Cezayı FETÖ kesiyor ödeyen vatandaş oluyor

Cezayı FETÖ kesiyor ödeyen vatandaş oluyor

Vatandaşları çileden çıkartan TEDES kumpasında FETÖ izi sonunda gün yüzüne çıktı. Karar’ın da defalarca bahsettiği radar oyununda, kesilen cezaları ise vatandaşlar hâlâ ödüyor. Bakanlık aylar önce bu sistem üzerinden gönderilen makbuzların doğru olmadığını iletti.

EKONOMİ SERVİSİ

Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) trafik tuzağı gün yüzüne çıktı. Karar gazetesi olarak defalarca haber yaptığımız FETÖ’nün trafik tuzağı ve Polis Sandık Merkezi’nin (POLSAN) ortak iştiraki olduğu Poltes Robot sonunda emniyet yetkililerince de tescilledi. POLSAN’a da sızan hain terör örgütü, gün geçtikçe bu alandan da oldukça hızlı bir şekilde siliniyor. Hatta POLSAN’nın internet sitesinde Poltes Robot firmasının ‘Tasfiye halinde’ olduğu resmen belirtiliyor. Biz de Karar gazetesi olarak bu cezaların FETÖ bağlantısıyla kesildiğini 16 Ağustos 2016 ve 20 Eylül 2016 tarihlerinde de manşetlerimize taşımıştık.           

Trafikteki radar kameralarının sürücülere haksız yere yazdığı cezalarda böylelikle itiraz yolu açıldı. 70 kilometre hız sınırının olduğu yerlerde hiçbir uyarı levhası olmadan 50 kilometreye düşmesi sürücülere defalarca ceza yağdırdı. Hatta öyle bir hal aldı ki, aynı araç 5 dakika içinde art arda 3-4 farklı ceza bile yedi. Bunların örnekleri basına yansıyan haberlerde de karşılık buldu. Trafik Elektronik Denetleme Sistemi’nin (TEDES) İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı üzerine kaldırılmasının ardından görevlendirilen mülkiye müfettişlerince yapılan incelemelerde, sadece vatandaşların mağdur olmadığı, sistemin kamuya yönelik ciddi zararlar verdiği tespit edildi. Elektronik denetleme sistemleri kapsamında kurulan cihazlar için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından uygunluk belgesi düzenlemesi zorunlu olduğu halde, TEDES bünyesinde kurulan cihazların hiç birisinin TSE’nin onayından geçmediği ve akredite olmayan kameraların kullanıldığı ortaya çıktı. Bu durumun adli makamlara intikal ettirildiği öğrenildi. TEDES cihazlarını kuran bazı şirketleri de inceleyen müfettişlerce, bu firmaların FETÖ/PDY ile irtibatı ve iltisak olduğu tespit edilirken, haklarındaki soruşturmaların da devam ettiği belirlendi.

İki saniye gibi aşırı ve sık tekrar eden cezalar yazarak, vatandaşların mağdur olmasına yol açan TEDES, gelen yoğun şikayetler üzerine 19 Eylül’de kapatılmıştı. Sistemin yeni uygulama yöntemleriyle Elektronik Denetleme Sistemleri (EDS) ismiyle hazırlanmasına başlanmıştı. EDS üzerinde çalışmaların sürdüğü ifade edilirken, yeni sistemde öngörülen değişikliklerden bazıları ise şöyle: “Yerleşim yerleri giriş ve çıkışında yol üstü levhalar ile sabit radar uygulaması olduğuna dair ışıklı uyarı levhaları konulacak. Sabit radar noktalarından 500 metre öncesi ve sonrasında farklı hız limiti uygulanmayacak, 500 metre öncesinde sürücüler hız limitlerini de gösterir şekilde trafik levhalarıyla uyarılacak. Denetim yapılan yolda uygulanan hız limitinin onda birine tekabül eden mesafelerde birden fazla sabit radar denetimi gerçekleştirilmeyecek. Örneğin hız limiti saatte 100 kilometre olan yerde 10 kilometre, 70 kilometre olan yerde ise 7 kilometre mesafede aynı yön ve istikamette, birden fazla sabit radar sistemiyle denetim yapılmayacak.”

10 Eylül 2016: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Devlet hem vatandaşını korumak için hem de gelir elde etmek için vatandaşına tuzak hazırlamaz. Bu konudaki bütün hazırlıklar yapıldı. İnşaallah, ortaya koyduğumuz iradeye milletimiz de karşılık verecek” açıklamasında bulunmuştu.

20 Eylül 2016: Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çorum Valiliğini ziyaretinde TEDES’le ilgili düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulunmuştu. İçişleri Bakanlığı ile TEDES konusunda ortak hareket ettiklerini belirten Bakan Ağbal, sistemin üç yıl önce hayata geçirilmesindeki amacın özellikle belediyelerin yapacakları bir yatırımla kent içinde trafik kurallarına uyum derecesini artırmak olduğunu belirtti. Ağbal: “Uygulama doğru ama bir tuzak gibi işleyen TEDES doğru ve adeletli bir sistem değil. Bunun üzerinden kesilmiş cezalar da doğru cezalar değil. Geçmişte kesilen trafik para cezaları konusunda çalışmak lazım. İstiyoruz ki Türkiye’deki trafik düzeni bakımından herkes trafik kurallarına tam riayet etsin.”

AVCI ŞİRKETLERİN TEZGAHI HAZIR

Kamera ve radar sistemi kuran bu şirketler belediyelerle anlaşıyor ve cezanın yüzde 30’luk kısmını yarı yarıya paylaşıyor. Bu sistemi kullanmak ve kurmak için yeterli kaynağa sahip olmayan belediyelerin avcı firmalara takıldığını belirten Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Firmalar geliyor sistemi kuruyor. Avcı firma, kör noktalarda veya başka yerlerde, örneğin rampa aşağı yolda hız sınırını 40 yazıyor, 50 yazıyor. Hakikaten orada 40’la 50’yle gitmek mümkün değil. Öyle yerler var ki Türkiye’de, bulunması imkânsız. Oralarda, kör noktalarda veyahut da avcılık yapacağı yerlerde tezgâhı kuruyor” diye konuştu.

TEDES NERELERDE VAR?

TEDES’in internet sitesinde yer alan verilere göre şu noktalarda uygulama bulunuyor. Çorlu bölgesinde; Yulaflı kavşağı Çorlu istikameti, Ağır Bakım, Şifa Hastanesi kavşakları ve Bülent Ecevit Bulvarı İstanbul istikameti, Orion Avm, Türkgücü Köyü kavşağı şehir merkezi istikametinde bulunan radarlar Tekirdağ Belediyesi’ne bağlı olarak ceza uyguluyor. Ordu il sınırları içerisinde, Karadeniz Sahil Yolu’na konulan 19 kule radar cihazı hız ihlalinde bulunan sürücüleri fotoğraflayıp video kaydı yapıyor. Uşak’ın Banaz ilçesinde de TEDES, 6 noktada hız tespiti yapıyor. Emniyet Müdürlüğü, Dörtyol ve Erdemler Kavşağı olmak üzere 3 farklı noktada iki yönlü 6 adet TEDES cihazı 24 saat uygulama gerçekleştiriyor. Cezaların ardı arkası kesilmeyen Çorum Osmancık’ta Gelgör pirinç fabrikası ve Kamil yolu kavşağından Derboğazı’na ve oradan da Sanayi kavşağına kadar hız limitleri 70 ila 50 kilometre arasında değişiyor. Gaziantep, Edirne ve Bilecik Bozüyük bölgelerinde de TEDES uygulamaları devam ediyor.

PARAYI DUYAN KOŞTU

Pilot olarak seçilen 7 ilde bulunan ve sadece Ordu’da bir yılda yarım milyona yakın araca ceza kesen TEDES, sisteminden belediyelerin pay alması diğer belediyelerin de iştahını kabarttı. Sistemi gelir kapısı olarak gören birçok belediye nasıl kurulduğunu ve nasıl işlediğini öğrenmek için Ordu’da inceleme yaptı. Bu çerçevede Manisa, Trabzon, Samsun, Denizli, Malatya, Eskişehir ve Bursa ve Aydın’da da belediye meclisleri tarafından büyükşehir belediyelerine yetki verilirken, bazı büyükşehir belediyeleri ile emniyet müdürlükleri arasında protokol imzalandı.  TEDES tuzaklarıyla 280 TL’den başlayıp 4 bin 500 TL’ye kadar radar cezası yiyen dahi var. Sistem pilot illerde 1 yılda 50 bine yakın araca ceza kesti.

OSMANCIK’A DİKKAT

Zonguldak Alaplı’da yaşayan 50 yaşındaki bir vatandaş, Ordu’daki ailesini görmek için 20 Nisan’da yola çıktı ve 27 Nisan’da aynı güzergahı kullanarak yaşadığı ilçeye döndü. Kişiye TEDES üzerinden 8 kez radar ihlali yaptığı gerekçesiyle toplam 2 bin 118 liralık ceza gönderildi. Araç kullanıcısı şöyle konuştu: “Çorum’un Osmancık ilçesinden geçerken yaklaşık 10 kilometrelik yolda 4, dönüşte de 15 kilometrelik yolda 4 olmak üzere toplam 8 kez hız sınırını aştığının tespit edilmiş. 2 bin 118 lira tutarında cezayla karşı karşıya kaldım. Bunların haricinde mayıs ayında ilk ceza geldi ve onu ödemiştim. Ardından 2 ay sonra tekrar ceza makbuzu geldi ve bu devam etti. Yolda radar cihazı olduğuna dair bir tabela da yok.”

ORDU’DAN İTİRAZ

18 Kasım 2015’te Ordu’da  TEDES cezası yiyen bir vatandaş Fatsa İlçesi Sulh Ceza Mahkemesi’ne giderek itirazda bulundu. Yapılan incelemede Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 162 maddesinin (b) bendinde yer alan ‘Tutanaklara adını, soyadını, görevini, ünvanını ve sicil numarasını yazarak veya bu bilgilerin yer aldığı kaşe damgayı her nüshaya basarak imza etmek’ maddesinin ihlali ile 5070 sayılı elektronik imza kanunu hükümleri çerçevesinde elektronik imza ile imzalandığına dair herhangi bir ibarenin dahi bulunmadığı, kanun ve hükümlere aykırı hareket edildiği gerekçesiyle idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN