Toyota Türkiye’yi C-HR ile hibrit merkezi yaptı

Toyota Türkiye’yi C-HR ile hibrit merkezi yaptı

Toyota’nın Sakarya tesislerinden tüm dünyaya açılan C-HR hibrit modeli Avrupa’da büyük ilgi gördü. Bölgede satılan her 10 C-HR’dan 8’inin hibrit olduğu açıklanırken, marka bu pazarda yüzde 11’lik artış elde etti. Türkiye’de ise altı ayda 1203 adet yerli hibrit SUV satışı gerçekleşti.

ALİ YILDIRIM

Tüm dünyada ve Türkiye’de dikkat çekmeye başlayan hibrit otomobiller yükselen trend olmaya başladı. Bu yılın ilk altı ayında Türkiye’de 1434 hibrit otomobil satıldı. Geçen yılın aynı döneminde ise bu rakam sadece 328 adet idi. Bu rakamın 1203 adetini ise sadece Toyota C-HR hibrit oluşturdu. Avrupa pazarında ise model satışlarının yüzde 80’i Türkiye’de üretilen hibrit versiyon oldu. Bizim de konuğumuz olan Türkiye’nin ilk yerli SUV modelini hem 1.2 litrelik benzinli hem de 1.8 litrelik hibrit motorla kullandık. 1.2 litrelik seçenek sunulan 4 çeker sistemiyle daha performanslı bir sürüş sağlarken, hibrit olan versiyonda tek amacımız doğaya ve çevreye daha az zarar verip mümkün olduğu kadar elektrikli motorla ilerlemekti. İlk başta hibrit nedir? Nasıl kullanılır? Gibi detaylara bakalım.

Hibrit, kelime anlamı olarak melez anlamına geliyor. Bu terim otomotiv teknolojileri literatüründe iki farklı güç kaynağının bir arada kullanılmasını ifade ediyor. Sürüş koşullarına göre sadece elektrikli motorun gücünden faydalanarak ya da benzin ve elektrik motorlarını beraber kullanarak hareket eden araç, sessiz ve konforlu sürüşü, düşük yakıt tüketimiyle çevreyi de daha az kirletiyor.

Konuğumuz C-HR’de de yer alan hibrit ünite elektrikli motorla aynı anda da çalışabiliyor. Tabi bu sistem en verimli sürüşü sağlamak için siz hiçbir şey yapmadan otomatik olarak devreye giriyor. Araç kullanım şeklinize göre elektrikli motorla hareket ediyor. Eğer bir hibrit otomobil kullandığınızın bilincindeyseniz ilk harekette kesinlikle yakıt sarfiyatı gerçekleştirmiyorsunuz. Gaza daha sert bastığınızda ise araç direkt olarak benzinli motorla ilerliyor.

Yaklaşık C-HR hibriti 600 kilometre kullandım. Evle iş yeri arası ortalama gidiş geliş 70 kilometre. Tabi yol uzun olunca birçok kez deneme şansı yakalamış oldum. İlk denemelerde şehir içi trafiğinde ve tem otoyolu sürüşünde karışık olarak ortalama 4 litre seviyelerini yakaladım. Sonrasında ise hibrit mantığına sağ ayağım biraz daha alıştıkça bu tüketim 3.8 litre seviyelerine kadar düştü. Son denememde hibrit mantığının dışına çıkarak aracı normal bir otomobil gibi kullanım gerçekleştirdik. Bu seferde Avrupa yakasının e-5 ve sahil yolu güzergahlarında farkında olmadan tüketim 3,5 litre seviyelerine rahatlıkla ulaştı. C-HR’nin bilindik bir devir saati yok. Devir göstergesinde CHG-ECO-POWER göstergeleri yer alıyor. Sürüş esnasında ayağınızı gazdan çektiğinizde ve frene bastığınızda ibre CHG’de kalıyor ve böylelikle elektrikli motor şarj oluyor. ECO’da ise tamamen araç hibrit motorla ilerliyor. Ama gaza fazla bastığınızda ECO’nun ikinci kademesine çıkan ibre benzinli motora geçiş yapıyor. POWER’da ise sadece benzinli motor kullanılıyor.

TÜRK İMZALI DİKKAT ÇEKEN TASARIM

Yerli model coupe görünümüyle ön plana çıkıyor. Oldukça dikkat çeken bu tasarım, ön bölümdeki sert hatlar ve yan gövdedeki şişkin çamurluklarla güçlü ve kaslı bir görünüm sergiliyor. Aracın arka kısmında aynı önde olduğu gibi sert çizgilerden oluşmuş. Arka cam ve stopların bir kısmı ile birlikte açılan bagaj kapağının ardında 377 litrelik alan yer alıyor. Benzinli 1.2 litrelik versiyonda ise bagaj hacmi 297 litre. Toyota C-HR Hybrid’in iç tasarımda bir Türk mühendisin de imzası bulunuyor.

17-07/17/17kr05-dek.jpg

Ergonomik koltukları başta olmak üzere sürücü ve yolcuları modern, çekici ve son derece ferah bir kabin karşılıyor. Ön konsol boyunca uzanan mavi ışık çizgisi kapı panellerinde de devam ederek tasarımda bütünlüğü sağlıyor. Sürücü odaklı orta konsolun üst kısmında, sürücünün göz hizasında olacak şekilde yüksekte konumlandırılan 8 inçlik dokunmatik ekran bulunuyor. Arka kısım ise coupe tasarımın verdiği dez avantajla araç, yolculara çokta ferah bir alan sunamıyor.

YAKIT TÜKETİMİ 100 KM’DE 3,5 LİTRE

Oldukça sessiz bir şekilde çalışan 1.8 litrelik hibrit motor az öncede bahsettiğim gibi tüketimde çığır açıyor. CVT şanzımanla kombine edilen model zaten vites geçişlerini hissettirmiyor.  Aracın benzinli motoru 98 beygir güce ve 142 Nm torka sahip. Elektrikli motor ise 53 kw güç ve 163 Nm tork üretiyor.  Bu iki güç oranı birleştiğinde ortaya 122 beygirlik hibrit bir otomobil ortaya çıkıyor. Maksimum 170 kilometre hız yapan hibrit model, 100 km hıza ise 11 saniyede çıkıyor.  Aracın ortalama tüketimi ise 100 km’de şehir içinde 3,5, şehir dışında 4,1, karma tüketimde ise 3,9 litre olarak verilere yansımış. Benzinli versiyonda emisyon oranı 144 gram iken hibritin emisyonu sadece 87 gram. Bu rakamlarda aracın ne kadar çevreci olduğunun en büyük kanıtı.

4X4 VERSİYON SADECE BENZİNLİ DE

Şehir içinde hızlı manevra kabiliyetleriyle beğenimizi kazanan C-HR, 1.2 litrelik benzinli seçeneğinde 4 çeker imkanı da sunuyor. Yol tutuş konusunda da sert virajlardan bile anlının akıyla çıkabilen araç, yalıtım konusunda da sınıf ortalamasında. Konuğumuz olan 1.2 Turbo Dual VVT-i Multidrive S 4x4’ün teknik detaylarına bakacak olursak;  Araç 116 beygir güç ve 185 Nm tork üretiyor  Maksimum 180 kilometre hız yapan araç, 100 km hıza 11,4 saniyede ulaşıyor  Aracın ortalama tüketimi 6,3 litre iken, şehir içinde 7,6’ya kadar çıkıyor  Bizim sürüşümüz boyunca ise bu versiyon ortalama 7,8 litrelik tüketim değerini yol bilgisayarına yansıttı.

AVRUPA PAZARININ YÜZDE 41’İ MELEZ

Avrupa otomotiv pazarı 2007’den bu yana en iyi satış performansını ilk 6 ayda yakaladı. Toyota ise bu pazarda yüzde 11’lik bir artış elde etti. Markanın Avrupa’daki toplam otomobil satışlarının 208 bin 300’ünü hibrit modeller oluşturdu. Geçen yıla oranla hibrit otomobil satışlarında yüzde 44’lük artış meydana gelirken, bu oran Toyota’nın Avrupa satışlarının yüzde 40’ının hibrit modeller olduğunu da ortaya koydu. Türkiye’de üretilen Toyota C-HR, hibrit satışlarına Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da büyük katkı yaptı. Avrupa’da satılan Toyota C-HR satışlarının yüzde 80’i hibrit versiyon olarak kayıtlara yansıdı. Toyota Avrupa’da da 2000 yılından bu yana 1 milyon 554 bin 183 hibrit araç satışına imza attı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN