Son dakika! Bakan Pakdemirli'den buğday açıklaması: Spekülasyona müsaade etmem

Son dakika! Bakan Pakdemirli'den buğday açıklaması: Spekülasyona müsaade etmem

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Türkiye'nin buğday üretimi 21,5 milyon tondur. İhracatımız 7,35 milyon ton, ithalatımız mamul madde dahil 5 milyon ton. Türkiye'nin, fakir fukaranın buğdayı, ekmeği üzerinden spekülasyon yapılmasına müsaade etmem. Türkiye'nin buğday üretimi kendi kendine yeterli." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Tarım ve Orman Bakanlığının 2019 yılı bütçesi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 2017 yılı kesinhesabı ve Sayıştay raporu ile bağlı kuruluşların 2019 yılı bütçesi üzerinde görüşmelere başlandı. 

'MÜSAADE ETMEM'

Bakan Pakdemirli, komisyon üyelerini selamlarken, bir milletvekilinin buğdayithalatına ilişkin sözleri üzerine sunumundan önce bu değerlendirmelere yanıt verdi. Türkiye'nin buğday üretiminin 21,5 milyon ton olduğuna dikkati çeken Pakdemirli, "İhracatımız 7,35 milyon ton, ithalatımız mamul madde dahil 5 milyon ton. Türkiye'nin fakir fukaranın buğdayı ekmeği üzerinden spekülasyon yapılmasına müsaade etmem. Türkiye'nin buğday üretimi kendi kendisine yeterli." diye konuştu.

Komisyonda yaptığı sunumda, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile iki bakanlığın Tarım ve Orman Bakanlığı çatısı altında birleştirildiğini anımsatan Pakdemirli, doğal kaynakların tek elden, en etkin şekilde yönetilebilmesi hedefini, yerinden yetkin yönetim anlayışıyla gerçekleştireceklerini dile getirdi. 

Pakdemirli, ilk olarak Bakanlığın ağırlık merkezini, Ankara'dan taşraya kaydıracaklarını, havza bazlı bir organizasyon yapısı üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, bu organizasyon yapısını yıl sonuna kadar, norm kadro çalışmasını da 2019 yılı 2'nci çeyreğine kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Dünyada, 12 milyon hektar tarım alanının amaç dışı kullanım nedeniyle tarım dışı olduğunu aktaran Pakdemirli, Türkiye'de ise 1989 yılından 2005 yılına kadar, her yıl ortalama 117 bin hektar alan tarım dışına çıkarken, 2005 yılından 2017 yılına kadar bu rakamın 40 bin hektara kadar düştüğünü vurguladı. 

Pakdemirli, bugün, mera alanları dahil olmak üzere, toplam 38 milyon hektar tarım alanında 3 milyonun üzerinde çiftçinin özverili çalışmaları sonucunda 2017 yıl sonu itibarıyla toplam 120 milyon ton olan bitkisel üretimi 2019 yılında 122 milyon tona, 24 milyon ton olan hayvansal üretimi 2019 yılında 26,6 milyon tona çıkaracaklarını bildirdi.

TBMM/AA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN