Sözleşmeli destek out mazot ve gübre in

Sözleşmeli destek out mazot ve gübre in

Çiftçiye geçen yıl gübre mazot desteğinin yanı sıra alan bazlı ve sözleşmeli üretim desteği veriliyordu. 2017’de sözleşmeli üretim desteğini kaldıran Bakanlar Kurulu, alan bazlı destekleri aynı seviyede bırakarak bunu mazot ve gübreye aktardı.

Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) dahil olan üreticiler her yıl nisan-mayısta duyurulan tarımsal destek haberlerini bu yıl Ağustos ayında aldı. Bakanlar Kurulunun “2017 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar”ı yayımlamasıyla birlikte ÇKS’ye dahil olan çiftçilere ödenecek rakamlar belli oldu. Çiftçiye geçen yıllarda gübre ve mazot desteğinin yanında alan bazlı ve sözleşmeli üretim desteği de verilirken, 2017’de alan bazlı destekler aynı seviyede kaldı.

Sözleşmeli üretim desteğinin kalkmasıyla mazot ve gübreye yapılan yardım artırıldı. Geçen yıl gübre mazot desteği 11 lira ile sabit iken, bu yıl ürün çeşitliliğine göre yükseltildi. Ama alan desteği aynı tutuldu. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için dekar başına 13 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 17 lira olarak açıklandı.

2016’da yağlık ayçiçeğine 40 lirası normal olmak üzere 6 lira özel destek verildi ve 11 liralık mazot ve gübre desteği eklendi. Bu sene sözleşmeli ürün desteğinin kalkmasıyla, yağlık ayçiçeğinde alan bazlı 40 mazot ve gübre içinde 21 lira ödenecek. Yani geçen yıla göre destek yaklaşık yüzde 7’lik arttı. 2016’da özel destek verilen ürünlerin bazıları ise şöyle: ‘Kanola yağına 50 lira normal 6 lira özel, aspire 55+9 lira, soya fasülyesine ise 60+3 lira’ veriliyordu.

2017’de çeltik, pamuk için dekar başına 36 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 40 lira.

Yağlık ayçiçeği, soya, dane mısır, patates için dekar başına 17 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 21 lira.

Aspir, nohut, mercimek, kuru fasulye için dekar başına 11 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere toplam 15 lira.

Fındık, yem bitkileri, çay, kuru soğan, kanola ve diğer ürünler için dekar başına 9 lirası mazot, 4 lirası gübre olmak üzere 13 lira.

Nadas için de 5 liralık mazot desteği verilecek.

Toprak Analizi Desteği olarak asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, her 50 dekar araziye kadar analiz başına yetkili Toprak Analiz Laboratuvarlarına 40 lira destek sunulacak. 

FINDIKTA DEKAR FİYATI 2015 İLE AYNI 

Bitkisel Üretim Yapan Küçük Aile İşletmelerinin Desteklenmesi uygulamalarında dekara 100 lira ödenecek. Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği, söz konusu havza modeli kapsamında belirlenen yerlerde yapılan üretimde dekara 170 lira olarak yapılacak.

En son 2015 yılında da dekar başına aynı ücret yatırılmıştı. Bu kapsamda kilogram başına yağlık ayçiçeğine 40 kuruş, kütlü pamuğa 80 kuruş, soya fasülyesine 60 kuruş, kanolaya 50 kuruş, aspire 55 kuruş, dane mısıra 3 kuruş, buğday, arpa, yulaf, çavdar, tritikaleye 5 kuruş, çeltiğe 10 kuruş, kuru fasulyeye, nohuta, mercimeğe 30 kuruş, zeytinyağına 80 kuruş ve çaya 13 kuruş destek olacak. Su kısıttı olan bölgelerde nohut, mercimek ekenlere verilen fark ödemesine ilave yüzde 50 destek var.

KORUMA DESTEĞİ DE VERİLİYOR

Arı yetiştiricilerine de arılı kovan başına 10 lira, ana arı için 15 lira, damızlık ana arı için ise 40 lira destek sunulacak. Öte yandan ipekböceği yetiştiriciliği de desteklenecek. Hayvan Genetik Kaynaklarını Koruma Destekleri kapsamında sığır pedigrili koruma 800 lira, büyükbaş koruma 550 lira, küçükbaş koruma 80 lira, arı koruma (kovan) 40 lira destekleme yapılacak. Ayrıca, halk elinde anaç manda ıslahı desteği olarak 850 lira, damızlığa ayrılan manda desteği ve damızlık erkek materyal desteği 200 lira, ıslah programındaki koyun/keçiler ile yavrularına halk elinde ıslah desteği taban sürüde hayvan başına 40 lira, elit sürü için 70 lira destekleme ödenecek. 

FİDANA 2017’DE DE DEVAM

Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım Desteği çerçevesinde dekara aspir, kanola, susama 4 lira, çavdar, tritikale, yulafa 6 lira, çeltik için 8 lira, arpa, buğday için 8,5 lira, fiğ korunga, yem bezelyesine 10 lira, yerfıstığı, yoncaya 15 lira, kuru fasulye, mercimek, nohut, soya için 20 lira, patates için 80 lira ödeme yapılacak. Sertifikalı fide/fidan kullanım desteği bodur-yarı bodur meyve türleri ile bahçe tesisi, çilek fidesi için dekara 400 lira, diğer meyve fidanları ile bahçe tesisi (bağ ve nar hariç) dekara 280 lira destek sunulacak. Yurt içi sertifikalı tohumluk ve fidan üretimlerinin desteklenmesi uygulamasına 2017 yılında da devam edilecek, orijinal-temel ve üstü tohumluk üretimlerine ilave destek verilecek. 

SEZON SANCILI BAŞLADI

Türkiye'de yenii fındık sezonu sancılı başladı. Geçen sezon 8 liraya kadar düşen fındık fiyatının yeni sezonda yükselmesini bekleyen üreticiler TMO’nun levant kalite fındığın fiyatını 10 liradan fiyat açıklamasına tepki gösterdi. Üreticiler, bölge ziraat odaları tarafından 1 kilogram fındığın maliyetinin 9,75 liradan açıklandığı bir zamanda 10 liralık fiyatın oldukça düşük olduğunu belirtti. Fındık üreticisi Sezgin Kılıç, 10 liralık fiyatın üreticiye haksızlık olduğunu söyledi. Bu fiyatın emeğin karşılığı olmadığını savunan Kılıç, “İnsanın emeğiyle böyle oynanmaz. 12 liradan aşağı düşmemesi lazımdı. 12 liralık fiyat herkesi memnun ederdi. Hükümetimiz bu fiyatı yeniden düşünmelidir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN