Spekülatörler endeksi aşağı çekmeyi hesaplıyor

Spekülatörler endeksi aşağı çekmeyi hesaplıyor

Borsa İstanbul Başkanı Karadağ, “Bir tarafta kur, bir tarafta faiz, bir tarafta manipülatif rating kuruluşu açıklamalarıyla negatif algı pompalayıp endeksi aşağı çekmeye çalışıyorlar. Yatırımcılar, Türkiye ekonomisine, Borsa İstanbul’a güvenmeye devam etsin” dedi.

Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, 101 bin puana kadar gerileyen borsaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçen yıl yapılan referandumla birlikte Türkiye’nin hükümet sisteminin, istikrarsızlığı ortadan kaldıracak şekilde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne dönüştüğünü anlatan Karadağ, “2019’a kadar aslında bir ara dönem öngörülüyordu. Bu anlamda makro ekonomide beklentileri bozacak tek analiz siyasi öngörülemezlikti. Çünkü bu ara dönemler, geçiş dönemleri siyasi belirsizlikleri artırdığı için ekonomik karar mercileri yatırım kararlarını erteliyor, şirketler istihdam ve birçok kararlarını öteliyor ve belirsizlik ekonomiye negatif yansıyordu. Bizi negatif etkileyecek tek done 2019’da cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçimlerinin yapılacak olmasıydı. Onun öne alınmasıyla siyasi belirsizliklerin de ortadan kalkacağı netleştiği için tüm ekonomik birimlerimiz buna çok pozitif tepki verdi. Borsa endeksimiz yükseldi. Biz şirketlerimizle, uluslararası finans çevreleriyle de görüştüğümüzde ülkemize fon akışı da ciddi anlamda fazlalaştı” dedi.

Karadağ, bu istikrarın ve orta vadede özellikle seçim sonrasında başta BIST 100 endeksinin çok ciddi getirilerle büyüme beklentilerinin bazı spekülatif kötü niyetli yatırımcıların iştahını kabarttığına dikkati çekerek, şöyle devam etti: 

“Ne yapıyorlar? Bu kısa dönemde oldukça bol miktarda spekülatif yatırım hareketlerine yöneliyorlar.  Türkiye’ye yönelik algıyı negatife çevirerek, hisseleri çok ciddi anlamda küçük manipülatif dalgalar oluşturarak toplamak, ucuza kapatmak istiyorlar. Nasılsa seçim sonrası dönem siyasi istikrarla beraber bunları çok yüksek bedellerle satabileceklerini hesap ediyorlar. Böyle bir risk oluştu. Bu kurgunun hem iç tarafta yerli aktörlerden beslenen oyuncularını, hem de yurt dışı manipülatif oyuncularını buldular. Mesela S&P, takviminde olmamasına rağmen hemen Türkiye’nin kredi notunu düşürdü. Uzun zamandır kredi derecelendirme ve rating kuruluşlarının notları zaten güvenilirliğini kaybetti. Ama bunlar o kaybettikleri güvenle birlikte yine yerlerinde durmuyor. Yine altı boş, manipülatif açıklamalara girişiyorlar. Bu da o kurgunun bir parçası.” Yatırımcılara dikkatli olmaları tavsiyesinde bulunan Karadağ, “Yatırımcılar, Türkiye ekonomisine, Borsa İstanbul’a güvenmeye devam etsin. Kesinlikle ve kesinlikle bu tür manipülatif derecelendirme kuruluşlarının yaydığı negatif havaya kapılarak zarar edici adımlar atmasınlar. Önümüz aydınlık” diye konuştu. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN