Sanayinin çarkları ‘mola’ vermedi

Sanayinin çarkları ‘mola’ vermedi

Sanayinin çarkları FETÖ’nün hain darbe kalkışmasının izlerini sildi. Ekonomik büyümenin en önemli göstergesi sanayi üretimi temmuzda yıllık yüzde 14,5 arttı. Yurt dışı sipariş ve yurt içi talep artışının etkisiyle en fazla üretim elektronik, otomotiv ve dayanıklı tüketimden geldi.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

FETÖ’nün hain darbe kalkışması ve geçen yıl temmuz ayına denk gelen Ramazan Bayramı’nda 10 günlük tatil molasına rağmen sanayi üretimi rekor kırdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi, temmuzda haziran ayına göre yüzde 2,3 yükseldi. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 artış gösterdi. Öte yandan, arındırılmamış sanayi üretim endeksinde, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 artış kaydedildi. Ekonomistler, söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 10 artacağını, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin ise aylık bazda 0,4 azalacağını tahmin etmişti.

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi ise temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 25,6 arttı. Temmuzda 136,9 olarak hesaplanan söz konusu endeks, 2016’nın aynı ayında 108,9 seviyesinde bulunuyordu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, temmuzda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 2,6 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 2,2, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4,8 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayinin alt sektörlerine bakıldığında ise madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 16 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 11,7 artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları incelendiğinde, söz konusu ayda bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 3,7 ile enerjide gerçekleşti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, temmuzda bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 17,3 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında görüldü. Bu artışı, yüzde 13,9 ile tütün ürünleri imalatı ve yüzde 11,9 ile mobilya imalatı takip etti. Aynı dönemde söz konusu sektörlerde en yüksek düşüş yüzde 6,6 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında gerçekleşti. Bu azalışı yüzde 5,4 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı ve yüzde 3,4 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı izledi.

ELEKTRONİK VE OTODA REKOR ARTIŞ

TÜİK verileri incelendiğinde en fazla üretim artışının yıllık, bilgisayarların elektronik ve optik ürünlerinin imalatından geldiği görüldü. Söz konusu sektörde yıllık artış yüzde 95,5 ile adeta zirve yaptı. Bu ürünleri diğer imalat yüzde 37,8, dayanıklı tüketim yüzde 28,4, sermaye malı yüzde 24,1, diğer ulaşım araçları imalatı yüzde 21,8, motorlu kara taşıtları yüzde 20,2 üretim artışıyla izledi.  

GÜÇLÜ BÜYÜME SÜRECEK

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, sanayi üretim endeksi Temmuz ayı gerçekleşmelerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Sanayi üretiminin Temmuz ayında beklentileri aşarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 14,5 artış gösterdiğini belirten Elvan, “Bu artış son 6,5 yılın en yüksek artışıdır. Ortaya çıkan rakam Türkiye ekonomisinde işlerin yolunda gittiğinin, sanayide çarkların hızla döndüğünün önemli bir göstergesidir. Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artışlar yüzde 28,4 ile dayanıklı tüketim malı üretimi ve yüzde 24,1 ile sermaye malı üretiminde gözlenmiştir. Sermaye malı üretiminin sanayi üretimi büyümesine katkısı 4,4 puan olarak gerçekleşmiştir. Sermaye malı üretimindeki bu artış, yatırımlardaki canlanmanın önemli bir işaretidir. İmalat sanayiinde üretim Temmuz ayında yıllık bazda yüzde 16 artmıştır. Söz konusu artışta yüzde 31,7 ile mobilya, yüzde 20,2 artış ile motorlu kara taşıtları ve yüzde 19,3 ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı önemli rol oynamıştır. Ekonomimiz iyi yoldadır. Birçok göstergede son yılların en iyi rakamlarına ulaşılmıştır. Sanayi üretiminde ortaya çıkan rakamlar Türkiye ekonomisinin güçlü bir şekilde büyümesini sürdüreceğine işaret etmektedir” ifadelerini kullandı. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN