Sanal pazarın büyüklüğü trilyon dolara gidiyor

Sanal pazarın büyüklüğü trilyon dolara gidiyor

ABD’de bu yıl 445 milyar dolarlık internet üzerinden alışveriş yapılacak, rakam 2027’de 1 trilyon dolara ulaşacak. Bu pastadan daha fazla pay almak isteyen hükümetler şirketleri desteklerken, alışveriş siteleri ise milyarların havalarda uçuştuğu yatırımlar yapıyor.

GÜVEN ADALI

Dünyada ticaret üzerinden yapılan satış hacmi her geçen gün artarken şirketler de stratejilerini bu doğrultuda belirliyor. Hükümetler sanal alışverişe yönelimin artması için teşvik mekanizmalarını devreye sokuyor. ABD'deki iş dünyası danışma şirketi FTI Consulting'in raporunda, ülkede internet üzerinden yapılan toplam satışların bu yıl 445 milyar dolara çıkmasının beklendiği belirtildi. Ülkede bu satışların 2020'de 600 milyar doların üzerine tırmanmasının tahmin edildiğine yer verilen raporda, 2027'de ise 1 trilyon dolara ulaşmasının öngörülüyor. ABD, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sıralamasına göre şu an 18 trilyon dolarla dünyanın en büyük ekonomisi konumunda olduğunu göz önüne aldığımızda 2027 yılındaki sanal ortamda ticaretin ulaşacağı boyut çok daha iyi anlaşılıyor. Raporda şu değerlendirmeler yer aldı:  ABD internet satışlarının bu yılın ikinci çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15,5 arttığına dikkat çekilen raporda, bu artış oranının gelecek 10 yılda yüzde 9 seviyesinde olmasının beklendiği kaydedildi.  Amerikalıların yüzde 43'ünün ayda en az birkaç kez internetten alışveriş yaptığı bilgisine yer verilerek, yakın gelecekte ABD'de hane halkının yüzde 90'ının internet üzerinden alışverişi tercih etmesinin öngörüldüğü bilgisi paylaşıldı.  Raporda ABD'de internet satışlarının 750 milyar dolarlık gıda sektöründe sadece yüzde 2'lik payının olduğu bildirilerek, 2027'de bunun ancak yüzde 19'a ulaşmasının tahmin edildiği aktarıldı.  Raporda, ABD'li e-ticaret devi Amazon'un internet satışlarındaki pazar payının geçen sene yüzde 34,2 olduğu, 2027'de ise yüzde 53,5'e çıkmasının beklendiği ifade edildi.

DEVLET TEŞVİK EDİYOR

İnternetten yapılan ticaretin yaygınlaşması, bu dev pastadan daha fazla pay alınması için hükümetin de sağladığı teşvikler var. Türk firmaları Amazon, Ali Baba gibi uluslararası sanal alışveriş sitelerinde satış yapmak istediklerinde aidat ile karşılaşıyorlar. Hükmet ise bu yükü de şirketlerin üzerinden alarak, “Yeter ki sanal alışveriş pastasından daha fazla pay alın. İhracata katkı sağlayın” mesajını veriyor. Sanayi ve ticaret odaları, ihracatçı birlikleri, sektörel dernekler, endüstri bölgeleri, organize sanayi bölgelerinden, e-ticaret sitelerine topluca yapılan üyelik ücretinin yüzde 80’ini devlet karşılıyor. Ekonomi Bakanlığı, “Üreticilerimiz belki tek başlarına bu kuruluşlara üye olmaktan çekinebilirler. Hiç ihracat yapmamış olabilirler” açıklamasını yaptı.

ONLINE ALIŞVERİŞİN İYİ VE KÖTÜ YANLARI 

Şirketler için mağaza, işçi, raf kirası gibi giderlerin olmaması nedeniyle internetten alışveriş çok daha ucuz.

Ürünün denenmeden alınması nedeniyle beğenilmeme riski yüksek.

Ciddi zaman tasarrufu sağlıyor. Mağazaya gitme derdi yok.

Satın alınan ürünle gelen arasında fark olabiliyor. Değişim ve para iadesi uzun sürebiliyor.

Fiyat karşılaştırması yapmak ve en uygun rakamı bulmak kolay.

Kargo nedeniyle ürünün geç veya hasarlı gelmesi can sıkabiliyor.

ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNİN TAHTI YIKILMAK ÜZERE

JLL Türkiye’nin raporuna göre, 2017’nin ilk yarısında kişi başına düşen perakende harcaması artışı sınırlı kalırken, Ankara başta olmak üzere Anadolu'daki AVM'lerdeki ziyaretçi sayıları bir önceki yılın aynı dönemine göre İstanbul'daki AVM'lere göre daha hızlı arttı. Rapora göre, kişi başına düşen perakende harcamalarındaki artış, bu yılın ilk yarısında, bir yıl öncesine göre sınırlı kalırken, İstanbul'da AVM ziyaretçi sayıları yine bir önceki yılın aynı dönemine göre düşüş gösterdi. Ayrıca yapılan hesaplamalara göre bugüne kadar üretilen yaklaşık 12 milyon metre kare AVM’nin yüzde 10’u sistemden çıkmış durumda. İnternetten yapılan ödemelerde ise şöyle bir tablo var: 2016 yılı Ağustos - 2017 yılı Temmuz dönemi arasını kapsayan son bir yılda 84,7 milyar TL internetten kartlı ödeme yapıldığı görülüyor. Yıllık yüzde 44 olan büyüme bu seviyede devam ederse, bu yıl sonunda internetten kartlı ödeme tutarının yaklaşık 98,4 milyar TL’ye ulaşması.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN