Şirketler üretimde evlerine dönüyor

Şirketler üretimde evlerine dönüyor

Daha önce yüksek maliyetler nedeniyle Almanya’da üretim yapan şirketler, tesislerini daha düşük maliyetli Ortadoğu ülkelerine kaydırmıştı. Şimdiler de ise bu şirketler yeniden kendi ülkelerine kesin dönüş yapıyor. Bunun en büyük nedeni ise dijitalleşen teknolojiyle kalitenin artması ve maliyetlerin düşmesi.

KARAR / FRANKFURT

Sanayileşmiş ülkelerde üretim faaliyetleri yüksek olduğu gerekçesi ile üretimlerini başta Çin olmak üzere yurtdışına taşıyan firmalar, yeniden geri dönmeye başladı. Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre 2013 ve 2015 yılları arasında üretimlerini yurtdışına kaydıran 1600 firmanın yarısından fazlası üretim merkezlerini yeni-den Almanya’ya taşıdı. Üretimlerini yurtdışına kaydıran şirketlerin sayısı ise 2012 yılından beri yüzde 8 oranlarına düştü. Geri dönen şirketlerin başında araba yedek parçası üreticileri, elektronik ürün üreticileri ve tekstilciler bulunuyor. Geri dönüşün en önemli nedeni Almanya’da dijitalleşme ile birlikte kalitenin artması ve üretim maliyetlerinin düşmesi. Üretimlerini Almanya’ya alan şirketlerin çoğu bunun nedenini yurt dışında arzulanan kalitenin yakalanamaması, üretim süreçlerinin yeterli derecede esnek olmaması ve nakilde yaşanan sorunlara bağlıyor. Firmaların yurtdışında başarısız oldular görüntüsü vermemek için geriye dönüş işlemlerini gizlice yaptığı bildiriliyor. Block isimli transformatör üreticisi firmanın Genel Müdürü Wolfgang Reichelt, “Transformatör üretiminden işçi ücretleri ürün maliyetinin sadece yüzde 10’una denk düşüyor. Artık Çin’de yatırım yapmaya değmez” diyerek dönüş nedenini açıklıyor. Strategy and Deutschland isimli danışmanlık firmasının yöneticisi Andreas Eggert, “Önceleri şirketler üretim masrafları nedeniyle üretimlerini ucuz maaşlı eleman temin edilen ülkelere yönlendirdiler. Ancak bugün masraf kriteri üretimdeki birçok kriterden sadece birisi durumuna geldi” diyor. Beş jenerasyondur saç ve boru üreten GAH isimli Alman firması da Almanya’da kalifiye elemanların daha fazla olması ve otomatizasyonun artması nedeni ile Çin’de üretim yapmanın hiçbir anlamı kalmadığını açıkladı. Geriye dönen bütün firmalar dijital teknolojilerdeki gelişmelerin personel giderleri ile sağlanan avantajlar ortadan kaldırdığını düşünüyor.

DİJİTALLEŞME ÖNEMLİ ROL OYNUYOR

Üretimlerini Almanya’ya geri getiren firmalar üzerine yapılan araştırmada en dikkat çeken, öncelikle dijitalleşme konusunda gelişme gösteren firmaların daha fazla Almanya’ya geri dönmesi. Dijital teknolojilerin kullanması üretimde otomatizasyonu arttırıyor ve personel ihtiyacını minimum seviyeye düşürüyor. Dijital teknolojilerle tüketicilerin bireysel ihtiyaçlarına yönelik özel ürünlerin hızla üretilebilmesi de geriye dönüş tercihlerini etkiliyor. Almanya üzerinden potansiyel müşterilere ulaşmak daha rahat oluyor.  Dijital teknolojilerde gelişmeler arttıkça Almanya’nın daha cazip bir üretim merkezi haline gelmesi bekleniyor.

ADİDAS DA MODAYA UYDU

Adidas 3D baskı makinalarını da kullandığı yeni bir seri üretime geçti. Bunun için Almanya’nın Ansbach kentindeki fabrikasın Speedfacktory adını verdiği yeni bir sistemle geliştirdi.  Bu fabrikayla birlikte ürünleri hızlı bir şekilde pazara sunuyor ve müşterilerin özel taleplerine hemen cevap verebiliyor Adidas’ın bu zamana kadar yeni bir ayakkabıyı tasarlayıp piyasaya sürmesi 18 ay sürüyordu. Ancak Speedfaktory yöntemi ile bu süre artık sadece saatleri alıyor. Araştırmada yer almayan ama geriye dönüşlerdeki diğer faktör ise, ucuz ülkelerdeki iş gücü faaliyetlerinin gittikçe artması. 

 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN