Piyasalar seçimi zirvede bekliyor

Piyasalar seçimi zirvede bekliyor

Erken seçim kararı piyasaları da bir hayli karıştırdı. Karar öncesi dolar 4 lira, euro 4.96, Borsa ise 112 bin seviyesinde idi. Sandığa bir gün kala ise piyasalar seçimi zirvede beklemeye başladı. Dolar 4.69’un, euro 4.45’in üzerine çıkarken, Borsa 96 binin altına indi.

8 Nisan tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan Devlet Bahçeli ile görüşmesinin ardından seçim tarihini 24 Haziran olarak açıkladı. Seçim tarihinin açıklandığı gün piyasalarda ana göstergeler şu şekildeydi:  Dolar 4 lira

Euro 4.96 lira

Uzun vadeli faiz yüzde 12.72

Kısa vadeli faiz yüzde 14.02

Borsa 112.099

Aradan geçen süre zarfında piyasalarda dengesizlik arttı ve finansal göstergeler hızla bozuldu. Dolar 4.92 lirayı gördükten sonra şu sıralar 4.69-75 aralığında işlem görüyor. Euro ise 5.75 liraya çıktı ve şimdilerde 5.45-5.50 aralığında seyrediyor. Faizler ise hızla yükseldi ve nerede ise en yüksek seviyelerde beklemeye devam ediyor. Seçimlere bir gün kala artık uzun vadeli devlet tahvil faizleri yüzde 17.0 civarlarında seyrederken, kısa vadeli tahvil faizleri de yüzde 19.30 seviyelerine ulaştı. Borsa endeksi ise 93 binlerin de altına düştükten sonra haftanın son günü 95 bin seviyelerinde seçimi bekliyor. İşte yatırım şirketlerinin son güne ilişkin raporları ise şöyle;

İŞ Yatırım: ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı kızıştıkça küresel sermayenin çevre ülkelerden merkeze dönme eğilimi güçleniyor. Ancak altın, yen, ABD tahvili gibi emin liman fiyatlamaları risk iştahında önemli bir bozulma göstermiyor. EPFR verilerine göre 13 - 20 Haziran haftasında hisse senedinden çıkış global fonlarda 8 milyar dolar, gelişmekte olan fonlarda 6 milyar dolar ile rekor kırdı. Aynı dönemde ABD hisse fonlarına 5 milyar dolar giriş gerçekleşiyor. Türkiye varlıklarında seçim öncesinde hafif yukarı yönlü seyir devam ediyor. MSCI gelişmekte olan ülkeler endeksi yüzde 1.2 değer kaybederken Türkiye hisseleri yüzde 0.7 yukarda. Benzer pozitif ayrışma euro tahvillerde ve yerel tahvillerde de görülüyor. Döviz piyasası bu iyimser görünümü bozuyor.

 Alnus Yatırım: Biz seçimle uğraşırken dışarda Trump’ın fitilini ateşlediği ticaret savaşları endişeleri piyasaları tedirgin ediyor. Özellikle Latin Amerika borsaları önceki gün sıkıntılıydı. Ekonomik krizdeki Arjantin halkı ise ümit bağladığı futbolda Messi’si olduğu halde dünya kupasında başarısız olması ile bir kez daha üzüldü.

Devlet Bahçeli, 17 Nisan’da gündeme taşıdığı “Ağustos’ta erken seçim” konusunu, 18 Nisan öğleni Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştü. 21 Şubat’ta ortak olarak hazırlanan seçim kanunuyla ilk ittifakı oluşturan Ak Parti ve MHP ortak kararıyla “erken seçimin 24 Haziran 2018’de yapılmasına” karar verildi. Böylece seçimler 497 gün öne çekildi. O gün başlayan 66 günlük kronometre artık sona geldi. Bu pazar günü genel seçimler ve Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılacak. Tabi bu 64 günlük süreç ekonomi için iyi olmadı. USD/TL 4.10’dan 4.75’e, gösterge tahvil faizi yüzde 14.4 iken iki ayda yüzde 19.4’e yükseldi. BIST100 111 bin seviyesinden 95 bin seviyesine geriledi. Pazar günü için net olan şu ki Meclis seçimi bitecek. Yani meclis çoğunluğu ya Cumhur İttifakının olacak ya da muhalefetin parçalı fazlalığı olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimini ise ya Erdoğan kazanacak ya da ikinci tura kalacak ki ikinci tur ise 8 Temmuz 2018 günü yapılacak. Eğer seçim ikinci tura kalırsa, 2 hafta daha seçim süreci devam edecek. Aksi halde hemen yönetim kadrosunun kurulması ile seçim süreci sona ermiş olacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN