Türk şirketlerden 28 milyar dolarlık evlilik

Türk şirketlerden 28 milyar dolarlık evlilik

Türk şirketleri, son 10 yıllık dönemde yurtdışında toplam 290 adet 28 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirdi. Bu yıl da 4 milyar dolarlık bir iş hacminin gerçekleştirilmesi öngörülüyor.

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan,  yurtdışı yatırımların son 15 yılda 10 kat arttığını ve artış trendinin de yükselerek sürdüğünü belirtti.  Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Bain & Company iş birliğinde hazırlanan “Yurtdışı Yatırım Endeksi 2017 Raporu” açıklandı. Türkiye’nin yatırım stokunda en yüksek paya sahip olan Avrupa ülkeleri bu yıl da endekste önemli bir yer elde etti. Endekste önceki yıla göre yükselişte olan Rusya ve İngiltere, rapora göre dikkat çekici ülkeler arasında yer aldı. Brexit sonrası AB regülatif çerçevesinden ve sınırlamalarından sıyrılan İngiltere merkezli yatırımlar ve sektör oyuncuları, ölçeklerini büyütme noktasında önceki yıla kıyasla daha umutlu konumda. Rusya, Türkiye’nin mevcut yatırım stokunun en fazla yoğunlaştığı ülke olarak siyasi ilişkilerin önceki yıla kıyasla düzene girmesi ile bu sene önemli bir yer ediniyor. Doğu Avrupa ülkeleri, yatırım adresi olarak son yıllardaki çıkışını sürdürüyor. Polonya, Macaristan ve Romanya gerek Türkiye’den gerek dünyadan özellikle imalat operasyonlarına dönük önemli miktarda yatırım çekiyor. Yine genişleyen AB ekseninde Baltık ülkeleri iş yapma ortamları ve uygun coğrafi lokasyonları ile endekste önemli bir yer ediniyor. Rapora göre, düşen petrol fiyatlarının en çok etkilediği bölgeler olan Orta Doğu ve Avrasya bölgeleri, bir önceki yıla kıyasla Türk menşeli yatırımlarda ciddi düşüş gözlemlenen bölgeler oldu. Ancak en fazla Türk yatırımını barındıran Rusya ile düzelmeye başlayan ilişkiler, yeni dönemde bu bölgenin bir önceki seneye nazaran biraz daha iyi değerlendirilmesine sebep oluyor. Endeks sonuçlarında da bir önceki yıla kıyasla Türki Cumhuriyetleri ve Rusya kendine önemli yer ediniyor. 

Rapora göre; bölgesel ve küresel coğrafyada öne çıkmak isteyen Türk şirketleri, 2016 yılında yurt dışında 2,8 milyar dolarlık 85 adet sıfırdan yatırıma imza attı. Bu rakam 2015 yılında 2,4 milyar dolar ve 52 yatırım olarak gerçekleşmişti. Buna ek olarak, yine 2016 yılında Türk şirketleri tarafından yurt  dışında 3,7 milyar dolarlık 40 birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirildi. Bu, 2015 yılında 3,5 milyar dolar ve 35 işlem olarak kaydedilmişti. 2016 yılı ile birlikte son 10 yılda Türk şirketleri yurt dışında toplamda 290 adet 28 milyar dolarlık birleşme ve satın alma işlemi gerçekleştirmiş oldu. 

İRAN ÖNEMLİ PAZAR

DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, yurtdışı yatırımların son 15 yılda 10 kat arttığını söyledi. DEİK Başkanı Vardan, Türk şirketlerinin önceliklerinin, motivasyonlarını ve kaygılarını yansıtmaktan uzak olduğunu kaydetti. İran’ın yatırıma ihtiyacı olduğunu ve ciddi bir potansiyel taşıdığını vurgulayan Vardan, “Türk firmaları da orada yatırım yapmaya can atıyorlar. Fakat politik zemin, iş yapma ortamı bir türlü buna rahatlıkla imkan sağlamıyor. Bazı hususlar net olsa inanın buradan çok ciddi firmalar oraya koşa koşa gider.” DEİK Yurtdışı Yatırımlar İş Konseyi Başkanı Kara, küresel birleşme ve satın almaların yüzde 13’lük artış ile 831 milyar dolara çıkarak, 2007 krizinden sonraki en yüksek düzeyine ulaştığının altını çizdi.    

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN