Yeni konutlarda sınırlı yükseliş

Yeni konutlarda sınırlı yükseliş

Türkiye genelinde konut fiyatları nisanda bir önceki aya göre yüzde 1,22, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 9,50 yükseldi.

Türkiye İş Bankası’nın desteğiyle hazırlanan “REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi” ve “REIDIN Emlak Endeksi” nisan ayı sonuçları açıklandı. Yeni Konut Fiyat Endeksi’nde, nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,46 artış gerçekleşirken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,71 artış yaşandı. Nisan ayında İstanbul Asya Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,50, İstanbul Avrupa Yakası’nda yer alan markalı konut projelerinde de yüzde 0,23 fiyat artışı oldu. Endeksin başlangıç dönemine göre ise İstanbul Asya Yakası’ndaki projeler Avrupa Yakası’na kıyasla 10,4 puan fazla artış gösterdi.

Markalı projelerden konut satın alan tüketicinin banka kredisi kullanma oranı, nisanda bir önceki aya göre 2 puan artarak yüzde 35 olarak gerçekleşti. Geçen ay senet kullanım oranı yüzde 47, peşinat kullanım oranı ise yüzde 18 oldu. Nisan ayında satışı gerçekleştirilen konutların yüzde 38’i bitmiş, yüzde 62’si ise bitmemiş konut stoklarından oluştu. Bir önceki aya göre, 1+1 konut tipi satışının yüzde 0,40 arttığı nisanda, 2+1 konut tipinde yüzde 0,51, 3+1 konut tipinde yüzde 0,57 ve 4+1 konut tipinde yüzde 0,33 artış yaşandı.

EN YÜKSEK TALEP 3+1’DE

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Başkanı Aziz Torun, gayrimenkulde güç birliği kampanyasının geçen ay da sürdüğünü kaydetti. Torun, şunları söyledi: “Tüm konut tiplerine yönelik talepte artış görülen nisan ayında, en fazla yükseliş yüzde 0,57 ile 3+1 konut tipinde  gerçekleşti. Ayrıca, markalı konut projelerinde nisan ayında gerçekleştirilen satışların yüzde 6’lık kısmı yabancı yatırımcılara yapıldı.”

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN