Tesla elektriğe kapıldı otoda devleri geride bıraktı

Tesla elektriğe kapıldı otoda devleri geride bıraktı

Amerikalı otomobil üreticisi Tesla, son dönemde elektrikli araçlarda yaptığı ataklarla piyasa değerini katladı. Otomotiv devi Ford’u geçerek ABD’de ikinci sıraya yükselen şirket, değerini 48 milyar dolara yükseltti. Şimdilerde ise GM için harekete geçen Tesla, yaklaşık 51 milyar doları geçerse ABD’nin en değerlisi olacak.

ALİ YILDIRM

Yaklaşık 15 yıldır hayatımıza giren elektrikli otomobiller her geçen gün gelişmeye ve değişmeye devam ediyor. Sadece teknolojik değişimle de sınırlı kalmayan markaların gün geçtikçe değerlerinde de gözle görülür artışlar yaşanıyor. Tabi bu işi oldukça ciddiye alan markalar, dünyaca ünlü otomotiv devlerine de kafa tutuyor.

ABD’li üretici Tesla’da, bu konuda ağırlıklı olarak elektrikli motorlu araçlara önem veriyor. Model S, X ve 3 olarak tüketicinin karşısına çıkan Tesla, marka değerini bir barem daha üste taşıyarak ABD’nin en iyileri arasına girdi. Hatta bunula da yetinmeyen marka değer konusunda asırlık Ford Motors’u bile geride bıraktı. Tesla geçen yıl 76 bin araç satışı gerçekleştirdi ve bu yılın ilk 3 ayındaki satış rakamı ise 25 bin adet oldu. Hızla yukarı doğru ivmelendirmesini sürdüren ABD’li marka, dünyaca ünlü lüks üreticilere şimdiden yaklaştı. Tesla’nın şu anki hisse değeri yaklaşık 48,1 milyar dolar seviyesinde. ABD’de bu rakamla ikinci sıraya yerleşen Tesla’nın şimdi ise tek hedefi bölgenin en büyük üreticisi olan General Motors (GM). GM’in ise globalde marka değeri yaklaşık 51,3 milyon dolar. Aradaki fark sadece 3 milyar dolar. Bu hızlı yükseliş trendiyle Tesla orta vadede GM’de geçecektir.

17-04/06/screen-shot-2017-04-06-at-051820.pngGlobal olarak bakacak olursak şu an marka 7 sırada. Eğer globalde GM’i geçerse Honda Motors’un altında yer alacak. Honda Motors’un değeri ise 53,2 milyar dolar. Tabi bu değerlerle birlikte markaların 2017’nin ilk iki ayındaki global satışlarına da bakacak olursak, Toyota 1.3 milyon, Ford 896 bin, Volkswagen 1,03 milyon, Nissan 785 bin, Honda ise 758 bin adet. Bu rakamlarla kıyaslandığında sadece 2017’nin ilk 3 ayında Tesla satışlarını yüzde 69 oranında arttırarak 25 bin adeti bulması oldukça manidar. Bu gösteriyor ki çok satmanın marka değeri için hiçbir önemi yok. Tüm dünyada petrol rezervlerinin yavaş yavaş tükenmesi, alternatif yakıtı ve yenilenebilir enerjiyi ön plana çıkarıyor. Bununla birlikte Tesla’da sürekli geleceğin teknolojilerini global pazara sürerek marka değerini her geçen gün arttırıyor.

TOYOTA LİDER

Tabi ki diğer markalarda değerlerini her geçen gün arttırmaya devam ediyor. Ara sıra ufak iniş çıkışlar olsa da dünyanın en değerli markları ve gruplarını sıralaya biliriz. Bu konuda Toyota Motors 160 milyar dolarla açık ara lider konumda yer alıyor. Onu 75,4 milyar dolarla Daimler takip ediyor. İlk beş markanın devamı ise şöyle: 68,5 milyon dolarla Volkswagen Grup, 60,4 ile BMW Grup ve 53,2 ile Honda Motor devler liginde faaliyet gösteriyor. Onun ardından ise Tesla, Ford, Nissan gibi markalar geliyor.

EN SON KOZU MODEL 3

Tesla’nın en son yollara çıkaracağı aracı olan Model 3, Temmuz 2017’de sunulması planlanıyor. Yeni araçta Model S ve X’ten daha iyi bir teknolojinin olması beklenmiyor. Hatta S en hızlı, en uzun menzilli, en iyi teknolojili olarak kalacak. Tesla Motor CEO’su Elon Musk ise 23 martta twitter hesabından Model 3’ü şöyle anlattı: “Birçok kişi Model 3’ün S’ten sonraki sürümü olduğunu düşünüyor. İnsanların iPhone 2 vs 3 gibi bir Tesla olduğunu düşündüğünü fark ettim. Bu doğru değil. Model 3 sadece biraz daha küçük, fiyatı daha uygun. Teknolojik olarak 3’ün S’ten daha geride.” Model 3 tabanının izin verdiği en büyük bataryanın 75kWh. Tek şarj ile gerçek koşullarda yaklaşık 450 kilometre menzile sahip olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN