Türkiye’nin otosu karşılıksız kalmasın

Türkiye’nin otosu karşılıksız kalmasın

Yerli otomobil için daha üretim düğmesine basılmadan yaklaşık 600 bin adetlik sipariş geldi. Bu siparişler istihdam ve dolar bozdurma seferberliği için verilen sözleri hatırlattı.

ALİ YILDIRIM

Yerli otomobil projesiyle yeni bir boyuta geçen Türkiye, artık otomotiv konusunda da tüm dünyada ismi okunacak. Daha fabrikasının yeri, ismi ve cinsi belli olmayan gurur kaynağımıza sanayiciler, odalar ve topluluklardan da sipariş üstüne spariş yağdı. Bu durum bir nebze de olsa, istihdam ve dolar bozdurma seferberliğini hatırlattı. İstihdam seferberliğinde ilk etapta hedef 1,5 milyon kişi idi. O dönemde de özellikle sanayicilerin verdiği sözlerle bu hedefler çok rahat tutturuluyordu.

Hatta Karar Gazetesi olarak biz bu rakamların hepsini sayfalarımıza işlemiştik. Şu an durum TÜİK verilerine göre şöyle, Ocak-Temmuz aralığında 2 milyon 086 bin kişi istihdam edilmiş. Bu istihdamın ise 1 milyon 128 bini havaların ısınması ile tarlaya çıkan tarım işçilerinden oluşmuş. Buna karşılık sanayide sadece 89 bin kişi işlerine başladı. Asıl sorun istihdamın kayıtsız artışı oldu. Tarlaya çıkan köydeki vatandaş gibi tam 1 milyon 468 bin kişi kayıtsız işçilerden oluşurken sadece 618 bin kişi kayıtlı istihdam artışı oldu. Dolar bozdurma kampanyasında ise 25 Kasım-02 Aralık 2016 tarihlerinde 759 milyon dolar arttı. Yani kimse dolar bozdurmadı.

Bozdurulan dolar karşılığında daha fazla euro alınmış. O dönemde dolar bozdurma kampanyasıyla birçok kişi poz vermişti. Bireysel kişiler 146 milyon dolar sattı ama karşılığında 323 milyon dolar karşılığı euro aldı. Şimdi de Türkiye’nin yerli otomobili için daha şimdiden siparişler patladı. 200 bin 300 bin derken yerliye talep toplamda 500 bin adetin üzerine çıktı. Türkiye iç pazarda satışlarda neredeyse 1 milyona yaklaştı. Eğer bu siparişler gerçeğe dönüşürse 2021’de belki 1,5 milyonluk pazar bizleri bekliyor olabilir.

25'TE İSTEYEN VAR 5 BİN DE

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, ilk üretilecek yerli otomobillerin 5 bin adedine talip olduklarını bildirdi. Yenişehir Emlakçılar Derneği, üretilecek yerli otomobillerden beş adet alacağını açıkladı. Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, “İlk üretilen 100 aracı Sivas olarak alacağımızı vadettik” dedi. Mersin Girişimci İşadamları Derneği Başkanı Mehmet Serkan İzol ise 200 yerli otomobil almaya talip olduklarını iletti. Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası Başkanı Fesih Aktaş, bin adet alacaklarını belirtti. Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, yerli otomobil seri üretime geçer geçmez belediye olarak 25 adet satın alacaklarını ekledi.

EN FAZLA TALEP BTSO’DAN GELDİ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, “415 bin üyemiz var. İstanbul iş dünyası olarak biz, 200 bin araç almayı bugünden taahhüt ediyoruz” dedi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, 100 otomobil almaya hazır olduklarını vurgulayarak, “Bu sembolik bir sipariş. 35 bin üyemiz de yerli otomobil almaya hazır. Her şirket, en az 10 adet almayı planlıyor. Bu da 350 binlik sipariş demek” diye konuştu. Önder İş Dünyası Sanayici ve İş Adamları Derneği Genel Kurulu’nda yeniden Genel Başkan seçilen Rasim Erdoğmuş, 5 bin otomobil siparişi verdi. Yıllık üretim adeti tam belli olmasa da yerli otomobilde bu siparişlerle ilk 3 yıl sadece iç pazara çalışacağı benziyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN