Tatilden çok çalışmaya ihtiyacımız var

Tatilden çok çalışmaya ihtiyacımız var

Kurban Bayramı’nın yaklaştığı şu dönemde bayram tatilinin uzatılması Türkiye’nin gündem maddeleri arasında yer alıyor. Bakan Nihat Zeybekci, tatilin direkt olarak üretimi, ihracatı düşüreceğini söyleyerek, ülkenin tatilden çok çalışmaya ihtiyacı olduğunu belirtti.

Dün MÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleriyle bir araya gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Kurban Bayramı’nın yaklaştığı şu günlerde tatilin 9 gün olması konusunda değerlendirme yapan Zeybekci, “Direkt üretimi, ihracatı düşürür, turizmi destekler. Onun için buradaki bölümde susma hakkımı kullanıyorum. Türkiye olarak tatilden daha çok çalışmaya, üretmeye ve ihracat yapmaya ihtiyacımızın olduğunu düşünüyorum ama bununla ilgili alınacak kararlara da saygı duyarız” şeklinde konuştu.

Cezayir’in bazı Türk ürünlerine ithalat engeli getirmesine ilişkin ise Zeybekci, bu ülkenin Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması bulunması nedeniyle Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında Türkiye ile dış ticaret yürüttüğünü söyledi. Bu durumun Gümrük Birliği Anlaşması’nın Türkiye açısından en olumsuz sonuçlarından biri olduğuna işaret eden Zeybekci, bunları oturup görüşme imkanına sahip olmadıklarını anlattı. Zeybekci, “Bu, Türkiye’ye yönelik değil, Serbest Ticaret Anlaşması (STA) olmayan ülkelerin tamamına yönelik bir karar. Biz AB ile ilişkisinden dolayı kendileriyle arkadaşlarımız vasıtasıyla temasa geçiyoruz” dedi.

RUSYA İLE KRİZ ÖNCESİNE HÂLÂ DÖNEMEDİK

Ekonomi Bakanı Zeybekci, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesine yönelik adımlar atılmasına rağmen domates ihracatındaki engellerin hala kaldırılmadığının hatırlatılması üzerine, Kasım 2015’teki uçak krizinin öncesine bazı alanlarda dönülemediğini söyledi.

Domates dışındaki bazı ürünlerde de sıkıntıların devam ettiğini dile getiren Zeybekci, şunları kaydetti: “Vizelerle ilgili rahatlamayı sağlayamadık. Taşımacılıkla ilgili, her ne kadar Türk taşımacılara, tırlara izin verilse de yasak kalksa da vize ücretlerinin yüksekliğinden dolayı onu kullanılamaz hale getiriyorsunuz ki bu da bir anlam ifade etmiyor. Yaş sebze ve meyvede, domates sembol oldu. Domates dışında bazı sebzelerde de engellerin, yasakların devam etmesi nedeniyle bize yoğun baskı geliyor. Bu baskı karşısında biz de karşıt önlemleri alırız, daha fazla dayanamayız.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN