Petrol zengini Venezuela’da yaşam durdu

Petrol zengini Venezuela’da yaşam durdu

Venezuela’da süren gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 23’e yükseldi. Doların karaborsaya düşmesi nedeniyle ithalat yapılamıyor. Ülkede sabun dahi bulunamıyor.

Venezuela’da hükümet karşıtı gösteriler dördüncü haftasına girdi. Kamu Denetçisi Tarek Saab, Merida ve Barinas kentlerinde düzenlenen hükümet yanlısı ve karşıtı gösterilerde iki kişinin daha yaşamını yitirdiğini belirterek, gösteriler nedeniyle ölenlerin sayısının 23’e çıktığını kaydetti. Saab, gösterilerde yaralanan çok sayıda kişinin hayati tehlikesinin de sürdüğünü bildirdi.

Ülkedeki muhalefet, Maduro’nun “aralık ayında kesilen diyalog sürecini devam ettirme” çağrısına olumsuz cevap vererek acil genel seçim çağrısında bulunmuştu. Başkent Caracas’a 25 kilometre uzaklıktaki Los Teques’te yaşayan Estefania Delgado, ülkede nüfusun çoğunun asgari ücretle geçinmeye çalıştığını ve fiyatların her geçen gün arttığı söyledi. Ülkede ürünlerin neredeyse yüzde 90’ının ABD doları ile ithal edildiğini belirten Delgado, “Hükümet ticaretle uğraşan kişilere bile resmi olarak dolar sağlayamıyor. Tüccarların işlerini yapabilmesi için de bu gerekiyor. Karaborsada normal değerinden 8-9 kat daha fazla ödeme yaparak dolar alabiliyorsunuz” diye konuştu. Delgado, özellikle kişisel bakım ürünlerine erişimin aylardır imkansız hale geldiğini anlatarak, “Yaklaşık 5 aydır şampuan, sabun alamıyorum. Bunları birkaç kat pahalıya sadece kaçak olarak alabiliyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

REZERVİ BÜYÜK

Yaklaşık 300 milyar varil ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip Venezuela, OPEC rezervlerinin yüzde 25’ini toplam dünya rezervlerinin de yüzde 20’sini barındırıyor. Ülkede ihracat gelirlerinin yüzde 95’i petrolden sağlanıyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş Venezuela’yı bugünlere getiren en önemli neden olarak gösteriliyor. Yüksek enflasyon ve devletleştirme uygulamalarının hakim olduğu ülkede işsizlik son dönemde yüzde 21’e ulaştı. 2015’te tüketici fiyatları enflasyonu ortalama yüzde 122 olarak gerçekleşirken, 2016’da yüzde 424’e kadar yükseldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN