TL’deki ’papaz baskısı’ kalktı

TL’deki ’papaz baskısı’ kalktı

Rahip Brunson’un ev hapsi ve yurt dışı yasağının kalkmasıyla birlikte, piyasalarda sert dalgalanma olmadı. Kararın önceden fiyatlanmış olması, kâr satışlarının gelmesine neden olsa da satışlar kısmen karşılandı. Analistler, TL üzerinde dava baskısının kalkmasının bundan sonraki süreç açısından olumlu olduğu görüşünde.

PKK ve FETÖ’ye casusluk yaptığı iddiasıyla 35 yıl hapis cezasıyla yargılanan papaz Andrew Craig Brunson hakkında karar çıktı. Mahkeme, Rahip Brunson’un ev hapsi ve yurt dışı yasağını kaldırdı. Brunson’a 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi. Ancak yattığı süre göz önüne alınarak tahliye edildi. Karar sonrası Türk Lirası’ndaki değer kazancı yerini değer kaybına bırakırken dolar 5.9650 seviyesini test etti.

Dolar kuru Brunson kararı öncesi 5.86 TL seviyesinin üzerinde bulunurken, savcının mütalaasını açıklamasıyla birlikte 5.83’e kadar gerileyerek neredeyse son bir ayın en düşük seviyesini gördü. Mahkemenin kararı açıklaması ve Brunson’ın serbest kalması ise piyasada sert bir harekete neden olmadı. Kararın önceden fiyatlanmış olması, kâr satışlarının gelmesine neden olsa da satışların da kısmen karşılandığı gözleniyor. 6.75’e kadar gerileyen euro kuru ise aynı dakikalarda 6.80 lira seviyesinde bulunuyor. NBC dün Türkiye ile ABD’nin rahip Brunson’ın serbest kalması için gizli anlaşmaya vardığını, Beyaz Saray’ın Rahip Brunson’ın salınmasını ve önümüzdeki günlerde ABD’ye dönmesini beklediğini açıklamıştı. Önceki gün güne 6.06 civarında başlayan dolar, üç yıl aradan sonra ilk kez fazla verilen ödemeler dengesindeki seyirle 6 liranın altına kadar indi. Aynı gün içinde en düşük 5.95 seviyesini test eden dolar gece gelen bu haberle 5.90 TL seviyesine düşmüştü. Borsa İstanbul endeksi ise 93 bin puan seviyelerine kadar geriledi. Açıklamanın ardından 97 bini aşan endeks günü 96.494 seviyesinden, dolar 6.92’den, euro ise 6.86 liradan haftasonu tatiline girdi.

DOLARDA BEKLENTİ 5.50 LİRA

Alnus Yatırım devletin enflasyonla mücadele için elinde geleni yaptığı ancak Rahip Brunson’un serbest bırakılmasının bu mücadelede en önemli katkıyı sağlayacağı belirtildi ve şu değerlendirmeler yapıldı: “Rahip Brunson için 1 Ağustosta iki bakana yaptırım ve çeliğe çarpı iki vergi uygulayan ABD’nin bu kararı geldiğinde dolar tarihinde ilk kez beş lirayı geçmişti. Kısa sürede de yediyi gördü. Bu şok, enflasyonu da patlattı. Rahibi bırakmak enflasyonla en önemli katkıyı sağlayacak. Dolar kuru üç günde 6.15’den 5.90’lara kadar indi. Muhtemelen önümüzdeki günlerde 5.50’lere inecek.”

GERİ ÇEKİLME KADEMELİ BİR ŞEKİLDE SÜRECEK

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ “Bu durumun iç piyasa açısından olumlu olduğunu söyleyebilirim. Dava öncesinde de dolar kuru bu hafta içerisinde davaya yönelik iyimser senaryoyu fiyatlayarak 6.00 TL seviyesinin altına doğru fiyat hareketi oluşturmaya başladığı için davanın sonuçlanmasının ardından kurda yukarı yönde verilen tepkinin teknik olarak bir realizasyon olduğunu düşünüyoruz. TL üzerinde dava baskısının kalkması bundan sonraki süreç açısından olumlu. Bundan sonraki süreçte ABD tarafından yapılacak açıklamaların kurdaki hareketin kalıcı olup olmayacağı açısından önemli olabilir. Olağanüstü bir durum olmadıkça dolar kuru için geri çekilmelerin kademeli bir şekilde sürmesini bekleyebiliriz. Teknik olarak, 5.60-5.70 TL seviyelerini kur açısından destek noktası olarak izlemeye devam ediyoruz” dedi.

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN