YEKA için KOBİ’lere de fırsat verilmeli

YEKA için KOBİ’lere de fırsat verilmeli

Yerli yenilenebilir enerji için YEKA’ların artırılması gerektiğini belirten enerji sanayicileri, KOBİ’lerin de yarışabileceği, kilovat boyutunda ihaleler yapılmasını istiyor. Sanayiciler, 100-200 kilovatlık yerinde tüketimi özendirici YEKA’ların yapılması gerektiğini vurguladı.

Enerji Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Vatansever, rüzgar enerjisi Yenilenebilir Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinin ağustos ayı başında sonuçlandığını hatırlatarak, buna göre belirlenen 5 ayrı bölgede bin megavat kapasiteli rüzgar enerjisi santralinin devreye alınacağını söyledi.

Yenilenebilir enerji alanının Türk sanayicisi için yeni fırsatlar doğurduğunu belirten Vatansever, Türkiye’de 2030 yılına kadar gerçekleşmesi gereken 25 milyar dolara yakın bir sanayi ortamı bulunduğunu, bunun Türk sanayicisi tarafından çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Vatansever, “Türkiye’nin cari açığının içerisinde enerji ham maddesi ithalatının payı yüzde 80’lere yakın bir durumda. Dolayısıyla bu cari açıkta bu kadar yüksek bir oran söz konusu olduğunda bizim yerli, yenilenebilir kaynaklara yönelmemiz gerekiyor. Ülkemizde bugüne kadar enerjiyi üretme noktasında destekler verildi. Bu desteklerde yatırımcılar kullandıkları makinelerin yüzde 71,4’ünü ithal ediyor. Dolayısıyla verilen destek yerli yatırımcıdan çok yurt dışına oluyor aslında. Bu destekleri sanayiciye verilirse sanayici bunu Türkiye’de üretir, destek Türkiye’de kalır” ifadelerini kullandı. Vatansever, “KOBİ’lerin girebileceği ufak YEKA’lar olmalı, kilovat bazında. Bunlar yapılsın ki pazar oluşabilsin. 100-200 kilovatlık, yerinde tüketimi özendirici YEKA’ların yapılması gerekiyor. O zaman yerli istihdam olacak, orada çalışanlar yetişecek, sektörü bilecek, dünyayı tanıyacak” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN