Türkiye sağlık turizminde yabancıya çok cazip

Türkiye sağlık turizminde yabancıya çok cazip

İslam dünyasının turizme artan ilgisi din, helal, kültür ve sağlık turizmi alanında yeni yatırım ortamlarını beraberinde getirdi. Vizyon Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Çizmeci, “Helal turizm için tesislerimiz iç pazara yetiyor. Sayıları artırmamız lazım” dedi. Çizmeci, Türkiye’nin sağlık turizminde de yabancı için oldukça uygun ve kaliteli olduğunu ekledi.

ALİ YILDIRIM / İSTANBUL

İslam dünyasının her geçen gün artan turizm ilgisi çeşitliliği de beraberinde getiriyor. Yaklaşık 160 milyar dolarlık bir seyahat pazarı oluşturan Müslüman nüfus, ‘helal turizm kavramını da beraberinde getiriyor. Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan Vizyon Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çizmeci, Malezya, Rusya, Hırvatistan gibi ülkelerin helal turizmle ilgili sertifikalandırma sistemlerinin bulunduğunu söyledi.

Çizmeci, “Azerbaycan, İran, Belçika, Brezilya gibi birçok ülkede helal turizm ile ilgili çalışmalar gerçekleşiyor. Hatta fuarlar bile yapılıyor. Türkiye’de de bu turizm var ama sadece iç pazara yetiyor. Sayılarının daha da artması gerekiyor. Bizim de bunu iyi tanıtmamız lazım. Bugün İspanya’nın güneyinde bile helal konseptli oteller var. Hatta Rusya’da bununla ilgili bir yönetmelik bile var. Ama Türkiye’de helal turizm ile ilgili bir yönetmelik şu an yok” dedi.

Avrupa ülkelerinin de bu pazara ciddi yatırımlar gerçekleştirdiğini dile getiren Talha Çizmeci, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerinde bu alanda turist çekmek için hazırlık yaptıklarını iletti. Bu alanda Vizyon Turizm’in rolünü anlatan Talha Çizmeci, “Vizyon Turizm, bugünkü tanınırlığını Umre turlarıyla oluşturdu. Bizimle umreye giden ve hizmet kalitemizden memnun kalan misafirler “Avrupa turlarınız var mı?” diye sormaya başladılar. Bizde talebe göre, Kudüs, Endülüs, Fransa, İtalya, Uzakdoğu gibi yerlere turlar düzenledik. Kurumsal anlamda Avusturalya’dan Amerika’ya, Küba’dan İtalya’ya, dünyanın her yerine tur yapıyoruz. Geçen yıl her kesime uygun olabilecek turları satmaya başladığımız Gezonline markamızı oluşturduk. Burada dünyanın her yerine 100’den fazla tur paketi satıyoruz” diye konuştu. Vizyon Turizm bünyesinde bu yıl yaklaşık 2 bin 500 kişiyi Ümre’ye götürmeyi planladıklarını ifade eden Çizmeci, harem bölgelerine yakın ve lüks otellerden oluşan programların bu yıl için 1800 dolardan başladığını belirtti. Bu rakama ise uçak bileti, 5 yıldızlı konaklama ve ulaşımın dahil olduğunu ekledi. 

KİŞİ BAŞI HARCAMA MİKTARI 6 KAT FAZLA

Sağlık turizminde kişi başı harcama miktarının da daha fazla olduğuna değinen Talha Çizmeci, “Bir turist bir gezi için geldiği şehirde ortalama 200-300 dolar harcarken, sağlık turizmi için 1500-2000 dolar arasında bir harcama gerçekleştiriyor. Bu da Türkiye için oldukça ciddi bir gelir. Tatil için Türkiye’ye gelen yabancılar otellerin her şey dahil sisteminden yararlanıyor ve hiçbir şekilde dışarı adım atmıyor. Ama diğer turizm çeşitlerinde öyle değil” dedi.

UMRE VE HAC İLE ATAĞA GEÇTİ

Yaklaşık 30 yıllık bir şirket olan Vizyon Turizm, son 16 yıldır Talha Çizmeci tarafından yönetiliyor. Şirket ile ilgili de konuşan Çizmeci, “Şirketi ilk aldığımızda Avrupa turları ve bilet satışı ile başladık. 6 kişilik bir ekiple başladığımız çalışma hayatımıza birden Umre-Hac işleri eklendi. Lüks tarafa daha ağırlık verdik ve hızla büyüdük” dedi. Organizasyon işleriyle birlikte ufak ofis ortamından 4 tane şubeye ulaşan Vizyon Turizm şu sıralar sağlık turizmi ile de ilgileniyor.

TÜRKİYE HEM KALİTELİ HEM DE UCUZ

Sağlık turizmi konusunda Vizyon’a değinen Talha Çizmeci, “Suudi Arabistan tarafından sağlık turizminde oldukça yoğunuz. Biz genelde onların hastane organizasyonlarına yön veriyoruz. Uçuş konaklama gibi hizmetleri onlar kendileri ayarlıyor. Eğer talep olursa bütün bir şekilde paket hizmeti de veriyoruz. Mide, göz ameliyatından tutunda saç ekimine kadar farklı ülkelerden talep alıyoruz. Biz de tekliflerimizi verip anlaşma sağlanması halinde işlemleri gerçekleştiriyoruz. Bizim pazarımız özellikle ekonomi ve kalite yönünden oldukça avantajlı. Suudi Arabistan örneğinden devam edecek olursak, o bölgeye göre Türkiye neredeyse yüzde 50 daha avantajlı bu yüzden tercih oranı oldukça yüksek. Özellikle göz, diş, saç ekimi yineliyorum mide ameliyatı gibi işlerde Avrupa pazarından da uygunuz. Doktor ve hastane kalitemiz oldukça iyi gelenlerde yüksek düzeyde memnuniyetle ayrılıyorlar. Onlar için Türkiye sağlık turizminde cennet diyebiliriz. Ama ülke olarak bazı şeyler eksik. Ameliyat edecek teknolojimiz var ama tekerlekli sandalyelerin ilerleyeceği yollarımız yok” diye konuştu.

YILLIK 400 BİN KİŞİ GELİYOR

Türkiye’nin sağlık turizmi konusunda da önemli bir destinasyon olduğunu ileten Vizyon Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Talha Çizmeci, “Ülkemizde sağlık hizmeti alanların sayısı 2010’da neredeyse 110 bin kişi iken şu an bu rakam 400 bin kişilere yaklaşmış durumda. Elde edilen gelir ise en son 2015’te 6 milyar dolara yakındı. Ülkemize Almanya, Libya, Irak, Hollanda ve Azerbaycan’dan oldukça yüksek talep var. En çok göz hastalıkları için yabancılar sağlık turizmine yöneliyor” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN