SGK sorgulama nasıl yapılır?

SGK sorgulama nasıl yapılır?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan tüm sigortalılar, E-Devlet üzerinden istedikleri işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebiliyor.

Bu işlemlerin yanında en çok merak edilen konuların başında ise 2018 SGK işe giriş bildirgesi gelmektedir. 

SGK işe giriş bildirgesi işveren tarafından yapılmaktadır. SGK işe giriş bildirgesi için ilk olarak aşağıda verilen linkte tıklamanız gerekmektedir. Daha sonra açılan sayfada kullanıcı adınızı ve sistem şifrenizi giriniz. Ardından işyeri şifrenizi giriniz. Eğer bu bilgileri bilmiyor iseniz Sosyal Güvenlik Kurumu’ na giderek bu bilgileri temin edebilirsiniz. Daha sonra resimdeki güvenlik anahtarını yandaki kutuya giriniz. Giriş butonuna tıklayarak işleminizi yapabilirsiniz. SGK işe giriş bildirgesinin mutlaka verilmesi gerekir. 4A işe giriş bildirgesinin verilmemesi durumunda idari ceza uygulanmaktadır.

İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİNİN VERİLME SÜRESİ

5510 sayılı yasaya göre, sigortalı işe giriş bildirgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna en geç sigortalının çalışmaya başladığı tarihin bir gün öncesinde verilmesi gerekmektedir. Bu hüküm doğrultusunda 30.01.2013 Çarşamba günü işe başlayacak olan bir işçiye ait işe giriş bildirgesi, en geç 29.01.2013 tarihinde SGK’ya verilecektir.

TOPLU İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ

Sosyal Güvenlik Kurumu birden fazla işçi çalıştıran işverenlerinin işlerini kolaylaştırmak için yeni uygulamasının duyusunu yaptı. İşyerinin SGK kapsamı işlerini yöneten görevliler artık Toplu İşe giriş/Çıkış bildirgelerini toplu şekilde vererek zamandan tasarruf edebilecekler. İşverenler, sigortalı işe giriş ve işten ayrılış bildirgesini “e-sgk” uygulaması içinde yer alan “İşveren-Sigortalı İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgeleri (4/a)” menüsü aracılığıyla her bir işe giriş ve işten ayrılış bildirgesi için tek giriş yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) iletilmelerine olanak sağlanmıştır. Birden fazla sigortalı çalıştıran işverenler için işe giriş ve işten ayrılış bildirgesinin toplu olarak alınmasına yönelik olarak “İşveren-Sigortalı İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgeleri (4/a)” programına “Toplu işe giriş ve ayrılış bildirge girişi” menüsü ilave edilmiştir. Özellikle çok sayıda işçi giriş-çıkışı olan büyük işyerleri ile bir başka SGK dosyasına nakillerde işçi giriş ve çıkışının tek tek yapılması büyük emek ve zaman kaybına neden oluyordu. İşte yapılan düzenleme ile bu sorunların çözümünde önemli bir değişiklik yapılmış oldu. Toplu kayıt giriş programlarında yasal süresi dışında verilen işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri alınmamakta olup bu kayıtların tek giriş yapılarak girilmesi gerekmektedir.

PRİM SORGULAMA

E-Devlet sistemi üzerinden SGK hizmet dökümü sorgulamaya ek olarak prim sorgulaması da yapılabilmektedir. Bu işlemi de aynı şekilde E-Devlet sistemi üzerinden T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi kullanarak kolayca yapabilirsiniz.

E-DEVLET ŞİFRESİ NASIL ALINIR?

E-Devlet şifresi ile SGK sorgulama işleminizi gerçekleştirebilmek için öncelikle şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer E-Devlet şifresi sahibi değilseniz size en yakın merkez PTT şubesine nüfus cüzdanınız ile birlikte E-Devlet şifresi alma başvurusunda bulunup, 2 TL işlem ücreti ödedikten sonra E-Devlet şifrenizi kapalı bir zarf içerisinde teslim alabilirsiniz.

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olan tüm sigortalılar, E-Devlet üzerinden istedikleri işlemleri kolaylıkla gerçekleştirebiliyor. Bu işlemlerin yanında en çok merak edilen konuların başında ise 2018 SGK işe giriş bildirgesi gelmektedir. Sigortalı İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgesi işlemleri için aşağıdaki bağlantıdan size özel bilgilerle online işlem yapabilirsiniz. 5510 sayılı yasaya göre, sigortalı işe giriş bildirgelerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna en geç sigortalının çalışmaya başladığı tarihin bir gün öncesinde verilmesi gerekmektedir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN