Piyasalarda bayram tatili: Borsa değer kazandı, kur sakin

Piyasalarda bayram tatili: Borsa değer kazandı, kur sakin

Piyasaların bayram tatili başladı. Dün yarım gün açık olan piyasalarda dolar TL karşındaki sakin seyrini sürdürdü. Açılışta 6.16 seviyelerini gören dolar günü 6.08 seviyesinden kapattı. Borsa ise yarım günlük endekste yüzde 1.6 değer kazandı. BIST-100 endeksi 90 bin 185 puana çıktı.

Türkiye’de piyasaların bayram tatili dün başladı. Geçen hafta S&P ve Moody’s’in not indirmesinin ardından dün yarım gün açık olan piyasalarda TL kapanış seyrini korudu. Dolar/TL dün sabah erken saatlerde 5.9950 seviyesinde iken bir ara 6.1607’ye kadar yükseldi. Dolar/TL öğle kapanışını ise yaklaşık 6.08 seviyesinden yaptı. Euro/TL ise 6.95’ten kapandı. S&P ve Moody’s’in not indirimleri hisse senetleri üzerinde önemli bir etki yaratmazken; BIST-100 endeksi pay geri alım kararı açıklayan İş Bankası hisselerindeki yükselişin de etkisiyle seans boyunca pozitif bir görünüm sergiledi. BIST-100 endeksi yarım günlük işlemlerde yüzde 1.64 yükselişle 90.185 puandan kapandı. İş Bankası hisseleri ise seans içinde bir ara yüzde 5’e yakın yükselmesinin ardından kazanımlarının bir kısmını geri vererek yüzde 2.33 primle 3.95 liradan günü tamamladı. Analistler, Türkiye piyasalarının kapalı olacağı haftanın kalanında küresel piyasalardaki gelişmeler nedeniyle kurda yukarı hareketlerin gözlenebileceğini belirtti. ABD Merkez Bankası (FED) çarşamba akşamı son faiz toplantısı tutanaklarını açıklayacak. Öte yandan cuma günü Jackson Hole’da yapılacak yıllık küresel merkez bankaları toplantısına FED başkanı dahil birçok ülkenin merkez bankası başkanı katılacak ve verilecek mesajlar izlenecek. Diğer taraftan ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarına ilişkin gelişmeler yakından takip ediliyor. Öte yandan Türkiye-ABD arasındaki ilişkilerin seyri piyasaların gündemindeki ana konu olmayı sürdürüyor. Rabobank gelişmekte olan piyasalar stratejisti Piotr Matys, Moody’s ve S&P’nin not indirimlerinin büyük bir sürpriz olmadığını söyleyerek “Bu sadece piyasa katılımcıları arasında Türkiye’nin ekonomik aktivitede önemli bir yavaşlamanın önüne geçmesinin olası olmadığını ve TL’nin değerindeki keskin düşüşün finansal istikrarı riske attığını doğruluyor” dedi.

KUR DURUŞUNU KORUYOR

10 yıllık devlet tahvillerinde getiri 0.54 düşüşle 22.0 düzeyine çekildi. Yarım günlük  yurt içi işlemlerde, dolar en düşük 5.9648 ve en yüksek 6.1549 lirayı gördükten sonra 5.90 - 6.10 lira aralığında, euro en düşük 6.8188 ve en yüksek 7.0342 lirayı gördükten sonra 6.80 - 7.03 lira aralığında, sterlin en düşük 7.6046 lira ve en yüksek 7.8404 lirayı gördükten sonra 7.60 - 7.84 lira aralığında işlem gördü. Dolar endeksi yüzde 0.22 artışla 96.31 düzeyine yükseldi. Euro/dolar paritesi yüzde 0.24 düşüşle 1.1411 düzeyine çekildi. Analistler, dolar/TL’de 6 seviyesinin psikolojik destek konumunda bulunduğunu, 6.1750’nin ise direnç konumunda izleneceğini dile getirdi.

RİYAL VE TL ÜZERİNDEN SWAP ANLAŞMASI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Katar’ın Türkiye’ye yönelik 15 milyar dolarlık yatırım paketini hayata geçirme kararının ilk adımı attı. Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası arasında ikili iş birliğini geliştirmek amacıyla ’Para Takas Anlaşması’ imzalandı. Anlaşma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve Katar Merkez Bankası Başkanı Abdullah Bin Saud Al-Thani tarafından yapıldı. Açıklamada “Söz konusu anlaşma 3 milyar dolar karşılığı Türk lirası ve Katar riyali cinsinden imzalanmıştır. Anlaşmanın temel hedefi yerel para birimleri üzerinden gerçekleştirilen ticareti kolaylaştırmak ve iki ülkenin finansal istikrarına destek sağlamaktır” ifadelerine yer verildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN