Son dakika! MTV zammı yüzde 25'e çekildi

Son dakika! MTV zammı yüzde 25'e çekildi

Gelir vergisinde artış öngören madde torba yasadan çıkarıldı. Buna göre, üçüncü dilimdeki vergi kesintisi oranı, mevcut durumdaki gibi yüzde 27 olarak uygulanmaya devam edilecek. MTV zammı da yüzde 40'tan yüzde 25'e çekildi.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, vergi zammı düzenlemesiyle ilglii "Yetiştirebilirsek haftaya pazartesi 2018 yılı bütçesini başbakanlığa oradan da Meclise teslim etmeyi düşünüyoruz. Sanıyorum Plan ve Bütçe Komisyonunun programına göre 24 Ekim'de de burada 2018 yılı bütçe görüşmeleri başlayacak" dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuoyunda "torba tasarı" olarak bilinen Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın 4. gün mesaisi devam ediyor.

Bakan Ağbal bir soru üzerine, "Yetiştirebilirsek haftaya pazartesi 2018 yılı bütçesini Başbakanlığa oradan da Meclise teslim etmeyi düşünüyoruz. Sanıyorum Plan ve Bütçe Komisyonunun programına göre 24 Ekim'de de burada 2018 yılı bütçe görüşmeleri başlayacak " ifadesini kullandı.

Maliye Bakanı Ağbal, muhalefet milletvekilerinin "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına arazi toplulaştırmasına ilişkin yapılan işlemler üzerindeki kaldırılacak vergilere" veraset ve intikal vergisinin dahil olup olmadığının sorması üzerine, "Bu düzenleme vatandaşın veraset ve intikal vergisi ödemesini engellemez, ödemesi lazım. Çünkü, veraset ve intikal vergisi ölüme bağlı bir vergi. Ölüm anından itibaren terekeyi devralan mirascılar için vergiyi doğuran olay gerçekleşmiştir." açıklamasını yaptı.

Toplulaştırma işlemleri yapılırken ortaya çıkan tapu harç ve damga vergisi gibi vergilerin muafiyet kapsamında olduğunu vurgulayan Ağbal, veraset ve intikal vergisinin bir işlem değil bir servet vergisi olduğunu kaydetti.

Gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki oranın yüzde 27’den yüzde 30’a çıkartılması, ücretlilerin büyük kısmını etkileyecek, işverenle net ücret üzerinden anlaşmayanların ücreti azalacaktı. Eğer tasarı yasalaşsaydı aylık brüt 2 bin 875 TL ve üzerinde ücret alanlar, gelecek yıl 39 ile 2 bin 500 TL arasında ilave vergi ödeyeceklerdi.

MTV YÜZDE 25 OLARAK UYGULANACAK

Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) yüzde 40 artırılmasını öngören tasarıdan vazgeçiliyor. Verilen önerge ile MTV artışı yüzde 25 olarak uygulanacak.

Tasarı, yeni yıldan itibaren tüm araçların MTV oranlarında yüzde 40'lık bir artış öngörüyordu. Ancak tasarıya gelen itirazlar, oranının düşürüleceği beklentisini de beraberinde getirmişti. 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen ve torba tasarıda yer alan daha önce yüzde 40 olarak açıklanan MTV zammı düştü. Önergeyle, 1300 cc ve altı arabalar için yüzde 15 MTV artışı getirilirken. 1300 cc üstü içinse yüzde 15 artı 10 puanlık artış öngörüldü.

TBMM/AA/DHA

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN