Türk Lirası nihayet yerli para oluyor

Türk Lirası nihayet yerli para oluyor

‘Dolarını bozdur’ kampanyası acı bir gerçeği ortaya çıkardı. Bugüne kadar doları hayatımıza o kadar sokmuşuz ki TL’nin esamesi neredeyse okunmaz olmuş. Dolar, kampanyalar ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklamaları ile 3,40’ın altına geriledi.

ABD’de başkanlık seçimini Donald Trump’ın kazanması sonrasında küresel piyasalarda negatif ayrışarak büyük değer kaybeden Türk Lirası’nın (TL) gidişatını değiştirmek için başlatılan “Dolarını bozdur” kampanyasına iş dünyasından ve kamu kurumlarından gelen destek çığ gibi büyüyor. Bu çabalar meyvesini de vermeye başladı. Dolar 3,40’ın altına geriledi. Fakat, kurumların bu desteği, iş dünyası ve reel sektörün dolara bağımlılığını gözler önüne de serdi. TL’ye destek veren kurumların sayısı ise her geçen gün artmaya devam ediyor.

Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, doğalgaz dağıtım ihalelerini TL cinsinden yapma kararı aldı. Karar çerçevesinde, 26 Aralık’ta Tunceli ve Ağrı, 28 Aralık’ta da Doğubayazıt için yapılacak doğalgaz dağıtım ihaleleri Türk Lirası cinsinden gerçekleştirilecek. İhalelere katılacaklar, kilovatsaat başına dolar/cent yerine, Türk lirası/kuruş cinsinden açık eksiltme usulüyle teklif verecekler. Mevcut durumda 68 şirket doğalgaz dağıtım hizmeti verirken, gerçekleştirilecek ihalelerle doğalgaz dağıtım hizmetinin tüm yurdu kapsaması hedefleniyor.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 26 Ağustos 2015’te katma değer vergisi (KDV) dahil yaklaşık 4 milyar euro bedelle gerçekleştirilen 4,5G ihalesinin 657 milyon 171 bin 462 euro tutarındaki son taksit ödemesinin de Türk Lirası olarak yapılması kararlaştırıldı.        

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, esnafın, iş adamlarının dövize karşı Türk Lirası’na sahip çıkmasının duyarlılıktan öte, vatani bir görev olduğunu savunarak, “Biz de kendi çapımızda İTO’nun kurmuş olduğu İzmir Ekonomi Üniversitesinde okuyan yabancı uyruklu öğrencilerden aldığımız eğitim ücretlerini, döviz hesaplarında tutuyorduk. Hesaplarımızdaki yaklaşık 250 bin doları hemen bozdurduk” diye konuştu.      

Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TETSİAD) Başkanı Ali Sami Aydın da, çağrıya destek vermek amacıyla TETSİAD hesaplarındaki tüm döviz varlıklarını TL’ye çevirdiklerini ifade etti.

BankPozitif, döviz kurlarına ilişkin kampanyaya destek vererek kredi taksitini döviz bozdurarak ödeyen müşterilerine, ödedikleri kredi taksitlerinin faizini iade ediyor. Bankadan yapılan açıklamaya göre BankPozitif, dövizini bozdurup kredi ödemesi yapan müşterilere, aylık taksitinin 250 TL’ye kadar olan faiz tutarını iade edilecek. BankPozitif müşterileri hesaplarında bulunan dövizi ya da hesaplarına aktardıkları dövizi bozdurduktan sonra taksit ödemesi yaparak kampanyadan faydalanabiliyor.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), kurumun döviz cinsi varlıklarının tamamının TL’ye çevrildiği bildirildi. TSE’den yapılan yazılı açıklamada, ekonomi ve TL üzerindeki baskı ve spekülasyonlara karşı vatandaşlar tarafından tepki olarak geliştirilen “doları bozdur” kampanyasının etkili bir şekilde devam ettiği belirtildi. 

FİTCH'TEN KÖTÜ HABER VAR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye’nin bankacılık sektörünün 2017 yılı görünümünü değerlendirdi. Kredi derecelendirme kuruluşundan yapılan açıklamada, Türk bankacılık sisteminin 2017 görünümünün durağandan negatife çevrildiğini belirterek, “Politik istikrara ve faaliyet ortamına ilişkin yükselen risklerin bankaların kredi temellerine baskı uygulamasını, para birimi ve faiz volatilitesini daha da artırmasını öngörüyoruz. Yüksek hacimli kısa vadeli yabancı para birimi cinsinden toplu finansman, bankaları yeniden finansman konusunda risklere maruz bırakıyor, yatırımcı algısını ülke risklerine çeviriyor” ifadelerine yer verildi. Fitch açıklamasında temmuz ayındaki darbe girişiminin oluşturduğu politik belirsizliğin Türkiye’nin uzun vadeli ekonomik performansını ve bankaların varlık kalitesini zayıflatabileceğini öne sürdü.

‘DOLARINI BOZ TAKSİYE KOŞ’

İzmir Şoförler ve ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık hem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hem de dövizlerini bozduran vatandaşlara destek olmak adına “Dolarını boz, taksiye koş” adıyla kampanya başlattıklarını ifade etti. İzmirli taksiciler en az 100 dolar bozduran müşterilerine 15 lira indirim yapıyor.

BBK TÜRKİYE'NİN EKONOMİSİNE GÜVENDİ TEMSİLCİLİK AÇTI

1971 yılında kurulduğu Bahreyn Krallığı’nın yanı sıra Kuveyt, Hindistan’da Mumbai, Haydarabad, Aluva ve Yeni Delhi, Birleşik Arap Emirlikleri’nden (BAE) ise Dubai’de faaliyet gösteren, fiziksel olarak bulunmadığı ülkelerde de uluslararası bankacılık departmanı üzerinden hizmet veren Bank of Bahrain and Kuwait (BBK), Türkiye’de açtığı temsilcilik ile Türkiye ve bölge arasında ticaret köprüsü kurmayı, iş fırsatlarını geliştirmeyi hedefliyor. Bank of Bahrain and Kuwait (BBK) Üst Yöneticisi (CEO) Reyadh Sater, yaptığı açıklamada, Türkiye’deki temsilcilikte daha çok yaptıkları işlerin tanıtımını yapacaklarını belirterek, “Buradaki çalışanlarımız bize müşterilerimizin ne istediğini bildirecek, biz de bu şekilde buradaki fırsatları daha iyi şekilde göreceğiz” dedi. Sater, Türkiye’yi BBK’yı Körfez dışına taşıyacak stratejik nokta olarak gördüklerini ifade ederek, BBK’nın Türkiye’de temsilcilik açmasının Bahreyn ve Türkiye’nin ticari ilişkilerini daha da geliştireceğini kaydetti. Reyadh Sater, Bahreyn Kralı Hamad bin İsa El Halife’nin birkaç ay önce Türkiye’yi ziyaret etmesinin iki ülkenin birbirlerini anladığının ve bu ilişkiyi daha ileri götürmeyi istediğinin göstergesi olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: “Türk ekonomisi gerçekten çok güçlü. Türk insanı çok iyi çalışıyor. Aslında dünyadaki ekonomilerin çoğunluğu güçlük çekiyor. Ama Türkiye çok kısa zamanda mükemmel işler çıkardı. Türkler çok zorluklardan geçti ama her seferinde krizlerden daha güçlü çıktılar. Bizim büyüme stratejimiz Türk pazarına odaklanmak. Türk ekonomisi, güçlü ve güçlükleri yenmeye yeteneği olan zorluklara karşı başarıyı yakalayacak” Türkiye’de daha fazla büyüme hedeflediklerini belirten Sater, “Temsilcilik ofisimizi açtığımızdan dolayı belli bir sermaye girişi yapmadık. İlk amacımız, koordinasyonu ve iki ülke arasındaki danışmayı sağlamak” ifadelerini kullandı.    

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN