Trafikte yeni dönem resmen başladı

Trafikte yeni dönem resmen başladı

Trafik sigortasında yapılan yeni düzenlemeyle ilk kez yola çıkan araçlarda sigorta prim tutarları mayıstan itibaren aylık yüzde 1 artıyor. Hasar frekansı ve maliyetleri göz önünde bulundurularak hazine bu oranı yüzde 50 yükseltecek veya azaltacak.

* Zorunlu trafik sigortasında yeni bir dönem resmen başladı. Hazine Müsteşarlığının “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. 12 Nisan’dan itibaren geçerli olan sistemde ilgili branşta ruhsat sahibi sigorta şirketleri tarafından her bir araç türü bazında trafiğe ilk çıkacak

* 4’üncü basamaktaki araçlardan (baz alınan tavan fiyat) otomobilde 807 lirayı geçemeyecek.

* Azami prim kamyonette bin 55 lira,  motosiklette 329 lira,  traktörde 165 lira,  minibüste (sürücü dahil 10-17 koltuk) bin 418 lira olacak.

* Kamyonda 2 bin 258 lira olarak belirlenen azami prim tutarı,  otobüste (sürücü dahil 18-30 koltuk) 2 bin 21 lirayı, takside 2 bin 89 lirayı,  sürücü dahil 31 ve üstü koltuğu olan otobüslerde 5 bin 7 lirayı aşamayacak.

Söz konusu azami prim tutarları, mayıstan itibaren aylık yüzde 1 (bir önceki ayın azami prim tutarları üzerinden) olarak artırılacak. Müsteşarlık, hasar frekansı, hasar maliyetleri ve diğer hususları göz önünde bulundurarak bu oranı yüzde 50’sine kadar azaltmaya veya artırmaya yetkili olacak. Diğer basamaklar için belirlenecek prim tutarları, 4’üncü basamak prim tutarlarına uygulanacak hasarsızlık sebebiyle prim indirimi ve hasar sebebiyle prim artırım oranlarının ardından elde edilen tutarları aşamayacak. Hasarsızlık sebebiyle prim artırım oranları da sürücünün kaza yapma durumuna yani hangi basamakta olduğuna göre değişecek. Buna göre kaza yapmayan sürücülerdeki (basamak 7) indirim oranı yüzde 45 olacak. Son bir yılda en az 3 kaza yapanların prim artırım oranı (basamak 1) ise yüzde 150 olacak.

BELİRSİZLİK PETROL FİYATLARINI AŞAĞI ÇEKTİ

Brent petrolün varil fiyatı, önceki gün 51,37 dolardan güne başlamış, gün içinde en yüksek 52,13 doları görmüştü. Dün sabah güne 50,92 dolarla başlayan Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.30 itibarıyla 0,09 azalarak 50,87 dolardan işlem gördü ve 50,30’a kadar indi. Ardından tekrar 50,80’i bulan petrol, aynı seviyelerde seyretmekte. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün 25 Mayıs’ta Avusturya’nın başkenti Viyana’da yapacağı toplantı öncesi petrol piyasasında yaşanan belirsizlikler ve arz fazlası fiyatlarda aşağı yönlü baskı oluşturuyor. Petrol piyasasında bugün ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin haftalık petrol stokları verileri takip edilecek. Uzmanlar, Brent petrolde teknik olarak 51,10-51,90 dolar aralığının direnç bölgesi olarak izlenebileceğini, 50,40 dolar desteği aşağı yönlü gerçekleşirse satışların artabileceğini belirtiyor.

OTOMOTİV PAZARI DARALMAYA DEVAM EDİYOR

Yıla daralma ile başlayan otomotiv pazarı ilk 4 ayda yüzde 8 gerileme kaydetti. Otomobil pazarı yüzde 10 küçülürken, hafif ticari araç pazarındaki düşüş yüzde 3 oldu. Toplam pazar, 2017 yılının ilk dört ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 232 bin 78 adet olarak gerçekleşti. 2016 yılı dört aylık dönemde bu rakam 253 bin 373 idi. Otomobil satışları, 2017 yılı ilk dört aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 10,12 oranında azalarak 173 bin 961 adet oldu. Geçen yıl aynı dönemde 193 bin 539 adet satış yaşanmıştı. Hafif ticari araç pazarı, 2017 yılı Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,87 azalarak 58 bin 117 adet oldu. 2016 yılı aynı dönemde 59 bin 834 adet satış gerçekleşmişti. Sadece nisan ayında toplam pazar yüzde 10,5 küçüldü. Aynı dönemde hafif ticari araç pazarı ise yüzde 6,64 düştü.

CNG KULLANIMI YAYGINLAŞIYOR

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumundan verilen bilgiye göre, CNG’nin araçlarda kullanımının yaygınlaşmasını sağlayacak “Doğal Gaz Piyasası Lisans Yönetmeliği Değişikliği” tamamlandı. Değişikliğin Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından CNG lisansı sahibi şirketler, mevcut şartlarda doğalgaz iletim şebekesi üzerinden temin edilen CNG’yi şebekeye uzak istasyonlara da gönderebilecek. Diğer akaryakıt türlerine göre hem daha ekonomik ve hem de daha temiz olan CNG’nin, motor ömrünü uzatması ve LPG’ye göre patlama tehlikesinin daha düşük olması nedeniyle sürücüler tarafından daha fazla tercih edilmesi bekleniyor. CNG benzin ve LPG’den daha tasarrufludur. Motora zarar vermez yağ değişimini bile 40 bin km’ye kadar bile çıkartır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN