Petrol fiyatına ABD çelmesi

Petrol fiyatına ABD çelmesi

Yılbaşında 57 dolar seviyesiyle 2017’nin en yüksek değerine ulaşan Brent petrol düşüş eğilimi göstermeye devam ediyor. ABD’de haftalık petrol üretiminin artması petrolün varil fiyatını 49 dolara kadar çekti. Uzmanlar 49,45-49,90 dolar aralığının ise destek seviyesi olduğunu söylüyor.

En yüksek seviyesini 2017’nin başında gören brent petrolün varil fiyatı 57,10 dolardan alıcı buluyordu. Yılın en düşük seviyesini geçtiğimiz ayın ilk haftasında 47 dolar seviyelerinden gösteren petrol fiyatı düşüş kaydetmeye devam ediyor. Brent petrolün varil fiyatı, önceki gün 51,15 dolardan güne başlamış ve gün içinde en yüksek 51,42 doları görmüştü. Dün sabah güne 50,21 dolardan başlayan Brent petrolün varil fiyatı, saat 10.00 itibarıyla yüzde 0,61 azalarak 49,90 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas (WTI) türü ham petrolün varili ise 47,58 dolardan alıcı buldu.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 6,4 milyon varil (yüzde 1,2) azalışla 509,9 milyon varile düştüğünü açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 2,5 milyon varil azalması yönündeydi. Küresel piyasalarda bugün, Euro Bölgesi nisan ayı Üretici Fiyatı Endeksi, ABD mayıs ayı tarım dışı istihdam, saatlik ücretler ve işsizlik verileri ile ABD nisan ayı dış ticaret dengesi verileri takip edilecek. Petrol piyasasında gün içinde ABD’de açıklanacak sondaj kuyu sayısı verileri izlenecek. Uzmanlar, Brent petrolde teknik olarak 50,70-51,45 dolar aralığının direnç bölgesi olarak izlenebileceğini belirtiyor.

PİYASALAR NEFES ALDI

Rus enerji şirketi Rosneft’in Üst Yöneticisi İgor Seçin, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütünün (OPEC) üretim kısma anlaşmasının petrol piyasalarına nefes aldırdığını söyledi. Anlaşmaya en büyük katkıyı Rusya ve Suudi Arabistan’ın yaptığını savunan Seçin, “OPEC’in petrol üretimini kısma anlaşmasına katılmayan bazı önemli petrol üreticisi ülkeler fırsattan istifade ederek pazar paylarını artırmaya çalışıyor. Bu üreticiler istikrarlı bir piyasa yerine tekrar düzensiz bir piyasaya neden olabilir” diye konuştu. Seçin, ABD’de petrol üretiminin 21 ayın zirvesine çıktığı dile getirerek, bu kapsamda OPEC anlaşmasının uzun vadede petrol piyasalarına istikrar getireceğini düşünmenin hatalı olacağını ifade ederek, anlaşmanın başarılı olabilmesi için tüm üreticilerin anlaşmaya katılım sağlaması gerektiğini aktardı.

DOLAR 2017’NİN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisinin mayısta 138 bin artarak, 182 bin olan beklentilerin oldukça altında kalması, küresel piyasalarda doların diğer para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybetmesine neden olurken, dolar/TL de buna paralel 3,5137 ile 27 Aralık 2016 tarihinden bu yana en düşük seviyesine indi. ABD verilerinin öncesinde 3,53’ün üzerinde yatay seyreden dolar/TL, veri sonrası sert bir şekilde düşüşe geçti. Dolar/TL dün saat 15.45 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,2 azalışla 3,5160 seviyelerinde dengelenirken, euro/dolar paritesindeki yükselişin etkisiyle euro/TL yüzde 0,3 değer kazanarak 3,9675’e çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN