Pick-up sınıfının ikizleri

Pick-up sınıfının ikizleri

İlk yarıyı 8 bin adetlik satışla kapatan pick-up segmentide artık ikiz kaynıyor. En son Mitsubishi L200 ve Fiat Fullback ile ortaya çıkan ortak üretime Alman üretici de dahil oldu. X-serisi ile Mercedes, Nissan Navara ve Renault Alaskan ile aynı platformu paylaştı.

ALİ YILDIRIM

Tüm dünyada hızla gelişen ve değişen otomotiv pazarı markaları da farklı teknolojilere yöneltti. Fakat aynı zamanda bu farklı teknoloji markalara bir dizi ortaklığa adım attırdı. Denge sisteminden tutunda, şanzıman, motor ve hatta karosere kadar markalar ortak modeller ortaya çıkardı. Sıfırdan bir üretim bandı kurmak yerine karşılıklı olarak değişim yapılan parçalarla ikiz modeller ortaya çıktı. SUV modellerin yanında sedan otomobillerde üretimden nasibini alırken bu durum pick-up modellere de yansıdı. Bunun en son örneği ise Mercedes-Benz’in pick-up sınıfındaki yeni temsilcisinde gerçekleşti.

Alman üretici model serisine eklediği X ile artık pick-up segmentinde de söz sahibi olmak için kolları sıvadı. Nissan Navara ve Renault Alaskan ile aynı platformu paylaşan yeni X-Serisi, 2.3 litrelik mevcut dizel motoru kullanacak. Pazara güçlü bir giriş yapmaya hazırlanan model, çift çıtalı heybetli ön ızgarası, güçlü duruşunu destekleyen uzun motor kaputu ve uzun geniş farlarıyla Alman üreticinin bir parçası olduğunu hemen hissettiriyor. Araç, üç farklı kokpit süslemesi, ikisi kontrast dikişli deri olmak üzere altı farklı koltuk döşemesi ve iki farklı tavan rengiyle pazarda boy göstermesi bekleniyor. Konfor odaklı oluşturulan model, süspansiyon geometrisi ve hava kanallı ön ve arka diskleri sayesinde off-road dışında kullanıcısına asfalt sürüş performansını da sunan ilk pick-up araç olma özelliğini taşıyor. Yeni X serisinin, dört tekerden çekiş sistemini de var. Araç, Low Mod ve isteğe bağlı olarak sunulan 4MATIC kilitli aks diferansiyeli ile her türlü yol ve zemin koşulunun üstesinden gelebilme kabiliyetine de mevcut. Her Mercedes-Benz aracında olduğu gibi X-Serisi’nde de referans olarak gösterilebilecek “Aktif Fren Asistanı” ve “Şerit Takip Sistemi” gibi pasif ve aktif güvenlik donanımları öne çıkıyor. Yeni model, pure, progressive ve power donanım seçenekleriyle satışa çıkmaya hazır. 1,1 tonluk yükleme kapasitesine sahip olacak olan model, elektronik stabilite programı, hız sabitleme sistemi ve altı adet LED kümesi gibi özellikleri standart olarak bulunduracak.

17-07/24/sd.jpg

ŞİMDİLİK TÜRKİYE’DEKİ TEK ÖRNEĞİ

Mercedes-Benz X Serisi ile aynı platformu paylaşan Nissan Navara da konforlu sürüşüyle dikkat çekiyor. Henüz daha Türkiye pazarına adım atmayan Renault Alaskan ile birlikte üçüz olan bu üçlü aynı motor seçenekleri ve alt yapı kullanılıyor. 2.3 litrelik dizel motor ile 160 ve 190 beygirlik seçeneğe sahip olan Nissan Navara, yaklaşık 1 tonluk yükleme kapasitesiyle ön plana çıkarken, aracın çekme kapasitesi de 3.5 ton. Off-road koşullarına da uyum sağlayan model 32.2 derecelik yaklaşma açısında, 25.1 derecelik uzaklaşma açısına, 230 mm’likte yüksekliğe sahip. İddialı modelin başlangıç fiyatı 92 bin liradan (2 çeker versiyonu) sunulurken, 4x4 için minimum 109 bin 407 lira ödemek gerekiyor. Araç fabrika verisi olarak 100 kilometre ortalama 6,3 litrelik yakıt tüketimi gerçekleştiriyor. 2017’nin ilk yarısına baktığımızda ise model, 1394 adetlik satış rakamına imza attı.

ORTAK MOTOR 2.3 LİTRELİK DİZEL

Segmentinin yeni yıldızı olmaya hazırlanan Mercedes-Benz X-Serisi, dört ve 6 silindirlik motor seçenekleriyle yola çıkacak. Araç, satış başlangıcıyla birlikte X 220 d ismiyle 163 beygirlik ve X 250 d ile 190 beygirlik güç seçenekleri olacak. İkizleriyle olduğu gibi 2.3 litrelik turbo dizel motorun kullanılması planlanan aracın, iki farklı motor alternatifi olacak. 2018 yılının ortalarına doğru ise ürün gamına birde, 258 beygirlik V6 dizel motor seçeneği eklenecek. Araç aynı zamanda altı vitesli manuel şanzıman ve 7 vitesli otomatik şanzıman olmak üzere iki farklı vites kutusunu alıcılarıyla buluşturacak. Aracın römork çekme kapasitesi ise 1650-3500 kilogram arası değişiyor.

17-07/24/sdgv.jpg

JAPON TASARIMINA İTALYAN DOKUNUŞU

Pick-up sınıfının Türkiye pazarındaki son temsilcilerinden Fiat Fullback, Japon Mitsubishi ile masaya oturdu. L200 ile aynı alt yapıyı paylaşan Fullback ilk yarıda 313 adetlik satış rakamına ulaştı. Aynı L200’de olduğu gibi 2.4 litrelik dizel motor seçeneğini kullanan Fullback, 180 ve 150 beygir olmak üzere iki farklı güce sahip. 1 tonluk yükleme kapasiteyle araç, off-road koşulları içinde düşünülmüş özelliklere sahip olan modelde 4 farklı çekiş modu yer alıyor. Aracın off-road koşullarında yaklaşma açısı 30 derece, uzaklaşma 22 derece, rampa açısı 24 derece, devrilme açısı ise 45 derece olarak kayıtlara geçmiş. Araç ikizinden bin lira daha ucuz olarak 92 bin 400 liradan satışa sunuluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN