Sanal para Q milyonlarca insana ulaştı ama sadece umut oldu

Sanal para Q milyonlarca insana ulaştı ama sadece umut oldu

Yeni bir dijital para birimi üretmek amacıyla ortaya çıkan Initiative Q isimli girişim Q adını verdiği sanal parayı milyonlarca üyeyeye dağıttı ancak ortada henüz yeni para yok.

KARAR/ALMANYA
 
Eski Paypal çalışanı Saar Wilf,  Haziran 2018’de Bitcoin’e alternatif olarak ismini Q olarak verdiği yeni bir para birimi üretmek için Initiative Q adı altında bir girişim başlattı. Bu amaçla geniş kitlelere ulaşmak isteyen Wilf ve ortağı Lawrence White henüz oluşturulmamış Q paralarını, ilerde gerçekten dijital para olacağı vaadiyle  ücretsiz olarak üyelere dağıttı. Dijital proje paralarını alanların başka kişileri bulması yine Q ile ödüllendirildi ve böylece dünya genelinde 4 milyon kişiye ulaşıldı. 
 

MALİNİ VEREN PARAYI ALIYOR 

 
Ücretsiz olarak Q parası almak isteyenlerin sadece mail adresleri ile başvurması gerekiyor. Initative Q bu yöntemle milyonlarca insanın verilerine de sahip olmuş oldu. Girişimciler gerçek dijital paraların ne zaman üretileceği sorusuna ise yeterli sayıda üyeye ulaşıldığında cevabı veriyor. Kesin bir rakam verilmezken 2019 yılı ortalarında milyonlarca kişiye daha ulaşılacağı ve üretimin bu aşamanda sonra başlayacağı tahmin ediliyor. 
 

GİRİŞİMCİLER UMUTLU

 
Girişimi başlatanlar para ortaya çıkmadan milyonlarca insan tarafından kabul görmesinin yeni dijital paranın tutacağına yönelik bir işaret olarak değerlendiriyor. Dünyanın en ünlü dijital para birimi olan Bitcoin’in bu denli kabul görmediği ayrıcı bu para biriminin karmaşık ve uzun transaksiyon süreci olduğunu  belirten Initiativ Q girişimcileri kendi para birimlerinde bu sorunların yaşanmayacağını iddia ediyor.
 

KARTOPU SİSTEMİ 

Bu girişimi eleştirenler ise Q’nun sürekli kazandığı yeni üyelerlerle tipik bir kartopu sistemi örneği (Yuvarlanarak büyüyen ve sonunda parçalanan) olduğunu belirterek, henüz ortada bir ürün olmadığına dikkat çekiyor. Eleştirmenler Q’nun bir değeri olmadığını ve ancak oyun parası olabileceğini iddia ediyor. Gerçekten de Q’nun  geleceği hakkındaki planlar hakkında fazla bir bilgi yok. 

VAADLER VAR PARA YOK 

İnitiative Q’nun internet sayfasında yeni bir APP’in piyasaya sunulacağı  ve bu APP aracılığı ile bazı mağazalarda ve internette ödeme yapılabileceği bildiriliyor. Girişim mevcut bütün güvenlik teknolojilerinin bu sistemde kullanılacağını iddia ediyor. Kullanıcıları ikna etmeye çalışan girişim, kar topu sistemi olmadıklarını, veri toplama gibi bir niyetlerinin olmadığını ve sisteme dahil olmanın hiç bir risk içermediğini iddia ediyor. 
 

UZMANLAR KÖTÜMSER 

 
Ancak uzmanlar bu girişimin geleceğinden pek umutlu değil hatta bazıları bunu bir yolsuzluk olarak değerlendiriyor. Sisteme üye olanlar daha fazla kişiye davet gönderiyor. Yeni üyeler yine Q parası ile ödüllendiriliyor. Yeni üye olanlar 13 bin Q parası alıyor. 96 saat içinde 5 yeni kişiyi üye yapan ilk aldığı sanal paranın yüzde 40’ını yeniden alıyor. Yeni üyeler geldikçe sanal para miktarı artıyor. 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN