Raflardaki ‘yerli malı’etiketten tanınacak

Raflardaki ‘yerli malı’etiketten tanınacak

Son dönemde yaşanan ekonomik problemler ve ithal girdi oranını azaltmak için alınan önlemlere bir yenisi daha eklendi. Özellikle tüketicileri hedefleyen düzenlemede, Türkiye’de üretilen yerli malların üzerine ayırt edici işaret konulması zorunluluğu getirildi.

Perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlere ilişkin satış fiyatı, birim fiyatı, malın ayırıcı özelliği ve üretim yeri hususlarının 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 54’üncü maddesinde ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan Fiyat Etiketi Yönetmeliği düzenlendi. Temel amacı “perakende olarak satışa sunulan mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinin şekli, içeriği, kullanılmasıyla indirimli satışlara ilişkin usul ve esasları düzenlemek” olan yönetmeliğin tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması ve doğru ve eksiksiz olarak bilgilendirilmesi açısından önemli olduğu vurgulanan açıklamada, son zamanlarda yaşanan fiyat dalgalanmalarının fiyat etiketi mevzuatında tüketici lehine düzenleme yapılarak ek tedbirlerin alınması gerekliliğini doğurduğu aktarıldı. Satış ve birim fiyatının uygulanmaya başlandığı tarihin fiyat etiketlerinde belirtilmesi zorunluluğu getirilerek tüketicilerin bilgilendirilme hakkının korunması konusunda bir adım daha ileri gidilmesinin hedeflendiğine işaret edilen açıklamada şunlar kaydedildi: “Diğer yandan, tüketicilerin yerli ürünler hakkında bilgi sahibi olması, yerli ürünlerin tüketiminin özendirilmesi, teşvik edilmesi ve söz konusu ürünlerle ilgili farkındalık oluşturulması amacıyla Türkiye’de üretilen mallar için etiketlerin üzerine yerli olduğunu belirtir nitelikte ayırt edici işaret konulması zorunluluğu getirilerek ekonomik istikrara katkı sağlanması amaçlanmıştır. Bakanlığımız bu konuda yaşanan tüketici mağduriyetlerini önlemek için gerekli özeni göstermekte ve tüketicilerin menfaatlerinin zedelenmesinin önüne geçilmesi için gerekli tedbirleri almaktadır. Bununla birlikte tüketicilerimizin de bu konuda bilinçli hareket ederek hassasiyet göstermesi ve mevzuatı ihlal eden satıcı veya sağlayıcıları Bakanlığımıza veya ticaret il müdürlüklerimize bildirmesi büyük önem arz etmektedir.”  

TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN MAKİNEYE DESTEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın, 1 milyon liralık yerli makine teçhizat alımında 300 bin lira finansman desteği sağlanacağına yönelik açıklaması, makine sektöründe memnuniyetle karşılandı. Makina İmalatçıları Birliği Başkanı Ahmet Özkayan “Makine ithalatı yapıldığı zaman dışarıya oluk oluk paralar gidiyor. Yabancı fabrikaları büyütmek yerine yerli fabrikaları büyütmemiz gerekiyor, bu da böyle destekle olur. Bu adımın faydasının olacağını düşünüyorum. Türkiye’de makinelerin meydana gelmesindeki ara ürünler ithal olduğu için otomatikman maliyetler de etkilendi. Yerli makineye yönelik bu destek mutlaka fayda sağlayacak. Yerli makine de ithal makine de aynı teşviki alıyor ama üretimi biz yapıyoruz, vergiyi biz ödüyoruz ve istihdamı biz yaratıyoruz. Bu, farklılaştırılmalı. Burada bizim için bir pozitif ayrımcılık yok. Yerli makineye en az 10 yıl pozitif ayrımcılık sağlanmalı ki sanayimiz büyüsün, yerli üretim artsın.”

DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE 5 YERLİ FABRİKA

Mustafa Varank, küresel ekonomide yeni bir evreye girildiğini, bu  dönemin kodlarının ticaret savaşları ve teknolojik değişim üzerinden yeniden tanımlandığını belirterek, “Bir taraftan bakıyorsunuz küresel ticaret savaşları tüm gündemi meşgul ediyor. ABD’nin aldığı bir karar ya da bir açıklama dengeleri sarsabiliyor. Öte yandan teknolojik değişim ve dönüşüm hayatımızı etkiliyor” dedi. Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 100 günlük icraat programında bulunan sanayiciler için model fabrika projelerinin hayata geçirilmeye başlandığını belirterek “Sanayicilerimiz için dijital dönüşüm merkezleri kuruyoruz. Bu merkezlerde sanayicilerimiz deneyimsel eğitim ve danışmanlık hizmetleri alacaklar. Ankara ve Bursa’da model fabrikalarımızı Kasım ayında hizmete açıyoruz. Bunun yanı sıra İzmir, Gaziantep, Mersin, Konya ve Kayseri model fabrika projelerinin de planlaması yapıldı” diye konuştu.

   

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN