Trump geliyor ama kur bir türlü düşmüyor

Trump geliyor ama kur bir türlü düşmüyor

“Trump ABD Başkanı olursa dolar kuru düşer” efsanesi çöktü. Gelişmekte olan ülkelerde 2017 başından bu yana yüzde 3’e kadar değer kaybeden dolar, Türkiye’de yükseldi. Merkez’in hamlelerine karşın dün 3,84 lirayı aştı.

ÖZEL HABER: HAMİDE HANGÜL

ABD Başkanı seçilen Donald Trump, bugün başkanlık koltuğuna otururken, ekonomi çevrelerinin “Trump gelirse dolar düşecek” efsanesi de çöktü. Doların değerini gösteren dolar endeksi, 2017 başından itibaren gelişmekte olan ülkelerde yüzde 3’e kadar düşmesine karşın, Türkiye’de tam tersi yükseldi.

Doların güç kaybettiği ülkelerden biri ABD ve AB yaptırımlarıyla boğuşan Rusya oldu. Ruble karşında 61,50 seviyesinden 59,03’e geriledi. Brezilya Reali karşısında 3,29’dan 3,19’ye, Güney Afrika Randı’nda ise 13,83’den 13,45’ye düştü. Doların gücünü koruduğu iki ülkeden biri Türkiye oldu. 2017 yılı başında 3,50 lira seviyesinde olan kur, Merkez Bankası’nın tüm hamlelerine karşın 3,78-3,80 lira bandından aşağı inmedi. Dün de 3,80’i aşarak  3,84’ün üstünü test etti. ABD para biriminin kazanımlarını sürdürdüğü bir diğer ülke Meksika oldu. Trump’ın duvar örmekle korkuttuğu ve şimdiden Ford ve GM’in fabrika kurmaktan vazgeçtiği Meksika’da dolar, Peso’ya karşı 20,70’den 22,00’a çıktı. Seçim öncesinde Trump, korumacılığın artırılması, vergilerin düşürülmesi, büyümenin hızlandırılması ve FED’in yapısının değiştirilmesi vaadinde bulunmuştu. Bu sert söylemlerden hareketle ekonomi çevreleri, Trump’la piyasaların sarsılacağını, FED’in faiz artırımının suya düşebileceğini, buna bağlı olarak doların değer kaybedebileceği yorumları yapmıştı. Dolarda düşüş tahmini yapan yatırımcılardan biri Mark Mobius. Ünlü yatırımcı “Tahminim yoğun bir alt yapı harcaması yapacak. Bu bütçe açığını artırırken, derecelendirme kuruluşlarını ürkütecek ve dolar değer kaybedecek” demişti. Öte yandan analistler de dolar endeksindeki düşüşe karşın, kurun 3,75 liranın üzerinde tutunmayı sürdürdüğüne dikkat çekiyor. Analistler, “Dolar, değer kaybettiği halde TL karşısında hala gücünü koruyor. Yukarı yönde bir atağı başlatabileceği endişesi var. Yani, 3,75’in altında kalınmazsa yukarı doğru yeni bir atak görme olasılığı dikkat çekici” dedi. Berenberg Gelişmekte Olan Piyasalar Hisse Senedi Stratejisti Carsten Hesse, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın 20 Ocak’ta başkanlığı devralmasıyla birlikte Avrupa ekonomisinin olumlu etkilenebileceğini ancak gelişmekte olan piyasalar içinse durumun biraz karışık olabileceğini belirtti. ABD’nin artık daha fazla emtia ihraç edeceğini vurgulayan Hesse, Orta Doğu ülkeleri, Rusya, Brezilya gibi emtia ihraç eden ülkelerin Trump döneminden olumlu etkileneceği öngörüsünde bulundu. Capital Economics ABD Başekonomisti Paul Ashworth da Donald Trump’ın politik anlamda belirsizliklere sebep olabileceğini ancak büyüme ve enflasyon için önemli olan mali teşvikleri de sağlayabileceğini dile getirdi.

ABD 2019’DA RESESYONA GİREBİLİR

Başkanlık koltuğuna bugün oturacak Donald Trump, korumacı söylemleriyle birçok otomotiv üreticisini ABD’de tuttu. Capital Economics ABD Baş Ekonomisti Paul Ashworth, ABD’de büyümedeki artışın geçici olacağı tahmininde bulunarak, 2019 yılında ekonomide resesyon riskinin ortaya çıkabileceğini söyledi.

HAZİNE TAHVİLİNE 3 KAT TALEP

Hazine Müsteşarlığı, 2017 yılı dış finansman programı çerçevesinde gerçekleştirilen 2027 vadeli tahvil ihracı miktarının 2 milyar dolar olduğunu açıkladı.Tahvil ihracı için Barclays, Citigroup, Goldman Sachs ve Qatar National Bank’a yetki verildiği belirtildi. Hazine, tutarın 23 Ocak 2017’de hesaplara gireceğini duyurdu. Hazine, açıklamasında şöyle denildi: “Yaklaşık 256 yatırımcı, ihraç tutarının 3 katından fazla talep göstermiştir. Tahvilin yüzde 49’u ABD, yüzde 26’sı İngiltere, yüzde 11’i Türkiye, yüzde 11’i diğer Avrupa ülkeleri ve yüzde 3’ü diğer ülkelerdeki yatırımcılara satılmıştır. Bu tahville birlikte 2017 yılında uluslararası sermaye piyasalarından tahvil ihracı yoluyla 6 milyar dolar tutarına kadar gerçekleştirilmesi planlanan dış finansman programının 2 milyar dolarlık kısmı tamamlanmıştır.”   

MERKEZ TL’DE FAİZİ YÜKSELTTİ

Kurun hızını kesmek için hamlelerine devam eden Merkez Bankası, dün de döviz depo ihalesinde TL faizi yüzde 8’den yüzde 8.5’e yükseltti. Dolar faizi ise yüzde 0.75’te tutuldu. Haftalık döviz depo ihalesinde ise tutarı 500 milyon dolardan 300 milyon dolara düşürdü. Merkez Bankası’nın salı günü TL likiditesini düzenlemek için döviz swap opsiyonlarını kullanmayı planladığını açıklamasından bu yana Perşembe günü ikinci kez, 1 haftalık Türk lirası depo karşılığı döviz deposu ihalesi açtı.  Dün gerçekleşen ihalede ise teklif tutarı 327 milyon dolar oldu.

FITCH'TEN RİSK UYARISI

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch,  siyasi risklerin ekonomi performansı ve bankaların varlık kalitesini zayıflatabileceği uyarısında bulundu. Kruluş, twitter hesabından yaptığı değerlendirmede, Tükiye, Güney Kore, Brezilya, Suudi Arabistan, Kolombiya’da negatif kredi görünümünün, bankalar için aşağı yönlü risklerin tehditi altında bulunduğunu belirtti. Frankfur’ta düzenlenen toplantıda da bankaların dış fonlamaya bağımlı olduğu belirtildi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN