Projeler yükselmeden paraları bastık

Projeler yükselmeden paraları bastık

Şubat ayında konut satışlarının en çok arttığı il REIDIN Emlak Endeksi verilerine göre Yozgat oldu. Kira fiyatlarının en çok arttığı şehir Edirne olurken, tercihler 4+1 dairelerden yana gerçekleşti. Bu dönemde satışların yüzde 82’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu.

Türkiye’de konut satışları önceki yıllara göre her ne kadar yavaşlasa da uygun fiyatlı projelere talep yüksek oluyor. Özellikle daha proje halinde iken satın alınan konutlar, bitmişlere nazaran daha uygun fiyat etiketi taşıyor. REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi ve REIDIN Emlak Endeksi şubat ayı sonuçlarına göre, stok erime hızının adet bazında yüzde 4.5’e, metrekare bazında ise yüzde 4’e düştüğü şubat ayında, bir önceki aya göre yüzde 0.28, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 3.52 oranında fiyat artışı gerçekleşti. Yeni konut satışlarının yüzde 82’sini bitmemiş konut stokları oluştururken, şubat ayında markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 6’lık kısmı yabancı yatırımcılara yapılarak en çok 1+1 konutlar rağbet gördü. REIDIN CEO’su Kerim Alain Bertrand, “Türkiye genelinde 81 şehrin tamamını kapsayacak nitelikteki Türkiye Satılık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-81) şubat ayında bir önceki aya göre %0,85 (yıllık %11,49) oranında; Türkiye Kiralık Konut Fiyat Endeksi’nde (TR-81) ise aynı dönemde aylık %0,24 (yıllık %7,57) oranında artış gerçekleşti. Diğer taraftan şubat ayı TÜFE değeri ise %0,73 (yıllık %10,26) şeklinde açıklandı. Rakamları okuduğumuzda son aylarda ortaya çıkan enflasyon ölçeğindeki artış trendi aslında piyasanın normalleşme sürecini ifade ediyor. Bunun da sağlıklı bir piyasa gelişim sürecini ortaya koyduğunu söyleyebiliriz.” Yeni Konut Fiyat Endeksi, şubat ayında bir önceki aya göre, İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,37 oranında, İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,11 oranında arttı. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’na kıyasla 12,00 puan daha fazla artış gösterdi. Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve banka kredisi kullanım oranları incelendiğinde, şubat ayında peşinat kullanım oranı yüzde 39, banka kredisi kullanım oranı yüzde 31 ve senet kullanım oranı yüzde 30 olarak gerçekleşti. Şubat ayında peşinat kullanım oranı ocak ayına göre 5 puan artarken, banka kredisi kullanım oranı 1 puan arttı ve senet kullanım oranı ise 6 puan düştü. 

TERCİHLER ÇOK ODADAN YANA

Şubat ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 18’i bitmiş, yüzde 82’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bitmemiş konutların satış oranında 8 puanlık bir artış yaşandı. Ayrıca şubat ayında adet bazlı yüzde 4.5 oranında, metrekare bazlı ise yüzde 4 oranında stok erime hızı gözlemlendi. 1+1 konutların satışının bir önceki aya göre, yüzde 0.11 oranında azaldığı şubat ayında, 2+1 konut tipinde yüzde 0.16, 3+1 konut tipinde yüzde 0.44 oranında, 4+1 konut tipinde ise yüzde 0.64 oranında artış kaydedildi. 51-75 metrekare büyüklüğündeki konutlarda bir önceki aya göre yüzde 0.12 oranında azalma yaşanan şubat ayında, 76-100 metrekare büyüklüğündeki konutlarda yüzde 0.11 oranında, 101-125 metrekare büyüklüğündeki konutlarda yüzde 0.49, 126-150 metrekare büyüklüğe sahip konutlarda yüzde 0.72, 151 metrekare ve daha büyük alana sahip konutlarda ise yüzde 0.52 oranında artış görüldü.

YABANCIYA KÜÇÜK METREKARE YETİYOR

Şubat ayında markalı konut projelerinde gerçekleştirilen satışların yüzde 6’sı yabancı yatırımcılara yapılırken, tercihler 1+1 dairelerden yana oldu. Son altı aylık ortalamanın yüzde 4 olduğu yabancı yatırımcılara satışlar eylülde yüzde 3, ekimde yüzde 5, kasımda yüzde 4, aralıkta yüzde 3, ocakta ise yüzde 4 oranında gerçekleşmişti. Şubat ayında metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 2 oranında arttığı Yozgat, fiyatların en çok yükseldiği şehir oldu. Aynı dönem metrekare başına konut satış fiyatlarının yüzde 1,73 oranında azaldığı Bitlis ise satış fiyatlarının en çok azaldığı şehir olarak öne çıktı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN