Petrol varil fiyatları kasırgalara teslim

Petrol varil fiyatları  kasırgalara teslim

ABD’yi kasıp kavuran Harvey kasırgası sonrasında beklenen Irma, şimdiden petrol fiyatlarını aşağı çekti. Londra petrolünün varili 53,58, Teksas’ın 47,27 dolara kadar geriledi. ABD Başkanı Trump ise Harvey mağdurları için hazırlanan 15,2 milyar dolarlık yardımı onayladı.

ABD’nin Teksas eyaletinde etkili olan ve ciddi kayıplara yol açan Harvey kasırgası sonrasında beklenen Irma kasırgası, şimdiden petrol fiyatlarını vurdu. ABD Federal Acil Durum Yönetim Kurumu (FEMA)’nın Florida eyaleti sahillerine yaklaşan ve büyük yıkımlara yol açacağı uyarısı yaptığı kasırga öncesinde ülkede petrol fiyatları 47,27 dolara kadar geriledi. Uluslararası ölçekte en yaygın olarak kullanılan Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı yüzde 1,7 kayıpla 53,58 dolara kadar indi. ABD’nin Batı Teksas türü ham petrol varil fiyatı da yüzde 3,7 düşüşle 47,27 dolara kadar geriledi. Uzmanlar, geçen ay ABD’nin Teksas eyaletini vuran Harvey kasırgasına işaret ederek, bu eyaletteki petrol rafinerilerinin kapatıldığını ve ham petrol piyasasında arz fazlasının kısa dönemde arttığını ifade etti. Irma kasırgasının da rafinerilerde kapanmaya yol açmasından endişe duyan yatırımcıların, piyasada satış pozisyonu aldığını belirten uzmanlar, fiyatlardaki düşüşün kısa dönemli olmasının beklendiğini kaydetti. Harvey kasırgası nedeniyle ABD’nin rafine kapasitesinin dörtte biri askıya alınmıştı. Harvey kasırgası büyük maddi zararlara yol açmıştı. Irma kasırgası nedeniyle Florida’da oluşabilecek toplam zararın 125 milyar doları bulabileceği öngörülüyor.

Diğer taraftan ABD Başkanı Donald Trump, geçen ay Teksas eyaletinde etkili olan Harvey kasırgası’nın mağdurları için hazırlanan 15 milyar 250 milyon dolarlık yardımı öngören yasa tasarısını imzaladı. ABD Senatosundan 17’ye karşı 80 oyla geçen, Temsilciler Meclisinde de 90’a karşı 316 oyla kabul edilen tasarı Trump tarafından onaylandı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “ABD Başkanı yasa tasarısını imzalayarak kasırgadan etkilenen afetzedelere gerekli desteği sağladı. Düşüncelerimiz ve dualarımız zarar gören insanlarla” ifadelerini kullandı. Ayrıca, Trump’ın imzaladığı yasa tasarısı sayesinde ABD’nin borç limiti 3 ay süreyle artırıldı. Böylece ABD federal hükümetinin 8 Aralık’a kadar finanse edilerek faaliyette kalması sağlanmış oldu. Öte yandan, Senato ve Temsilciler Meclisindeki “hayır” oylarının tamamının Cumhuriyetçi Parti temsilcilerinden geldiği bildirildi. “Hayır” oyu kullanan Cumhuriyetçilerin, Harvey kasırgası yardım paketine karşı olmadığını ifade eden uzmanlar, Cumhuriyetçi liderlerin borç limitini 3 ay yerine 18 ay süreyle artırılması talebinde bulunduklarını ancak bunun Trump tarafından kabul edilmediğini ifade etti.

IRMA 37 MİLYON KİŞİYİ ETKİLEYEBİLİR

ABD Ulusal Kasırga Merkezi ise saatteki hızı yaklaşık 300 kilometreye ulaşan ve en tehlikeli kasırga türü olan Irma’nın Karayipler’in ardından Virgin Adaları’nı ve Porto Riko’nun kuzeydoğu sahillerini vurmaya başladığını açıkladı. ABD Ulusal Hava Dairesi, Guadeloupe, Porto Riko ve Florida’da 1928 yılında 2 bin 748 kişinin ölümüne neden olan San Felipe Kasırgası’ndan bu yana Porto Riko’nun Irma büyüklüğünde bir kasırga görmediğini bildirmişti. Leeward Adaları’nda 3,4 metre yüksekliğinde dalgalara yol açan Irma kasırgasının, Turks ve Caicos Adaları’nda 6 metrelik dalgalar oluşturacağı tahmin ediliyor. Irma kasırgasının, 37 milyon kişiyi etkilemesi bekleniyor.

HARVEY’DE  40 MİLYAR DOLAR ZARAR TAHMİNİ

Amerikalı finans kuruluşu Morgan Stanley, geçtiğimiz haftalarda Houston ve Rockport başta olmak üzere Teksas’ın güneydoğusundaki kıyı şehirlerde hayatı durduran Harvey kasırgasının ekonomik bilançosunun 30-40 milyar dolar olacağı tahmininde bulundu. Bu tahminler doğru çıkarsa Harvey, en maliyetli dördüncü kasırga olarak kayıtlara geçecek. Listenin ilk üç sırasında ise 160 milyar dolarla Katrina (2005), 70 milyar dolarla Sandy (2012) ve 48 milyar dolarla Andrew (1992) kasırgaları bulunuyor.

17-09/10/ekran-resmi-2017-09-10-021057.png

Morgan Stanley, raporunda ayrıca Harvey kasırgasında en büyük maliyeti sigorta şirketlerinin üstleneceğine işaret etti. Sigorta sektörüne, Katrina kasırgası yaklaşık 80 milyar, Sandy kasırgası ise 36 milyar dolar civarında zarara neden olmuştu. Standard and Poor’s Global’ın verilerine göre, rafinerilerin devre dışı kalması nedeniyle ülkenin günlük üretim kapasitesi 2,2 milyon varil azaldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN