Rusya'daki kriz Türkiye'nin ihracatını 1,8 milyar dolar düşürdü

Rusya'daki kriz Türkiye'nin ihracatını 1,8 milyar dolar düşürdü

Rusya'ya yapılan dış satım, 9 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 40 geriledi. Rusya'ya geçen yılın ocak-eylül döneminde gerçekleştirilen 4 milyar 580 milyon 184 bin dolarlık ihracat seviyesi, ekonomik kriz ve rubledeki devalüasyon yüzünden bu yılın aynı döneminde 2 milyar 764 milyon 644 bin dolara düştü.

Türkiye'nin en fazla ihracat yaptığı ülkeler arasında geçen yılın 9 aylık döneminde 6'ncı sırada olan Rusya, bu sene aynı dönemde iki basamak gerileyerek 8'inci sırada yer bulabildi. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin (OİB) kayıtlarından derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı ocak-eylül döneminde yüzde 10'luk düşüşle 106 milyar 287 milyon 513 bin dolara geriledi. 

Türkiye en fazla ihracat kaybı yaşanan ülkelerin başında

Önemli bir potansiyeli barındırmasına rağmen Rusya, rubledeki devalüasyon ve ekonomik kriz nedeniyle Türkiye'nin en fazla ihracat kaybının yaşadığı ülkelerin başında yer aldı.

Türkiye'nin, Rusya'ya geçen yılın 9 ayında 4 milyar 580 milyon 184 bin doları bulan ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 40'lık düşüşle 2 milyar 764 milyon 644 bin dolara indi.

Geçen yıl 9 ayda, Türkiye'nin ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya, Irak, İngiltere, İtalya ve Fransa'nın ardından 6'ncı sırada bulunan Rusya pazarı, bu yılın aynı döneminde Almanya, İngiltere, Irak, İtalya, ABD, Fransa ve İspanya'dan sonra 8'incilikte yer aldı.

Otomotivin Rusya'ya ihracat düşüşü yüzde 66'yı buldu

Otomotiv sektörünün, geçen yılın 9 ayında 642 milyon 847 bin dolar olan Rusya'ya ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 66,06'lık rekor düşüşle 218 milyon 203 bin dolara geriledi.

Tekstil ve ham maddelerinde ise kayıp yüzde 37,14 olarak gerçekleşti. Bu ülkeye, 2014'ün ocak-eylül döneminde 602 milyon 846 bin doları gören tekstil ve ham maddeleri ihracatı, bu yıl aynı süreçte 378 milyon 975 bin dolara kadar düştü.

"Rusya'daki araç pazarı yarı yarıya düştü"

OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, Rusya'nın, diğer sektörlerde olduğu gibi otomotiv endüstrisi için de hedef bir pazar olduğunu hatırlattı.

Sabuncu, Rusya'nın büyük bir potansiyelinin olduğunu ancak son bir-iki yıldır ekonomik kriz nedeniyle sıkıntılı bir dönemden geçtiğini ifade ederek, bu ülkedeki toplam otomotiv pazarının çok ciddi oranda düştüğüne dikkati çekti.

Bu durumun, hem otomotiv sektörünün hem de Türkiye'nin Rusya'ya olan toplam ihracatını olumsuz etkilediğini vurgulayan Sabuncu, şunları kaydetti:  

"2013 yılında Rusya pazarı aşağı yukarı 3 milyon araçtı, 2015 yılında oluşacak rakam 1,5 milyon araç civarında olacak. Yani yarı yarıya bir düşme var. Bu, bizim ihracatımızı da direk etkiliyor. 2013 yılında bizim Rusya'ya olan ihracatımız toplamda ana ve yan sanayi olarak 1,1 milyar dolar iken, bu sene tahminen 300 milyon dolarlar civarında olacağını bekliyoruz. Buradan düşüşün boyutunu anlaşılabilir." 

Sabuncu, Rusya'nın 2013'teki 3 milyonluk araç pazarını 2020 yılında ancak yakalayabileceği yönünde değerlendirmeler yapıldığına da değinerek, her şeye rağmen Rusya'nın önemli bir pazar olduğunu ve buradaki çalışmalarına devam edeceklerini sözlerine ekledi.

BURSA/AA

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN