Sabancı’da gelecek planı ‘veri’ye göre belirlenecek

Sabancı’da gelecek planı ‘veri’ye göre belirlenecek

İş dünyasındaki dönüşüme ayak uydurmak için portföyündeki tüm şirketlerde büyük veriyi kullanacak olan Sabancı Holding, yapılacak analizlerle yeni iş yapış şekilleri geliştirecek.

EKONOMİ SERVİSİ

Sabancı Holding, portföyündeki şirketleri yeni iş yapış sekillerine hazırlıyor. Dünyada son 50 yılın en hızlı dönüşümü yaşandığını ifade eden Sabancı Holding CEO’su Mehmet Göçmen, bütün iş yapış şekillerinin sorgulandığını kaydetti. 9 milyon ev bilgisi ve 30 milyon bireysel bilgiye sahip olduklarını hatırlatan Göçmen, “Bu büyük veriyi kullanarak sinerji yaratıp, portföyümüzdeki şirketlerin yeni beklentilerinin ve iş yapış şekillerinin neler olabileceğini belirleyeceğiz. Asıl çıkış noktamız portföyün geleceğini şekillendirmek. Bu yazın ortasında yol haritamızı devreye alacağız” dedi. Göçmen ayrıca 2017 için enerjide 500- 700 milyon liralık ek yatırım kararı aldıklarını ve toplam yatırımlarının 5 milyar lirayı aşacağını anlattı. Sabancı Holding’in önceki CEO’su Zafer Kurtul’un istifasının ardından 30 Mart’ta göreve gelen Mehmet Göçmen CEO olarak ilk basın toplantısını dün düzenledi.

Dünyanın son 50 yılın en önemli değişim süreçlerinden birini yaşadığını anlatan Göçmen, bütün iş modellerinin tek tek zorlandığını ifade etti. Bu süreçte Türkiye’nin önemli bir demografik avantajı olduğuna dikkat çeken Göçmen, “Sabancı Holding olarak bugün içinde olduğumuz veya yönettiğimiz portföyün önemli bir kısmı yabancı ortaklıklarla yürüyen yapılar. Baktığımız zaman yabancı ortaklarımızın hemen hemen hepsinde yeni iş modellerinin geliştirilmesi ve hayata geçirilmesi konusunda önemli çabalar var.

Dolayısıyla Sabancı Holding olarak hedefimiz, bizim buradaki şirketlerimizde de olduğu gibi bunları “Yeni Neslin Sabancısı”nı oluşturmak için ana çıkış noktası olarak kullanmak. Yol haritamızın büyük kısmı hazır. Yaz ortasında devreye girecek. 0- 3 yıl arasında da sonuçlarını görmeye başlayacağız. Bu süreçte portföydeki şirketlerin rollerinin belirlenmesinin ardından girilecek alanlar olacaktır. İlerleyen süreçte çağın şartlarına göre değer yaratmayan alanlar olursa da çıkabiliriz” dedi. “Yetenek yönetimi, yani beşeri sermayemiz bizim en önemli itici gücümüz” diye konuşan Özmen, sözlerine şöyle devam etti: “İnsan profilleri değiştikçe gençlerin beklentileri ve onları cezbeden iş alanları da değişiyor. Görevimiz yetenek yönetimini en üst düzeyde takip edeceğimiz bir alan haline getirmek. Yetenek yönetimi yeni neslin Sabancısı’nın en önemli çıkış noktalarından biri olacak.”

2017’DE 5 MİLYAR LİRANIN ÜSTÜNDE YATIRIM YAPACAK

Yeni neslin özgüveni yüksek, daha çok sorgulayan ve daha fazla geri bildirim istediğini anlatan Mehmet Göçmen, Türkiye’nin, bu yeni nesillerle ve yeni nesil iş yapma biçimleri ve iş modelleriyle daha fazla değer yaratan bir ekonomiye kavuşabileceğini söyledi. Sabancı Holding’in dinamik ve dengeli bir portföy oluşturmak üzere bir transformasyon içinde olacağını vurgulayan Göçmen, şöyle devam etti: “Bizim yola çıkış noktamız, gelişen insan profilini gelişen dünya rekabet koşulları Türkiye’nin ihtiyaçları ve Türkiye’nin yeniden konumlandırılması için, Türkiye’deki kurumsal yapıların atması gereken öncü adımlardan bahsediyoruz ve bu görüş ve vizyon doğrultusunda Sabancı’yı da biz yeni neslin Sabancı’sı olarak kurguluyoruz. Tüm dünyada devam eden belirsizlik, durağanlık ve dalgalanmalar Türkiye’yi de etkiliyor. Ancak belirsizliklere rağmen Sabancı Topluluğu olarak iyi gidiyoruz. 2016 yılı ile ilgili açıkladığımız yatırımı 2017 itibarıyla gerçekleştireceğiz. 500-700 milyon TL ek yatırımla birlikte 2017‘de 5 milyar TL’nin üzerinde yatırım yapacağız.”

HEDEF DENGELİ VE DİNAMİK PORTFÖY

Yeni neslin özgüveni yüksek, daha çok sorgulayan ve daha fazla geri bildirim istediğini anlatan Göçmen, Türkiye’nin, bu yeni nesillerle ve yeni nesil iş yapma biçimleri ve iş modelleriyle daha fazla değer yaratan bir ekonomiye kavuşabileceğini söyledi. Sabancı Holding’in dinamik ve dengeli bir portföy oluşturmak üzere bir transformasyon içinde olacağını vurgulayan Göçmen, şöyle devam etti: “Sabancı Holding yatırımlarımızı bu ülke sınırları içerisinde yapıyoruz. Yatırımlarımız aynı hızla hatta bazı alanlarda biraz milyon adres bilgisine ve daha hızlı devam ediyor. Tüm dünyada devam eden belirsizlik, durağanlık ve dalgalanmalar Türkiye’yi de etkiliyor. Ancak belirsizliklere rağmen Sabancı Topluluğu olarak iyi gidiyoruz. 2016 yılı ile ilgili açıkladığımız yatırımı 2017 itibarıyla gerçekleştireceğiz. 500-700 milyon TL ek yatırımla birlikte 2017‘de 5 milyar TL’nin üzerinde yatırım yapacağız.”

PARKSA ÜNİVERSİTENİN OLUYOR

Sabancı Holding, 1990 yılında açtığı ve Hilton Parksa olarak hizmet veren Maçka’daki binasını iş dünyası temsilcileri ve profesyonellerin artan eğitim ve kariyer gelişim taleplerini karşılamak için Sabancı Üniversitesi’ne tahsis etme kararı aldı. Sabancı Üniversitesi, yapılacak renovasyon çalışmalarının ardından binayı profesyonellere yönelik eğitim hizmetleri için kullanacak. Ankara, Adana ve Mersin’deki oteller ise faaliyetlerine devam edecek. Tursa bünyesinde 4 otel bulunuyor ve otellerin tamamı Hilton ile birlikte çalışıyor. Bu oteller; 309 odalı Ankara Hiltonsa, 308 odalı Adana Hiltonsa, 186 odalı Mersin Hiltonsa ve 199 odalı Hilton Parksa. 1990’da kapılarını açan Hilton Parksa, İstanbul depreminden büyük yara almış, 2000’de kapılarını tekrar açmıştı. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN