Rusya’dan IKYB petrolüne 1.8 milyar dolar yatırım

Rusya’dan IKYB petrolüne 1.8 milyar dolar yatırım

Irak ordusunun Kerkük'teki operasyonları sürerken ve bağımsızlık referandumu sonrası bölgede tansiyon yükselirken, Rusya'dan petrol hamlesi geldi. Rusya Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgenin en büyük boru hattı projesine 1.8 milyar dolar yatırım yapma kararı aldı.

Bağdat yönetimi ile ilişkilerde en önemli ihtilaf konusu petrolde Rusya’nın böyle bir yatırım kararı alması Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu’daki politik ve ekonomik etkilerini artırma stratejisini teyit eder nitelikte. Rus petrol şirketi Rosneft yaptığı açıklamada Kuzey Irak'taki en büyük petrol boru hattı projesinde şirketin payının yüzde 60 olacağını, kalan yüzde 40’ın ise mecvut boru hattı işletmecisi KAR Group tarafından gerçekleştirileceğini açıkladı. Rosneft CEO’su Igor Sechin Perşembe günü yaptığı açıklamada IKBY yetkililerinin Bağdat ile fikir ayrılıklarını kendi aralarında çözmeleri gerektiğini söyledi.

Anlaşma Bağdat yönetimi petrolün büyük bir kısmını yıllardır kullanılmayan bir boru hattına yönlendirmekle tehdit etmesinin ardından gerçekleşti. Öte yandan Rusya geçtiğimiz günlerde Erbil ile 5 blokta petrol üretmek için anlaşma imzalamış ve 400 milyon dolar yatırım yapacağını açıklamıştı. Beş blokta yapılacak petrol keşif çalışmaları gelecek yıl başlayacak. Pilot üretimin de 2018 yılında başlaması hedefleniyor. Ticari üretime 2021'de başlanması planlanıyor.

Irak, İran ve Türkiye geçtiğimiz ay gerçekleşen bağımsızlık referandumunun ardından IKBY’yi soyutlamaya karar verdiklerini açıklamıştı.

İSTANBUL/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN