‘Trumpizm’ otoda yayılıyor

‘Trumpizm’ otoda yayılıyor

Donald Trump’ın ardından Fransa Cumhurbaşkanı adayı Le Pen’de otomotiv firmalarını uyardı. Aşırı sağcı lider, ülkede yatırım çağrısına uymayan Fransız üreticilere, özel vergi uygulayacağını duyurdu.

ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın ardından Fransa’da otomotiv firmalarına yatırım uyarısında bulundu. Fransız aşırı sağcı lider, cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen, otomotiv sektörünü Fransa’da üretim yapması konusunda uyardı.

Aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) Lideri ve cumhurbaşkanı adayı Le Pen, France 2 televizyonunun konuğu oldu. Bu yıl nisan-mayıs aylarında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin vaatlerinden bahseden Le Pen, seçilmesi halinde yerli ekonomiyi destekleyeceğini, yurt dışında üretim yapan Fransız otomotiv firmalarına vergi yaptırımı getirmek istediğini söyledi.

Le Pen, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın da daha önce açıkladığı gibi, özellikle otomobil firmalarının üretimlerini ülke içinde yapmasını aksi taktirde özel vergilendirilmeleri gerektiğini savundu. Daha önce Trump da Genel Motors’u, Meksika’da ürettiği Chevy Cruze modelini işaret ederek “Ya üretimini ABD’de yap ya da sınır vergini öde” şeklinde uyarmıştı. Fransız otomobil devleri Renault, Peugeot, Citroen’in Avrupa’da birçok ülkede faaliyeti ve üretimi bulunuyor. Renault’nun Bursa’daki fabrikasının yıllık 360 bin araç ve 450 bin  motor üretme kapasitesine sahip olduğu biliniyor. Le Pen, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, firmaların, Fransa’da da vergi ödemeleri ve iş gücü yaratmaları için, üretimlerini Fransa’ya taşımalarını talep edeceğini söylüyor.

ABD’de başkanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Donald Trump da uluslararası otomotiv üreticilerini Meksika’ya yatırım üzerinden tehdit etmişti. Öte yandan Toyota Motor’un Meksika’nın Baja bölgesinde yeni bir fabrika kuracağını söyleyen Trump, “Toyota Motor, Baja, Meksika’ya, ABD için Corolla arabalarını üretmek için yeni bir fabrika yapacağını söyledi. Hayatta olmaz!” tweetini attı. Trump, “Fabrikayı ya ABD’de açın, ya da büyük bir sınır vergisi ödeyin” diyerek Japon üreticiyi tehdit etti. Trump’ın seçim çalışmasında, yurt dışı yatırımları ülkeye çekmek için daha fazla sınır vergisi uygulamak da bulunuyordu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN