Rusya 'Türk Akımı' derken 'Kuzey Akımı' patlattı

Rusya 'Türk Akımı' derken 'Kuzey Akımı' patlattı

Rusya ile Avrupa arasında doğalgaz satımını artıracak yeni proje olarak "Türk Akım" projesi tartışılırken bugün "Kuzey Akım" projesinin kapasite artırım haberi geldi

Rusya, AB ve ABD ile Ukrayna yüzünden yaşadığı problemleri aşmak için iki büyük hamlede bulunmuştu. İlk hamle olarak AB'den aldığı tarım ürünleri yerine Türkiye'ye yönelerek ek gıda ithalatında bulunacağını açıklamıştı. 

Rusya'nın bir diğer büyük adımı ise doğalgaz akım projesinde yaşandı. Rusya eski adı "Güney Akım Projesi" olan düşüncesini değiştirerek Bulgaristan yerine Trakya üzerinden Türkiye'yi kullanarak yeni proje sundu. Ve adına da "Türk Akımı" denildi. 

15-09/04/turk-akim1.jpg
Rusya ile Türkiye "Türk Akım" projesinde anlaşmış ve TANAP projesi yanında Türkiye enerji köprüsü olacaktı

Türk Akım projesinde vana Trakya'da Türkiye'nin elinde olacaktı. 

Fakat "Türk Akım" projesi son aylarda tıkanma yaşadı. Putin'in Türkiye ziyaretinde doğalgaz fiyatlarında yüzde 10 indirim restine rağmen Türkiye, Rusya'dan daha büyük indirim talep etti. Hatta Türkiye yüzde 10'luk indirimi yeterli görmeyerek Rusya'yı Tahkim'e verdi. 

Halen devam eden doğalgaz fiyat tartışmasına karşılık Rusya, "Türk Akım" projesini bu davaya bağladı ve işin ilerlemesi de durdu. 

Kuzey Akım büyüyor

Bugün DW'de yer alan habere göre, Rusya ile AB'li ortaklar arasında varılan anlaşmaya göre "Kuzey Akım" doğalgaz boru hattının kapasitesinin iki katına çıkartılmasında anlaşmaya varıldığı bildirildi. Bu sayede 2019 yılında Avrupa'ya ek olarak 55 milyar metreküp daha fazla doğalgaz pompalanmış olacak. 

Habere göre: "Gazprom ile Avrupalı ortakları arasında Kuzey Akımı doğalgaz nakil boru hattının genişletilmesini öngören anlaşma imzalandı. Gazprom, Alman E.ON, BASF'e bağlı Wihtershall, OMV, ENGIE ve Royal Dutch Shell şirketlerinin proje kapsamında konsorsiyum kurdukları açıklandı" deniliyor. 

Yine haberden anlaşıldığına göre, 2019 sonuna kadar tamamlanması planlanan Baltık Denizi'ndeki çift hattın Almanya'ya yılda 55 milyar metreküp doğalgaz nakletmesi ve transit ülke Ukrayna'ya olan bağımlılığın azaltılması öngörülüyor. Kuzey Akımı'nın ilk çifte boru hattı 2012 yılının Ekim ayında faaliyete geçmişti.

Daha dün Rusya'ya yaptırımlar 6 ay uzatılmıştı

Oysa daha dün ajanslara düşen haberlere göre Avrupa Birliği Rusya'ya karşı yaptırımları 6 daha uzatma kararı aldığı haberi ajanslardan geçmişti. 

AB'nin yaptırımları uzatma kararına karşılık Rusya'nın Kuzey Akım projesinde AB ile anlaşmaya varması oldukça ilginç karşılandı. 

Son görüşme Bakü'de yapıldı

Türk Akım projesini ve nükleer projeleri de içeren Rusya-Türkiye enerji işbirliği oldukça geniş bir çerçeveye sahip. Halen Türkiye Rusya'dan iki boru hattı ile doğalgaz alımını sürdürürken bu işbirliğine ek olarak Türk Akım ve nükleer santral projeleri de son yıllarda eklemlenen yeni işbirlikleri oldu.

Putin ve Erdoğan son olarak Bakü'de görüşmüş ve gelişmeler hakkında somut bir ilerleme kaydedilememişti. Hatta Rusya basınında Türk Akım projesinin Türkiye'nin istediği ek doğalgaz fiyat indirimlerine bağlı olarak kilitlendiği iddiaları yer almıştı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN