Tarımda yeni destekler ithalatı azaltma üzerine kurulacak

Tarımda yeni destekler ithalatı azaltma üzerine kurulacak

Hazırlıklarına başlanan yeni tarımsal destekleme modeli, üretim desteğini artırma ithalatı azaltma sinyali verdi. Tarım Bakanı Fakıbaba, “Pamuk üretimi kafi gelmiyor, ithal ediyoruz. O zaman pamuk desteklenecek ki dışarıdan ithal etmeyelim” diye konuştu.

Kabine değişikliği sonrasında geçtiğimiz hafta göreve gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın açıkladığı, yeni tarımsal destekleme modeli üretim desteğini artırma, ithalatı azaltma sinyali verdi. Bu konuda Bakan Fakıbaba’nın, pamuk örneğinden yola çıkarak, “Pamuk bizim ürettiğimiz bir ürün ve kafi gelmiyor, ithal ediyoruz, o zaman pamuk desteklenecek ki dışarıdan ithal etmeyelim” sözleri bu düşünceleri destekledi. Türkiye’de üretilmesine karşın yeterli gelmeyip yurt dışından ithal edilen başlıca ürünler arasında, pamuk geliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan belirlemelere göre, bu yılın beş aylık döneminde 1.18 milyar dolarlık pamuk ve pamuk ipliği ithalatına karşın, ihracat 736 milyon dolarda kaldı. Yine yağlı tohum ve meyvelere 916.1 milyon dolar ödenmesine karşın, ihracatın 127,9 milyon dolarda kalması dikkat çekti. Yurt dışından getirilen başlıca ürünler arasında hububat da yer alıyor. Buna göre söz konusu dönemde hububat ithalatı 608,8 milyon dolar olmasına karşılık ihracatı 53,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Canlı hayvanlara 451,2 milyon dolar ödenirken, bu kalemden Türkiye’nin kazancı sadece 13,4 milyon dolar. İthal faturası yüksek ürünlerden biri de gübreler. Bu üründe 664,7 milyon dolar ithalat, 66,2 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Öte yandan üretici ve tüketicinin rahatlayacağı yeni bir tarımsal destekleme modeli üzerinde çalıştıklarını açıklayan Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, Türkiye’nin verimli tarım arazileriyle dünyanın en önemli gıda üretim merkezlerinin başında geldiğini söyledi. Ülkenin tarım alanlarını daha iyi değerlendirebilmesi için üretici ve tüketicilerle daha fazla iş birliği yapmayı planladıklarını ifade eden Fakıbaba, bu anlamda kısa sürede önemli çalışmalara imza atmayı hedeflediklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile yapacakları çalışmalara ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarına işaret eden Fakıbaba, kısa süre içerisinde tarım, hayvancılık ve gıda alanında yeni düzenlemelere gideceklerini duyurdu. Öncelikli olarak tarımsal desteklemelere yoğunlaştıklarına dikkati çeken Bakan Fakıbaba, şunları kaydetti: “Desteklemelerde düzenlemelere gidilecek. Örneğin, ürün ülke için çok elzem bir üründür fakat çiftçi ürettiği zaman zarar ediyordur onun için devlet destek verir. O ürünün kalitesini ve miktarını artırır. Eğer böyle bir ürün yoksa desteğin de olmaması lazım. Örneğin pamuk bizim ürettiğimiz bir ürün ve tüketime kafi gelmiyor, dışarıdan ithal ediyoruz. O zaman pamuk desteklenecek ki dışarıdan ithal etmeyelim. Yeni bir destekleme modeli çıkacak, bu modelde çiftçi de üretici de tüketici de rahatlayacak, bu konuda kapsamlı çalışma yapılıyor.” Göreve kısa süre önce geldiğini anımsatan Fakıbaba, “Bu kadar sürede ancak bu kadar açıklama yapıyoruz. İnanıyorum yavaş yavaş çok daha iyi olacak” dedi.

BESİCİNİN DESTEĞE DAHA ÇOK İHTİYACI VAR

Bakanlığa bağlı kurum ve kuruluşların temsilcileriyle sık sık bir araya gelerek yürütülecek çalışmalara ilişkin fikir alışverişinde bulunacaklarını aktaran Bakan Fakıbaba, mümkün olduğunca üreticilerle de yüz yüze görüşeceğine değindi. Verilen görevi en iyi şekilde yürütmek için özellikle çiftçi ve besicilerin desteğine daha fazla ihtiyaç duyduğunu anlatan Fakıbaba, “İş birliği yaparak çalışacağız” dedi. Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice ise Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yemeklerde israfı önlemek için “Lokantalarda ve lüks otellerde müşteriye sunulan yemek porsiyonlarını küçültelim” önerisinin hem fiyatlara hem de tezgahlara olumlu yansıyacağını belirtti. Yenice, “Et girdilerimizin yüksek olduğunu düşünürseniz, porsiyon küçültmemiz, fiyatları da revize etmemizi gündeme getirebilir” dedi.

DESTEK ÖDEMELERİ VE SULU TARIMA GEÇİŞ HIZLANMALI

Doğu Güneydoğu Sanayici ve İş İnsanları Dernekleri Federasyonu (DOGÜNSİFED) Danışma Kurulu Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, tarımsal destek ödemelerinin hızlandırılmasına ve sulama kanallarının biran önce bitirilmesine ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Bu konuda 1 milyon 60 bin hektarlık alanın sulanabileceği bir eylem planı bulunduğuna işaret eden Bedirhanoğlu, “Sulama kanalları toplulaştırma işlemleri hızlandırılmalı, kalanları ihale edilerek sulu tarıma geçilmeli. Bu aslında en hayati konulardan biri” dedi.

17-07/28/ekran-resmi-2017-07-28-015810.png

Bölgede 2008 yılında GAP eylem planı açıklandığına işaret eden Bedirhanoğlu, “Bu proje, bölgeler arası gelişmişlik farkını giderebilecek en önemli projeydi. Sulama kanalları konusu da önemli ancak yavaşladı. 2015 de bitirilmesi hedeflenmişti, ancak halen çözülemedi. İlerlemesi en önemli konu. Çünkü bölgenin en önemli girdisi tarım, ekilebilir toprak alanı yüzde 25 olurken, bazı illerimizde bu oran yüzde 50’ler civarında. Sulu tarıma geçilirse muazzam bir zenginlik yaratılır” diye konuştu. Bedirhanoğlu, tarımın yanı sıra hayvancılıkta da üreticinin önünü açacak bir yapının oluşturulması gerektiğinin altını çizdi.

HAYVANCILIĞA DESTEK ARTABİLİR

Gıda ve Tarım Uzmanı Bekir Yıldız, Türkiye’nin tarım ürünleri ithalatında önemli yer tutan kalemleri, bitkisel yağlar, bakliyat grubu ve karma yem hammaddeleri ile canlı hayvan ithalatı olarak sıraladı. Yıldız, “Bu kalemler en çok döviz aktardığımız ithal ürünler” dedi. Ancak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nı tarım-gıda konusunda en çok meşgul eden ürünün kırmızı et fiyatları olduğuna işaret eden Yıldız, “Kurban ibadetiyle de doğrudan ilişkisi olan canlı hayvan ve et fiyatları ister istemez Bakanlığı bu konuya daha çok odaklanmaya zorlayacaktır. Bu nedenle hayvancılığa verilecek desteklerin artırılmasını bekleyebiliriz. Ancak bu destek tahmin ediyoruz, besicilerden çok, yetiştirici dediğimiz ve kırmızı et değer zincirinde besicilerden önceki halkayı oluşturan, damızlık hayvan işi yapan (işletmesinde doğum olan) çiftçilere yönelik olacaktır. Çünkü etteki temel sıkıntı küçük aile işletmelerinin zayıflaması. Bu zayıf halka besicilerin talep ettiği genç dana arzını sağlayamıyor. Yine hayvansal üretimi destekleyecek tamamlayıcı bir kalem olarak kaba yem üretimine verilen desteğin de artmasını bekleyebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN