Türk TIR’ları Rusya sınırından giremiyor

Türk TIR’ları Rusya sınırından giremiyor

Uçak krizi sonrası atılan tüm iyi niyetli adımlara karşın Rusya yaptırımları kaldırmamakta direniyor. Domates, salatalık ve tavuk etinin yanı sıra Türk TIR’larının da ülkeye gidemediği öğrenildi. Türk ihraç ürünlerini Belarus, Moldova gibi yabancı plakalı araçlar taşırken, 3 bin şoför de vize mağduru.

HAMİDE HANGÜL

Türkiye’nin iyi niyetli tüm çabalarına karşın Rusya Federasyonu yaptırımları kaldırmakta direniyor. Halen domates, et, tavuk, salatalık, elma ve üzüm yasaklı listesinde bulunurken, Türk TIR’larının da Rusya’ya gidemediği öğrenildi. Uluslararası nakliyeciler, Rus tarafının, Türk ihraç ürünlerini taşıyan TIR’lar için yılda 9 bin olan geçiş belgesi sayısının 3 bine düşürülmesini önerdiğini, Türk tarafının da bunu kabul etmediğini belirtiyorlar. Uzlaşma sağlanamadığı ve geçiş belgesi olmamasından dolayı Türk araçlarının, bu ülkeye gidemediğine işaret eden taşımacılar, gelinen noktada Türk ihraç ürünlerini Belarus, Moldova gibi yabancı plakalı araçların Rusya’ya taşıdığını, bu araçların da tam tespit uygulamasına maruz kaldığını açıkladı.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, 24 Kasım öncesine kadar iyileşen bir şey olmadığını, Türk araçlarının o tarihten bu yana, Rusya’ya gidemediğini söyledi. Bu dönemde Rus tarafının, Türk TIR’ları için yıllık 9 bin olan geçiş belgesi sayısının 3 bine düşürülmesini önerdiğini açıklayan Şener, Türkiye’nin ticareti kısıtlayan bu öneriyi kabul edilemez bulduğunu vurguladı. Bunun üzerine Balkanlardan Avrupa’ya kadar geçerliliği olan özel UBAK belgesinin gündeme geldiğine işaret eden Şener, “Biz, sadece bu belgeyle yaklaşık 3 bin taşıma yapabiliyorduk, ancak sonrasında Rusya’dan vize gelince şoförler de gidemez oldu” dedi. O dönemde, Türkiye’nin vize kısıtlamasına gitmemesine karşın Rusya’nın vize uygulamasına da başladığını hatırlatan Şener, böylelikle Rus araçlarının Türkiye’ye serbestçe giriş-çıkış yapmasına karşın, Türk şoförlerinin vizeden dolayı da ülkeye giremediğinin altını çizdi. Türkiye’nin de hizmet pasaportlu Rusya vatandaşları için vize yoluna gittiğine işaret eden Şener, “Bu sefer Rus şoförleri de gelemez olunca, başka ülke şoförlere taşıma yapmaya başladılar.

Rus malı taşıyan Belaruslu, Ukraynalı sürücüler geliyorlar” dedi.  Gerek geçiş belgesi olmaması ve gerekse vize kısıtlaması nedeniyle Türk araçlarının Rusya’ya gidemediğinin altını çizen Şener, Türk ürünlerinin Blarus, Moldova gibi yabancı plakalı araçlarla taşındığını açıkladı. Şener, “24 Kasım’da gelen yaptırımlarda bir gevşeme olmadı. Şu anda Türk mallarına tam tespit uygulaması var. Bunlar günlerce sürebiliyor, hem sınırda hem de iç gümrükte. Dolayısıyla diğer ülke araçları için de büyük sıkıntı Türk malı taşımak. O nedenle maliyetlerimiz yüzde 20-25 arttı. Sadece vize maliyeti bin dolar. O da bir, 1,5 ayda çıkıyor. Bu konular başlık olarak sürekli müzakere ediliyor, görüşülüyor. Biz de çözülmesini umuyoruz” dedi. Organize Sanayi Bölgeleri (OSBÜK) Başkanı Memiş Kütükcü, Rus vatandaşları ve şirketlerinin Türkiye’de her türlü özgürlüğe sahip olduğunu belirterek, “Aynı hakların Türk şirketlerin ve vatandaşlarına da Rusya tarafından sağlanmasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.

EN SON BROKOLİDE KALKTI

Tarımsal üretimde Rusya’dan yapılan ihracat 1.1 milyar dolar

Bu ülkeden gerçekleştirilen ithalat yaklaşık 2.2 milyar dolarda

Karşılıklı diyalog ortamıyla en son 8 ürüne yönelik yasak kalktı

Rusya Başbakanı Medvedev’in imzaladığı kararnameye göre, Türkiye’den taze veya dondurulmuş soğan karnabahar, brokoli ve karanfil çiçeğinin ithalatına izin verildi.

Ancak, daha öce Türkiye’den alınan 13 ürüne yönelik yasak sürüyor

Bunlar arasında en büyük ihraç kalemi olan domates ve yaş üzüm var

Türkiye’nin Rusya’ya domates ihracatı yıllık 260 milyon dolar tutarında

Rusya Federasyonu, Ekim 2016’da portakal, mandalina, kayısı, şeftali (nektarin dahil), erik ve çakal eriği (taze) ihracatına yönelik yasağı kaldırmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN