Ünlü ekonomist Daron Acemoğlu'ndan ezber bozan makale: Hızla yaşlanan hızlı büyüyor

Ünlü ekonomist Daron Acemoğlu'ndan ezber bozan makale: Hızla yaşlanan hızlı büyüyor

Bugüne kadar nüfus yaşlandıkça ülkelerin ekonomik büyümesinin bundan negatif etkilendiğine şartlanmıştık. Fakat Acemoğlu ve MIT'den Pascual Restrepo'nun yaptığı bir çalışma, bunun tam tersini ortaya koyan sonuçları ortaya çıkardı. Acemoğlu ve Restrepo'nun makalesine göre nüfusu hızla yaşlanan ülkeler, diğer ülkelere göre daha hızlı büyüdü.

Dünyanın önde gelen ekonomistlerinden, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) İktisat Profesörü olarak görev yapan İstanbul doğumlu Daren Acemoğlu ile yine aynı üniversitede görevli Pascual Restrepo tarafından ortak yazılan bir makale, yaşlanan nüfus ile ekonomik büyüme arasında negatif ilişki olduğu yönündeki teorilere meydan okuyor.

İkilinin 'Otomasyon Çağında Yaşlılığın Büyüme Üzerine Etkileri' makalesinde nüfus yaşlandıkça otomasyonun artması sayesinde ekonomik küçülme olmadığı vurgulanıyor.

Toplam 11 sayfalık makalede ikili, nüfus yaşlanma hızları ile milli gelir arasındaki ilişkiyi detaylı olarak inceledi, çeşitli matematiksel modellerle ayrıntılandırdı.

YAŞLI NÜFUS EKONOMİK DURGUNLUĞA NEDEN OLUR MU?

Makalenin giriş bölümünde, şimdiye kadar hep duyduğumuz bir ilişki hatırlatılıyor. Yani yaşlanan nüfus ve ekonomik büyüme arasındaki ters ilişki. Bu sonuca dayanak gösterilen en önemli unsurlar ise yaşlanan nüfusun işgücüne düşük katılımı ve daha yaşlı işçilerin verim sorunu nedeniyle durgunluğa neden olması.

Ancak makale bu sonuçlara açıkça meydan okuyor.

HIZLI YAŞLANAN HIZLI BÜYÜDÜ!

Verilerin böyle olumsuz bir ilişki olmadığını gösterdiği belirtilirken, "Her şeyden önce, daha hızlı yaşlanan ülkeler son yıllarda daha fazla büyümüştür" deniliyor. Bu sonucun, son birkaç yıldır çok popüler hale gelen pek çok teori için büyük bir bulmaca olduğuna dikkat çekiliyor.

Yayınlanan makalenin sonuç kısmında ise sonucun beklenenden farklı çıkmasının nedenlerine değiniliyorve teknolojinin altı çiziliyor.

Teknolojik dönüşüm sayesinde daha önce insan gücü ile yapılan çalışmaların artık farklı bir şekilde yapılabildiğine işaret edilen sonuç bölümünde "Nüfusu hızla yaşlanan ülkelerin robotların kullanımına daha fazla adapte olduğunu gördük. Bu durum yaşlanan nüfusun ekonomik büyüme üzerindeki potansiyel olumsuz etkilerini yok ediyor" denildi.

Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Yaptığımız çalışmada teknolojik değişim modellerinin nüfus yaşlanması ile ekonomik büyüme arasında olumsuz bir ilişkinin olmamasını açıklayabileceğini ve pozitif bir ilişki yaratabileceğini gösteriyoruz. Demografik değişim ile GSYİH büyümesi arasındaki ilişkiyi ve bu ilişkinin hangi kanallar üzerinden yapıldığını sistematik bir biçimde araştıran gelecek çalışmalara açık bir ihtiyaç var."

DAREN ACEMOĞLU KİMDİR?

3 Eylül 1967 İstanbul doğumlu olan Kamer Daron Acemoğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) İktisat Profesörü olarak görev yapıyor. IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, dünyada en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasında bulunuyor.

1986 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitiren Acemoğlu, lisans derecesini İngiltere'nin York Üniversitesi'nde aldı. Yüksek lisans ve doktora derecelerini ise bu dalda en prestijli okullardan olan London School of Economics'ten aldı.

2000 yılında profesörlüğe yükselen Acemoğlu, 1993'ten bu yana ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde ders veriyor.

Acemoğlu'nun The Economic Journal'da yayınlanan bir çalışması "1996 Yılının En İyi Makalesi" ödülünü aldı.

Acemoğlu, 2005 yılında, ekonomi bilimine en büyük katkıyı yapan 40 yaş altındaki bilim adamlarına verilen John Bates Clark madalyası ile ödüllendirildi.

Acemoğlu'nun ilgi alanı içine giren başlıca konular, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği. En güncel çalışmaları ise "kurumların ekonomik gelişim ve siyasal ekonomideki yeri" üzerine. Bu alandaki çalışmaları, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2006 yılında "Bilim Ödülü"ne layık görüldü.

Acemoğlu, 2013 yılında da klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü aldı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN