Taşeron işçi düzenlemesi ne zaman yürürlüğe girecek? Son dakika Taşeron yasası haberleri

Taşeron işçi düzenlemesi ne zaman yürürlüğe girecek? Son dakika Taşeron yasası haberleri

Bakanlar Kurulu sonrası Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu. Bozdağ taşeron yasası hakkında önemli açıklamalar yaptı. Taşeron işçilerle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini ve eli kulağında olduğunu söyleyen Bozdağ "Taşeron konusu eli kulağında dersek yanlış olmaz. Çalışmalar tamamlanmış durumda" dedi. Peki taşeron işçi düzenlemesi ne zaman yürürlüğe girecek? Taşeron yasasında neler var? Bundan sonra taşeron işçi ile ilgili düzenlemeler ne olacak ve süreç nasıl işleyecek? İşte tüm ayrıntılarıyla taşeron işçi yasası hakkında tüm gelişmeler ve açıklamalar...

Son dakika taşeron yasa tasarısı ve taşeron yasası ne zaman yürürlüğe girecek sorularınızın yanıtını haberimizde bulabilirsiniz. Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ açıklama yaptı. Bozdağ, taşeron işçilerle ilgili çalışmanın bütçe görüşmelerinden sonra parlamentoya geleceğini söyledi. Bozdağ "Taşeron konusu, eli kulağında dersek yanlış olmaz. Çalışmalar tamamlanmış durumda. Bu hafta Bakanlar Kurulumuza gelmedi ama muhtemelen önümüzdeki hafta ya da bir sonraki hafta Bakanlar Kuruluna gelebilir" dedi. İşte tüm ayrıntılarıyla Son dakika taşeron düzenlemesi tarihi ve ayrıntıları...

FLAŞ TAŞERON AÇIKLAMASI

Taşeron işçi düzenlemesiyle ilgili hükümetten geçen hafta boyunca gelen son dakika haberlerinin ardından Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'ndan yeni bir haber daha geldi. Toplantı sonrası Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ taşeron düzenlemesiyle ilgili şu ifadeleri kullandı "Taşeron konusu eli kulağında dersek yanlış olmaz. Çalışmalar tamamlanmış durumda. Bu hafta Bakanlar Kurulu'na gelmedi ama önümüzdeki Bakanlar Kurulu'na gelebilir. Bütçe görüşmelerinden sonra parlamentoya gelecek." Hatırlanacağı üzere Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu taşeron işçilerle ilgili geçen hafta önemli bir açıklama yapmış ve 'içimize sinen bir düzenleme oldu' demişti.

GÖZLER BAKANLAR KURULUNDA

Bekir Bozdağ'ın açıklamalarının ardından taşeron işçilerinin gözü şimdi önümüzdeki hafta yapılacak olan Bakanlar Kurulu toplantısına çevrildi. Çünkü Bozdağ, çalışmalar tamamlanmış durumda. Bu hafta Bakanlar Kurulu'na gelmedi ama önümüzdeki Bakanlar Kurulu'na gelebilir açıklaması yaptı. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu erteleme olmazsa eğer Pazartesi günü yapılması düşünülüyor.

TAŞERONDA YENİ SİSTEM NASIL OLACAK?

İddiaya göre; Taşeron işçileri, ‘özel statülü sözleşmeli personel’ olarak 4E’li olarak kadroya geçecek. Emeklilik hesaplamaları da 4C yani eski adıyla Emekli Sandığı kapsamında değerlendirilecek. Çalışanlarla yapılacak sözleşmeler 3’er yıllık olacak. Güvenlik ve arşiv taramaları yapılacak. Araştırma sırasında 657 sayılı Kanun’un 48’inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Personelle ayrıca mülakat da olacak. Çalışanların ücretleri eğer aynı işi yapan personelden daha az ise aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Şu anda kamuda çalışan 817 bin taşeron çalışanın öncelikle 410 bini kapsam dahilinde olacak. Belediyeler ve KİT’ler ilk etapta bu sistemde olmayacak. Ancak oralarda çalışanlar için de maliyet hesapları yapılıyor. Bunun için de bir formül açıklanabilir. Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecek. Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Asıl işi yapan personelin kademeli olarak 4E’den 4A kadrosuna geçişi de üzerinde çalışılan konular arasında. Kadroya geçen taşeronlar çalıştıkları kurumlarda aynı görevleri yapmaya devam edecekler.Öğrenim düzeyleri yaptıkları işten farklı olanlar, eğitimlerine uygun işlere de kaydırılabilecek.

ERDOĞAN'IN GÜNDEMİNE GELDİ

Sarıeroğlu'nun açıklamaları tasarının bittiğine işaret ederken, hemen sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan da kritik bir açıklama gelmişti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından düzenlenen toplu açılış töreninde bir vatandaşın “Taşeron ne olacak Sayın Cumhurbaşkanım” diye bağırması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu işte taşeron olmaz. Ama taşeron işi inşallah bu hafta içinde bitiyor” diye cevap vermişti.

KILIÇDAROĞLU’NDAN SON DAKİKA TAŞERON ÇIKIŞI

Kılıçdaroğlu’nun bugün yaptığı konuşmada taşeron işçileri ilgilendiren kısım şöyle; “Son taşeron işçisi de kadro alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kadro verilirken de işçinin kimliğine, yaşam tarzına, siyasi görüşüne bakılmamalı, kim olursa olsun, taşeron işçisi olarak çalışıyorsa kadro almayı hak ediyordur.”

MEMURA EK ZAM

Memur ve emeklileri toplu sözleşmedeki zamlarının üzerine enflasyon farkı da alıyor. Temmuz'da yüzde 4 toplu sözleşme zammı alan memur ve emekli kesimi, Temmuz-Aralık enflasyonunun yüzde 4'ün üzerinde gerçekleşmesi durumunda aradaki fark kadar zam alacak. Temmuz-Kasım dönemi arasındaki 5 ayda gerçekleşen enflasyona bakıldığında ise toplam enflasyonun kümülatif yüzde 4.97 olduğu görülüyor. Dolayısıyla memur ve emeklilerin, enflasyon Aralık'ta sıfır çıksa bile, normalde alacakları yüzde 4 zammın üzerine bir de yüzde 0.97 ek zam hakkı bulunuyor. Net zam tutarı ise Aralık ayı enflasyonunun açıklanması ile belli olacak.

TAŞERON NEDİR?

Taşeron, Fransızca’daki “tacheron” kelimesinden gelmektedir. Bir taşeron genellikle bir projenin belirli bir görevini yerine getirmek amacıyla genel yükleyici tarafından tutulan firmaya denilmektedir. Örneğin bir inşaat işinde genellikle konutların elektrik donanımı, doğraması yada su tesisatı ayrı ayrı taşeronlara verilmektedir. Başka bir örnek daha verecek olursak günümüzde bazı askeri kurumlar yemek gibi organizasyonları dışarıdan bir firma ile anlaşarak yaparlar. İşte burada firmaya taşeron firma ve bu firmada çalışanlara da taşeron işçi denilir. Taşeron iş yapan firmalarda çalışanlara ise taşeron işçi denilmektedir. Taşeronlar, tali işveren, alt işveren, alt işletici, alt ısmarlanan gibi isimlerle de anılmaktadırlar.

Bakanlar Kurulu sonrası Hükümet sözcüsü Bekir Bozdağ açıklamalarda bulundu. Bozdağ taşeron yasası hakkında önemli açıklamalar yaptı. Taşeron işçilerle ilgili çalışmaların son aşamaya geldiğini ve eli kulağında olduğunu söyleyen Bozdağ "Taşeron konusu eli kulağında dersek yanlış olmaz. Çalışmalar tamamlanmış durumda" dedi. Peki taşeron işçi düzenlemesi ne zaman yürürlüğe girecek? Taşeron yasasında neler var? Bundan sonra taşeron işçi ile ilgili düzenlemeler ne olacak ve süreç nasıl işleyecek?

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN