Petrol yüklü gemiler İsrail açıklarında kayboluyor

Petrol yüklü gemiler İsrail açıklarında kayboluyor

Kuzey Irak’tan çıkarılan petrolün gizlice İsrail’e satıldığı iddia edildi. Ceyhan’dan yola çıkan petrol gemilerinin İsrail açıklarında radarlardan kaybolduğu öne sürülürken, dönüş yolunda farklı isimlerle ve boş şekilde Ceyhan’a geri dönüyor.

EKONOMİ SERVİSİ/İSTANBUL

Son zamanlarda Kuzey Irak ve Ceyhan deniz hattında ilginç olaylar oluyor. Ceyhan’dan yola çıkan petrol gemileri İsrail karasularında kısa süreli kayboluyor. İddialara göre, Kuzey Irak petrollerinin Akdeniz üzerinden gizlice İsrail’e taşınıyor. Gelişen olaylara göre işaretler bunu gösteriyor. Dünya genelinde petrol taşıyan gemilerin rotalarını gözlemleyen Tanker Trackers sitesi, en az üç geminin Ceyhan’dan İsrail’e petrol taşıdığına yönelik bulgulara ulaştı. İsrail kaynaklı Haaretz gazetesinde yer alan habere göre, sitenin kurucusu ve petrol ticaretiyle uğraşan Kuveytli bir iş adamı olan Samir Madani, Doğu Akdeniz’deki ilk şüpheli hareketliliği geçen kasım ayında fark etti. Madani, Ceyhan limanından Süveyş kanalına gitmek üzere yola çıkan Valtamed adlı tankerin, Tel Aviv açıklarında, ancak İsrail karasuları dışında kalan bir bölgede aniden durduğunu ve geminin bilgilerini gönderen vericiyi kapattığını belirledi. Gemiyi takibe alan Madani, Valtamed tankerinin birkaç gün sonra yeniden ortaya çıktığını ancak daha hafif olduğunu gördü. Ortaya çıktıktan sonra Kıbrıs’a hareket eden tanker, boş olarak Ceyhan’a döndü. Bu döngü tekrarlandı. Madani, bu bulgulardan hareketle tankerin Kerkük-Ceyhan boru hattından gelen Kuzey Irak petrolünü İsrail’e taşıdığı sonucuna vardı. Bu olaydan sonra bölgedeki tankerleri daha yakından inceleyen Madani, yine Ceyhan’dan yola çıkan bir tankerin, İsrail yakınlarında kimliğini değiştirdiğini, yükünü bıraktıktan sonra tekrar eski adına döndüğünü belirledi. Tanker Trackers, bu bulguyu Twitter hesabından “Kayıp olan Kriti Diamond tankerini size gururla sunuyoruz. Tanker artık yeni adıyla faaliyet gösteriyor: Kiton” ifadeleriyle paylaştı. Hesaptan birkaç gün sonra atılan ikinci bir tweette ise Kriti Diamond tankerinin, İsrail’e yaklaşırken takma adı olan Kiton’u kullanmayı unuttuğuna dikkat çekildi. Tanker Trackers sitesi, Mabrouk adlı başka bir teknenin de yine aynı şekilde önce kaybolduğunu, sonra Maro adıyla yeniden ortaya çıktığını belirledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN