Yatırımları artırmak için teşvik üstüne teşvik

Yatırımları artırmak için teşvik üstüne teşvik

Maliye Bakanı Ağbal, yatırımların artması için ilave birtakım desteklerin önümüzdeki günlerde açıklanacağını söyledi. Ağbal, “Yılın başında ‘Türkiye ekonomisi şöyle oldu, mali disiplin ortadan kalktı’ diyenlere pazartesi günü bir sürprizimiz var” dedi.

EKONOMİ SERVİSİ / İSTANBUL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Merkezi’nde düzenlenen ‘Defter Beyan Sistemi’nin tanıtım toplantısında, bir esnaf çocuğu olarak esnafla bir arada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.      

Hükümet ve Bakanlık olarak esnafın her zaman yanında olduklarını ifade eden Ağbal, 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminde esnafın hükümetine, milletine ve Cumhurbaşkanına sahip çıktığını vurguladı. Hükümet olarak bu yıl da ekonomide faaliyet gösteren bütün unsurları daha ileriye taşıyacak ek adımlar atacaklarının altını çizen Ağbal, “Özellikle Maliye Bakanlığı olarak 2018 yılında yatırım harcamalarının daha da artması, özel sektör ve sizlerin (esnafın) daha fazla yatırım yapması için ilave birtakım desteklerimiz olacak. Bunları da inşallah Sayın Başbakanımız önümüzdeki günlerde açıklayacak” dedi. Türkiye’nin 2017 yılının üç çeyreğinde ortalama yüzde 7,4 büyüdüğünü, yılın tamamında da yüzde 7 civarında büyüyeceğini dile getiren Ağbal, şu noktalara değindi: 

* 2018 yılından umutluyuz. Türkiye ekonomisi 2018 yılında da büyüme trendini devam ettirecek.

2018 yılında da ekonomiyi ayakta tutmak için birçok başka tedbirler alacağız. 

Yılın başında ‘Türkiye ekonomisi şöyle oldu, böyle oldu, mali disiplin ortadan kalktı’ diyenlere pazartesi günü bir sürprizimiz var.

Türkiye ekonomisinin güçlü olduğu kadar kamu maliyesinin de hala güçlü olduğunu ortaya koyan bir performansı hep beraber sergileyeceğiz. 

Vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Ekonomide oluşturduğumuz bu güç sayesinde önce ekonomimiz, sonra bütçemiz düzeldi.

Esnaf ve sanatkarların daha rahat koşullarda çalışabilmesi için son 3 yıldır birbiri ardına düzenlemeler yaptık. Özellikle gençleri müteşebbis olmaya yönlendirmek istiyoruz. 

Üniversiteden, liseden mezun olan gençlerimiz kendi iş yerlerini açsınlar istiyoruz. Onun için dedik ki, ‘75 bin liraya kadar ilk üç yılda elde ettiğiniz kazançlara bir kuruş vergi yok.’ Basit usul mükelleflerimizin yıllık 8 bin liraya kadar olan kazançlarına istisna getirdik. Dolayısıyla buradan yaklaşık 750 bin basit usul mükellefimiz yararlanmış oldu.

TESK ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu başkanlarının talepleri doğrultusunda ticari araçlara yönelik ÖTV’siz araç alma uygulaması getirdik ve 2019’a kadar devam edecek.

18-01/13/3.jpg

‘ESNAF KAZANSA DAHA ÇOK VERGİ VERECEK’

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yeni nesil esnaf ve sanatkarın ayakta kalabilmesi için yaptığı çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Esnafın üzerinde en büyük yük defter tasdikleriyle ilgili uygulamaydı. 2018’den itibaren defter tasdiki işlemlerini notere gitmeden internet üzerinden yapabileceksiniz” dedi. Piyasanın düzenlenmesiyle ilgili en önemli sorunun kuralsızlık olduğunu dile getiren Palandöken, “Esnaf kazansa daha çok vergi verecek. Bu da insanlarımıza yatırım ve hizmet olarak dönecek. Maalesef biliyorsunuz sermaye çok farklı bir şey. Mahalle ve sokak kültürünün çok üstündeki ulusal zincirlerin piyasa ekonomisini nasıl etkilediğini hep birlikte görüyoruz” diye konuştu.

‘ARTIK DEFTER SAKLAMAK YOK’

Defter Beyan Sistemi’nin ayrıntılarına ilişkin bilgi veren Ağbal, bir esnaf odasını ziyaretinde basit usul vergi mükelleflerinin bilgilerini bilgisayara giren bir personele rastladığını söyledi. Bunun üzerine Bakanlık olarak bir yazılım oluşturmaya karar verdiklerini dile getiren Ağbal, “Bütün esnaf odalarımız internet ortamında bu yazılıma erişebilsin ve esnaf odalarında tutulan bütün defterler, belgeler internet ortamına girsin dedik” ifadesini kullandı. Söz konusu sisteme Defter Beyan Sistemi adını verdiklerini anlatan Ağbal, “Bugün artık basit usul mükelleflerimizin esnaf odalarında tutulan defterlerini, kayıtlarını Maliye Bakanlığının geliştirdiği bir sistemde tutma imkanına kavuştuk. Bundan sonra artık defter tasdiki yok, artık defter saklama yok” dedi.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN