Teşvikle hem projeler hem de satışlar yükselecek

Teşvikle hem projeler hem de satışlar yükselecek

TÜİK’e göre nisanda düşen konut satışları, indirim ve kredi destekleriyle mayıs ve sonrasında harekete geçecek. Sektör temsilcileri, maliyetlerin altında konut sattıklarını söylerken, faizlerinde son 9 yılın zirvesine çıktığına da değindiler. Seçim sonrasında ise faizlerin tekrar artacağı öngörülüyor.

Türkiye’de hızla artan konut stoklarını eritmek için harekete geçen Hükümet, bankalara konut faizi çağrısı yaptı. Birçok konut açılımıyla birlikte kamu bankaları ve bazı özel bankalar konut kredilerini 500 bin liraya kadar yüzde 0.98’e indirdi. Bunun üzerine satışların hızlandığına değinen inşaatçılar, nisan ayı rakamlarıyla birlikte değerlendirme yaptı. Türkiye genelinde nisan ayında 103 bin 87 konut satıldı. Geçen ay satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 7.05, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9.9 azaldı. İlk defa satılan konut sayısı nisanda, geçen yılın aynı ayına göre düştü. Bunun üzerine açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri, kredili konut talebinin yılın ilk aylarında hız kestiğini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış istatistikleri raporuna göre bu yılın nisan ayındaki konut satışlarının bir önceki senenin aynı dönemine göre yüzde 9.9 düşmesini değerlendiren Demir Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir bunda Türkiye’deki bazı olumsuz söylemler, faizlerin ve döviz kurunun yükselmesinin etkisinin olduğunu belirterek Hükümetin sektöre verdiği KDV ve tapu harcı indirimi desteği ile kamu bankaları öncülüğünde konut kredisi faizlerinin aylık 0.98’e indirilmesinin tekrar yukarı yönlü bir hareket başlatacağını söyledi.

Gayrimenkul sektörünün çatı kuruluşları olan GYODER, İNDER ve KONUTDER üyesi 41 inşaat şirketinin başlattığı ve 15 hazirana kadar devam edecek olan konut fiyatlarının yüzde 20 indirilmesi kampanyası hakkında da değerlendirmelerde bulunan Hamit Demir bunu bazı medya kuruluşlarının yüksek kârlardan yapılan indirim olarak lanse edildiğine değinerek “Biz kâr etmiyoruz. Bilenler gelsin, kâğıdı kalemi eline alsın, böyle bir kârı ispat etsinler o zaman ona göre bir söylem oluştururuz. Biz, bu sıkıntılı süreçte konut alıcısını mutlu etmek için maliyetlerin altında konut satıyoruz. Faizlerin yüksek seyretmesi ve dövizin istikrarsız bir şekilde yukarılara çıkması nedeniyle bu geçiş dönemine destek olmak istiyoruz. Taşın altına elimizi değil, gövdemizi koyuyoruz” dedi.

SON 9 YILIN ZİRVESİNE ÇIKMIŞTI

Kiler GYO Genel Müdürü Tarık Gürdil:

“Bu düşüşte en önemli faktör; kredi faizlerinin yaklaşık 9 yılın zirvesi olan yüzde 1.25 seviyelerine çıkmasıydı. Aynı ivme bu yılın ilk aylarında da kredili konut talebinin hız kesmesiyle devam etti. Önce KDV ve tapu harcında indirim yapıldı ardından konut kredi faizi 0.98’e çekildi. Özellikle konut kredisi faiz oranlarının psikolojik sınır olan yüzde 1’in altına inmesi ile birlikte, bekleyen konut alıcıları harekete geçmeye başladı. Satış ofislerimize gelip fiyat ve taksit bilgisi alanların sayısı geçen aya göre şimdiden önemli oranlarda artış gösterdi. Gelemeyenler ise telefonla arayıp bilgi alıyor. Bu hareketliliğin satış rakamlarına yansıması halinde sektörümüz geçen yılın daha üzerinde bir büyüme hızına rahatlıkla ulaşabilir” dedi.

SEÇİM SONRASI FAİZLER ARTABİLİR

ERA Gayrimenkul Türkiye Franchise Kanal Direktörü Kadir Tümen:

“Son aylarda yaşanan siyasi konjonktürdeki dalgalanmalar, seçim kararı ve kurun yükselmesi; konut satışlarını genel olarak etkilemekle birlikte, özellikle konut kredisi faiz oranları aşağıya çekilmeden önce yatırımı nakitte olan yatırımcılar için ciddi bir fırsat dönemi yarattı diyebiliriz. Seçim sonrası artması muhtemel konut kredisi faizleri, bu dönemde konut ihtiyacı olan kişiler tarafından iyi değerlendirilmeli. Gayrimenkul pazarının özellikle bu dönemde belli fırsatlar içerdiğini göz önünde bulundurarak, alım yapmanın doğru bir zaman olduğunu söylemekle birlikte, yapılacak yatırımın doğru danışmanlık hizmeti çok daha önemli bir hale gelmiş durumda” diye konuştu.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN