Türkiye’nin yerli değeri 'bor madeni' temizlik sektöründe

Türkiye’nin yerli değeri 'bor madeni' temizlik sektöründe

Geleceğin madeni olarak bilinen ve yüzde 73’ü ülkemizde bulunan bor madeni kullanım alanına bir yenisini daha ekleyerek, temizlikte de iddialı olduğunu gösterdi.

İnşaat sektöründen savunma sanayine, sağlık alanından seramik sanayine varana kadar yaklaşık 500 farklı alanda kullanılan bor madeni, Eti Maden İşletmeleri bünyesindeki mühendisler tarafından yapılan çalışmalar neticesinde bu defa da evlere temizlik deterjanı olarak girdi.

FİRMALARI HAREKETE GEÇİRDİ

Yapılan deneyler sonucunda bor madeninin temizlik deterjanı olarak kullanılmasından olumlu sonuçlar alan mühendisler, firmaları da harekete geçirdi.

Türkiye’nin dünyadaki bor maden rezervlerinin yaklaşık yüzde 73’lük kısmında sahip olmasının verdiği avantajı değerlendirmek isteyen firmalar, içerisinde ’petrol ürünü, fosfat ve zararlı kimyasal madde bulunmayan doğal ürün’ Etimatik’i, çamaşır makinelerinde elbise yıkamak için kullanılan bir temizlik ürünü olarak geliştirdi.

TAMAMEN YERLİ ÜRÜN

Eti Maden İşlemeleri bünyesinde bor madeninin temizlik deterjanı olarak üretimini yapan Yeni Çatı Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akif Esin, Etimatik bor temizlik ürününün dünyada ilk ve tek olduğunu öne sürdü.

Şu anda hem ulusal pazarda hem de Türk dünyasında ürünün pazarlandığını dile getiren M. Akif Esin, ”Tamamen yerli ve doğal bir üründür. Yerli ve doğal olması da tüm halkımızı cezbediyor. Bundan dolayı da halkımız büyük bir ilgi gösteriyor” diye konuştu.

KULLANIM ALANI ÇOK FAZLA

Bor mineralleri, özellikle nükleer alanda, savunma sanayisinde, jet ve roket yakıtı, sabun, deterjan, lehim, fotoğrafçılık, tekstil boyaları, cam elyafı ve genellikle kâğıt sanayinde kullanılmaktadır.

Dünyanın en zengin boraks yatakları Türkiye’nin orta ve batı bölgelerinde yer almaktadır. Balıkesir’de Sultançayırı ve Bigadiç, Eskişehir’de Seyitgazi (Kırka) ve Kütahya çevresi önemli çıkarım alanları bulunmaktadır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN