Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan ara zam açıklaması: Asgari ücret açlık sınırının altında kaldı

Milyonlarca çalışanın beklediği haberi Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Erdoğan, asgari ücretin temmuz ayından geçerli olmak üzere yüzde 30 artışla, 5 bin 500 TL olduğunu söyledi. İşçi başına devlet, işverenlere 100 lira destek verecek. Erdoğan, söz konusu zammın ara zam olduğu hatırlatmasında bulunarak "Asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz" diye konuştu. Açıklanan zam ise kamuoyunda beklentinin altında kaldı. TÜRK-İŞ açlık sınırını 6 bin 391 lira olarak açıklamıştı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, temmuz ara zammına ilişkin çalışmalarını tamamlandı. Asgari Ücret Komisyonu'nun toplantılarının ardından asgari ücret temmuz zammı için mutabakat sağlandı, yeni rakamı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Erdoğan yeni asgari ücretin 5 bin 500 lira olacağını duyurdu. Erdoğan açıklamasında işverene devletin, işçi başına 100 lira destek vereceğini belirtti. Yeni asgari ücretin ara zam olduğunu belirten Erdoğan, asıl tespitin yılbaşında yapılacağını açıkladı.

YENİ ASGARİ ÜCRET, AÇLIK SINIRININ ALTINDA KALDI

Açıklanan zam TÜRK-İŞ'in açıkladığı açlık sınırının altında kaldı. TÜRK-İŞ, geçtiğimiz günlerde açıkladığı verilerde, dört kişilik bir ailenin açlık sınırı haziranda 6 bin 391 TL'ye, yoksulluk sınırı ise 20 bin 818 TL'ye yükseldiğini belirtmişti.

4933389.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

"ENFLASYON TÜM DÜNYANIN SORUNU"

"Türkiye bir süredir maruz kaldığı ekonomik tuzaklara karşı kendi programını uygulamaktadır. Önce salgın sonra savaşın bozduğu küresel ekonomik nedenlerle karşı karşıya geldik. En olumsuz sonuçları kurdaki ve enflasyondaki yükseliş olarak yaşadık. Enflasyon tüm dünyanın sorunudur. Ülkemizde enflasyon rakamları farklı tezahür etmektedir. Dünyadaki her gelişmeyi yakından takip ederken önceliğimizi kendi vatandaşlarımızın çözümüne verdik. 4 yıldır uyguladığımız ekonomik programdaki önceliğimiz insanlarımızın umutlarının korunması olmuştur. Bunu büyüme esasına dayalı ekonomi programına göre yapıyoruz. Küresel üretim ve tedarik zincirlerinin çöktüğü dönemde Türkiye kendi ihtiyacını karşılayan bir ülke olarak öne çıkmıştır. Ülkemizi bugünlerde pozitif yönde ayrıştırmayı başardık. Her bir insanımızın refah kaybını telafi edecek tedbirleri aldık, almaya devam ediyoruz. İstihdamın gerilemesine müsaade etmedik. Çalışanları sadece enflasyona ezdirmeden hayat pahalılığı karşısında desteklemektir."

4933388.jpg

YENİ ASGARİ ÜCRET 5 BİN 500 LİRA

"Yılbaşında ciddi artışlar yapmıştık. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çabalarıyla emeklilerimizin maaşlarında tarihi artışı gerçekleştirdik. Asgari ücrette devlet olarak fedakarlıkta bulunarak tüm maaşların asgari ücret kadar olan kısımlarından vazgeçtik. Bu artışların bir süre sonra yetersiz kaldığını tespit ettik. Arkadaşlarımızdan gerekli hazırlıkları yapmasını istedik. Kamu çalışanları ve emeklilerimizin maaşlarına yüzde 40'ın üzerinde bir artış yapılacak. Asgari ücretlerin de kayıplarını telafi etmeleri gerektiğini gördük. Komisyon toplantıya çağırıldı.

Yeni bir asgari ücret rakamı belirledik. Asgari ücrete temmuzdan geçerli olmak üzere yüzde 30 ara artış yapıyoruz. Net 5 bin 500 lira olacak. İşçi başına devletimiz işverenlere de 100 lira destek verecek. Yeni asgari ücretin tüm kesimlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu bir ara artıştır, asıl tespiti inşallah yılbaşında gerçekleştireceğiz."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (61)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
61 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN