Sıva ustaları işi robotlara kaptırıyor

Sıva ustaları işi robotlara kaptırıyor

Teknolojinin gelişimi ile robotlar pek çok alanda insanların yerini almaya hazırlanıyor. Sıva ustası robot Sam, insandan 5 kat hızlı duvar örebiliyor. 3D yazıcıda üretilen, 10 bin 134 dolarlık ev için ise 175 yıl ömür biçiliyor.

GÜVEN ADALI / İSTANBUL

Türkiye, katma değeri yüksek ürünler üretmek için çaba sarf etmeye henüz yeni başlamış olsa da bu yolculuğa onlarca yıl önce başlayan ülkeler çabalarının meyvelerini çoktan toplamaya başladı. ABD, Hindistan, Çin, Japonya, Güney Kore gibi ülkelere rakip olmaya hazırlanan Ukrayna’da piyasaya çıkan bir robot şimdiden inşaat sektöründe ciddi paylar almaya başladı.

* 3D yazıcıda ev: 3D yazıcıda 8 saatte ev üretmeyi başaran Ukraynalı şirket Passivdom şimdiden ABD’de 8 bin sipariş almayı başardı. 1+0 ve 1+1 olmak üzere iki tip ev seçeneği sunan şirket, müstakil evler üreten şirket, güneş enerjisi kullanma imkanı da sunuyor. 64 bin ve 97 bin dolardan evlerin üretimini gerçekleştiren Passivdom, ayda 100 ev üretebiliyor. Apis Cor isimli bir başka şirketin 3D yazıcıda 24 saatte ürettiği ev ise 10 bin 134 dolarlık fiyatıyla dikkat çekiyor. Şirket evin sağlamlığı konusunda da oldukça iddialı bir açıklama yaptı ve 175 yıl dayanıklı olduğunu iddia etti. Eve ısı ve ses yalıtımını da ayrıca yapan Apsi Cor, dileyen müşterilerine 3-4 odalı da konutlar üretebiliyor.

Sıva ustası Sam: ABD’den sonra İngiltere’de de satışa sunulmaya hazırlanan bir robot sıva ustalarının işini elinden almaya hazırlanıyor. Sam adı verilen bu robot insanda 5 kat hızlı çalışıyor. Ortalama bir işçi günde 350-500 tuğlalık duvar inşa edebilirken Sam bu rakamı 2 bine çıkarıyor.

Ağaç budayan robot: Özellikle sonbahar aylarında ağaçları budayan insanların düştüğüne sıkça rastlarız. Bu sorunu çözmek için yola çıkan bir şirket, ağaç budayan robotları üretti. Ufak çaplı tekerlekleri ile ağacın dört bir yanına sabitlenen robot, yukarı çıktıkça hem dalları budayabiliyor hem de ağaç üzerindeki kabukları temizleyebiliyor.

Cilt kanserine karşı uygulama: Akıllı telefonlara indirilen bir uygulama sayesinde cilt kanserine karşı erken teşhis imkanı sunuluyor. ‘SkinVision’ adı verilen uygulama ile ciltteki lekenin yakın açılı fotoğrafı çekiliyor. Amsterdam’daki merkezde renk ve boyut kontrolleri yapılan lekeye dair sürekli kullanıcı ile irtibatta bulunuluyor. Kanser şüphesinin oluşması halinde mevcut bilgiler hastanın doktorları ile de paylaşılıyor.

BU OTODA PEDAL VE DİREKSİYON YOK

Otomobil üreticilerinin ilgisi otonom araçlara karşı her geçen gün biraz daha artıyor. Dünyanın önde gelen otomobil üreticilerinden biri olan General Motors, 2019 yılına kadar herhangi bir direksiyon simidi ya da kontrol pedalı içermeyen otonom araçlar üretmeyi planlıyor. Tamamen elektrikli Chevrolet Bolt modelinin 4. nesli olarak piyasaya sürülecek olan araç, şu anda Birleşik Devletler’in San Francisco ve Phoenix şehirlerinde trafiğe açık yollarda test ediliyor. Şirket, ilerleyen dönemde birkaç şehirde daha sürüş testleri gerçekleştirecek. General Motors, sürücüsüz otonom araçları bir an önce geliştirip tüketicilerin hizmetine sunmayı hedefliyor. Bu nedenle otomotiv devi fütüristik tasarımlar yerine daha gerçekçi otomobiller tasarlamaya çalışıyor.

BİTKİLERDEN KARBON-FİBER ÜRETECEKLER

Karbon-fiber bilim ve iş dünyasında, materyallerin Süperman’i olarak biliniyor. Çelikten beş kat daha dayanıklı olan ve buna rağmen oldukça hafif bir materyal olan karbon-fiber, arabalardan uçaklara, bir çok ulaşım aracında ham madde olarak kullanılıyor. Bugüne değin bitkisel olmayan maddelerle elde edilen bu materyal, aynı zamanda yine bugüne değin hiç de ucuza mal edilmiyordu. Yağ, petrol ve pahalı bir kaç materyalin bir araya gelmesiyle oluşan karbon fiber, özellikle yarış arabalarında kullanılmakta. Ulusal Yenilenebilir Enerji Laboratuarı’na liderlik eden Gregg Beckham’ın yaptığı açıklamaya göre, bu dayanıklı madde eskisi kadar masraflı bir gelişim sürecine tabi olmayabilir.

PANASONIC’TEN AKILLI ŞEHİR

Dünya çapında en çok tüketilen enerji markalardan olan Panasonic, Colorado’nun kenti olan Denver’da havalimanına yakın bir bölgede, 2026 yılına kadar bu akıllı şehri inşa etmeyi amaçlıyor. İsim mucidi şehrin Belediye Başkanı olan ve ismi CityNow olarak açıklanan bu projede, akıllı kentte yüksek teknolojili yolların zemini şimdiden hazırlanmaya başlamış bile. Denver Havaalanı civarında bulunan, 400 dönümlük boş arazide bulunacak hizmetlerden göze çarpanlar, ücretsiz Wifi, her sokakta bulanacak ve çevreci olması ile bilinen Led lambalar, kirlilik sensörleri ve Güneş enerjili bir mikro şarj cihazları olarak görünüyor. Panasonic Kurumsal Çözüm Ortaklarından Jarrett Wendt, PC Mag’e yaptığı açıklamada, herhangi bir elektrik kesintisi olması durumunda, şehrin 72 saat boyunca elektrik sağlanabilecek durumda olacağını açıkladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN