e, Mercedes-Benz satışları ise 2 bin 439’a kadar indi.

MERCEDES TEK LÜKS OPEL LİSTEDEN DÜŞTÜ

TÜİK rakamlarına göre Mayıs 2018’de ilk 10’a giren tek lüks marka ise Alman üretici Mercedes-Benz. Yüzde 3.3’lük kayıp yaşayan lüks üretici, 2 bin 523 adetten, 2 bin 439’a geriledi. Rapora göre dikkat çeken bir diğer marka ise Opel oldu. Geçen yılın mayıs ayında 4 bin 127 adetlik satışa imza atan marka, bu dönemde yerini Honda’ya bırakarak liste dışı kaldı. Bu yılın mayıs ayında yaklaşık bin 500 adetlik satışlara düşen marka, Grandland X ile dikkat çekiyor.

ABD’YE OTOMOTİV DARBESİ

AB Komisyonu’nun yaşanan karşılıklı ticari anlaşmazlıklar konusunda ABD Ticaret Bakanlığı’na gönderdiği mektup basına sızdı. Mektupta, ABD tarafından araba ve yedek parçalara ilave gümrük vergisi uygulanmasının gereksiz ve ekonomik olarak anlamsız olduğu, çelik ve alüminyum deneyimleri uyarınca yapılan ön incelemelere göre, ABD’nin Avrupa arabaları ve parçalarına yüzde 25 oranında ilave gümrük vergileri uygulaması kararının 294 milyar dolara ulaşan karşı tedbirlere neden olabileceği belirtildi.

EN AZ KAYIP DACIA’DA HONDA YÜKSELİŞTE

Türkiye’de yükselen SUV segmentini hiç kuşkusuz görmezden gelmeyen markalar arasında olan Dacia, Duster ile elde ettiği başarıyı taçlandırmaya devam ediyor. Yeni yüzüyle birçok tüketicinin dikkatini çeken Duster, sunduğu donanımlar ve fiyat rekabetiyle rakiplerini oldukça zorluyor. TÜİK verilerine göre ilk 10 listesindeki en az satış kaybını yaşayan marka olan Dacia, yeni Duster’ın dizel otomatik versiyonuyla başarı grafiğini tırmanıyor. Yüzde 0.3’lük daralmayla 3 bin 317 adete düşen markanın satışlarının yüzde 50’den fazlasını Duster oluşturuyor. Şekerpınar tesislerinden dünyaya açılan Honda ise Civic sedan ile adeta bahar havası yaşıyor. Yıllar sonra modele tekrar dizeli getiren marka, satış rakamlarıyla da bunu destekliyor. Geçen yıl 2 bin 290 adet satan Honda bu yılın mayıs ayında 2 bin 617 adete ulaştı. Modelin dizel otomatik versiyonu ise Temmuz 2018 ortalarını bekliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN