Tahıl ürünleri görüşmesi

Tahıl ürünleri görüşmesi

Rusya’ya ithalat resti uzlaşı arayışını beraberinde getirdi. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Gruzdev, “Türk yetkililerle, Rus tahılı ithalatını istişare edeceğiz” dedi.

Rus tahıl ürünleri ithalatına ilişkin Türkiye ve Rusya Ekonomi Bakanlıkları arasında istişarelerin yakın zamanda başlayacağı bildirildi. Rus haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Rusya Ekonomik Kalkınma Bakan Yardımcısı Aleksey Gruzdev, Rus tahıl ürünlerinin ihracatı açısından Türkiye pazarını kapanmış olarak görmediklerini söyledi. Türk ve Rus Ekonomi Bakanlıkları arasında konuya ilişkin istişarelerin yakında başlayacağını belirten Gruzdev, “Henüz Türk yetkililerden Rus tahıl ürünleriyle ilgili yeni vergi düzenlemesinin nasıl uygulanacağıyla ilgili bilgi almadık” açıklamasında bulundu.

Rusya Tarım Bakanlığı, Türkiye Ekonomi Bakanlığının Rusya’dan ithal edilen tarım ürünlerine yönelik uygulamaya koyduğu yeni vergi düzenlemesine ilişkin resmi bilginin kendilerine ulaştığını açıklamıştı. Buna göre Türkiye’nin, Rusya’dan ithal ettiği buğday ve mısıra yüzde 130, pirince yüzde 45, ayçiçek yağına yüzde 36, ayçiçeği küspesine yüzde 13,5 ve bakliyat ürünlerine yüzde 9,7 vergi artışını öngören düzenlemeye geçtiği iddia edilmişti.

Rus Federal Gümrük Servisi (FTS) verilerine göre, 2016 yılında Türkiye’ye 4,7 milyon ton tahıl ürünü ihraç eden Rusya’nın Türkiye’den tavuk eti, hindi eti, domates, salatalık, turşu, üzüm, elma, armut ve çilek ithalatı yasağı ise devam ediyor. Öte yandan Rusya, Türkiye’de üretilen iki ayçiçek tohumu tescilledi. Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile Trakya Birlik ve Tekirdağ’daki tohumculuk şirketleri tarafından yürütülen Ar-Ge projesi kapsamında, canavar otuna dayanıklı, tane ve verimi yüksek yağlı iki hibrit tohum üretildi. Rusya’da 2 yıldır incelenen tohumlar, Rusya Tarım Bakanlığınca tescil edildi.

RUSLAR İRAN’DA PETROL ARAYACAK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İranlı mevkidaşı Hasan Ruhani’yi Moskova’da, Kremlin Sarayı’nda ağırladı. Enerji alanındaki işbirliğinin ön plana çıktığı toplantıların ardından taraflar bir dizi ortaklık anlaşması imzaladı. Yeni anlaşmalar çerçevesinde Rus şirketlerin İran’ın petrol ve doğalgaz sahalarında daha fazla rol alması hedefleniyor. Putin, amaçlarının petrol piyasasında istikrarı sağlamak olduğunu belirtti. Ruhani ise Rusya ile gelişen ikili ilişkilerin enerji alanıyla sınırlı kalmadığını vurguladı: “Son aylarda aldığımız ortak kararlar ve bugün ortaya koyduğumuz tablo, ikili ilişkilerin kültürel, ekonomik, ve bilimsel sahalarda stratejik bir yolda ilerlediğini gösteriyor.”

RUSYA’DAN TÜRK AYÇİÇEĞİNE TESCİL

Dünya üretiminin 4’te birinin gerçekleştiği Rusya’da 9 milyon ton ayçiçeği üretildiğini ifade eden Adnan Tülek, “Önemli bir pazar, çeşitlerin Rusya’da tescil edilmesi 2 yıl sürdü. Bundan sonra Rusya’da önemli bir üretim olacağını düşünüyoruz.” dedi.  Tülek, bu başarının yanı sıra enstitüde üretilen 5 çeşidin de daha önce İtalya, Fransa ve Rusya tarafından tescil edildiğini ve ekimlerinin yapıldığını hatırlattı.  Duna çeşidini üreten Tekirdağ Ticaret Borsası Başkanı ve Tekirdağ Sarı Tohumculuk Şirketi Sahibi Osman Sarı da Trakya’da geliştirilen ayçiçeği tohumunun, Rusya’da tescil edilmesinin önemli olduğunu söyledi. Sarı Tohumculuk Genel Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Toruk da tescillerin, Türk tohumculuğu için önemli bir başarı olduğunu ifade etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN