Yeni MTV borç sorgulama ve ödeme ekranı açıldı | 2018 MTV ücretleri ve borçları ne kadar?

Yeni MTV borç sorgulama ve ödeme ekranı açıldı | 2018 MTV ücretleri ve borçları ne kadar?

Yeni yılın gelmesi ile birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ilk taksit ödemesi başladı. Yeni düzenleme ile birlikte vatandaşlarında en çok merak ettiği konu 2018 MTV borç sorgulama ve ödemelerin nasıl yapılacağı oldu. Milyonlarca araç sahibi Motorlu Taşıtlar Vergisi sorgulama ve internetten sorgulama yapmak için detayları merak ediyor. Peki yeni düzenleme ile birlikte MTV sorgulama nasıl yapılır? Yeni yasa ile birlikte ücretler ne kadar oldu? Siz de haberimizden merak ettiklerinizi bulabilir Motorlu Taşıtlar Vergisi borç sorgulama ödeme gibi işlemlerinizi öğrenebilirsiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yeni yılda yüzde 40 artış yapılacak. Zammın ardından araç sahiplerinin ödeyeceği MTV tutarı da değişecek. İşte 2018'de hangi araç sahibi ne kadar MTV ödeyecek ve MTV borç sorgulama ekranı hakkında merak ettikleriniz.

Haberimizden merak ettiğiniz MTV borç sorgulama ve ödeme hakkında ayrıntılara ulaşabilir yeni MTV ücretlerini öğrenebilirsiniz. Plakadan Araç borç sorgulama işlemlerinin nasıl ve nereden yapıldığı resimli anlatımlarla burada gösterilmiştir. Ücretsiz olarak borç sorgulama işlemini buradaki bilgilere göre gerçekleştirebilirsiniz. Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme linki tıklandığında (MTV Sorgulama ve Ödeme tıklandığında) karşımıza aşağıda gösterildiği gibi bir ekran gelecektir. Bu ekranda hazır ettiğimiz Aracınızın Plaka No Bilgisi , TC kimlik No Bilgisi, Araç Tescil Tarihi Bilgisi bölümlerini dolduruyoruz. (Ruhsat tescil ile ilgili başka işlem yaptırmadıysanız; Araç tescil tarihi için noterden alış gününüzü veya birkaç gün yakınını girdiğinizde kabul etmektedir.) İşte tüm detaylarıyla MTV borç sorgulama ve ödeme hakkında ayrıntılara ulaşabilir yeni MTV ücretleri hakkında merak ettikleriniz.

İLK TAKSİT ÖDEME DÖNEMİ BAŞLADI

Motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) bu yıla ilişkin birinci taksit ödeme dönemi başladı. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) internet sitesinde yayımlanan duyuruya göre, mükellefler 2018 yılı MTV ilk taksit ödemesini, Başkanlığın internet sayfası aracılığıyla kredi ve banka kartlarıyla yapabilecek. Söz konusu ödeme ayrıca GİB mobil uygulaması, anlaşmalı bankaların internet bankacılığı ve banka şubeleriyle ilgili vergi daireleri üzerinden de gerçekleştirilebilecek. İnternet üzerinden yapılacak ödemelerde herhangi bir mağduriyetin oluşmaması için, tarayıcıya "www.gib.gov.tr" ya da bankaların resmi internet adreslerinin yazılarak giriş yapılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Motorlu taşıtlar vergisi her yıl ocak ve temmuz aylarında iki eşit taksitte ödeniyor.

BORÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Kredi Kartı ile Ödeme linki tıklandığında (MTV Sorgulama ve Ödeme tıklandığında) karşımıza aşağıda gösterildiği gibi bir ekran gelecektir. Bu ekranda hazır ettiğimiz Aracınızın Plaka No Bilgisi , TC kimlik No Bilgisi, Araç Tescil Tarihi Bilgisi bölümlerini dolduruyoruz. (Ruhsat tescil ile ilgili başka işlem yaptırmadıysanız; Araç tescil tarihi için noterden alış gününüzü veya birkaç gün yakınını girdiğinizde kabul etmektedir.)

Karşımıza aşağıdaki gibi fakat size ait bilgilerin dolu olduğu bir ekran gelecektir. Bu ekranda aşağıda gösterildiği gibi "CEZA BİLGİLERİ" tıklanır.

"CEZA BİLGİLERİ" tıklandığında karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelir. ( Tabi herhangi bir trafik cezamız yok ise) Trafik cezaları açısından araç borç sorgulama işlemi aracımızın plakasına kayıtlı herhangi bir trafik cezası olup olmadığını görerek yapılmış olur. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) araç borç sorgulama için "MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ" tıklanır.
" MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ" tıklandığında karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran gelir. (Tabi bütün MTV taksitlerimiz ödenmiş ise)

Araç Borç Sorgulama işlemleri ( Ceza - MTV-Motorlu Taşıtlar Vergisi) haricinde "TAHSİLATLAR" tıklanarak ödemesi yapılmış bulunan ceza ve vergilere ait bilgilerinizi takip etmeniz mümkündür. " BEYANLI TRAFİK CEZASI ÖDEME" tıklanarak kredi kartı ile ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

İNTERNETTEN ARAÇ BORÇ ÖDEME

Axess - Fish, Wings, Citi Axess, Wings Business ve Axess Business kredi kartları

Bonus - Tüm Garanti VISA ve MasterCard, Alternatifbank BONUS, ING BONUS, Şekerbank BONUS, Tekstilbank BONUS

PARAF - Tüm Halkbank VISA ve MasterCard

Maximum - Tüm İş Bankası VISA ve MasterCard

Worldcard - Tüm Yapı Kredi VISA ve Mastercard, TEB, Anadolubank ve Albaraka Worldcard

Advantage - Tüm HSBC VISA ve MasterCard

Cardfinans - Tüm FİNANSBANK VISA ve MasterCard

Asyacard - Tüm BANK ASYA VISA ve MasterCard

Tüm TEB Bonus ve TEB World Kredi Kartları (VISA ve MASTERCARD)

Tüm Vakıfbank, VISA ve MasterCard

Tüm Ziraat Bankası, VISA ve MasterCard

Tüm Denizbank, VISA ve MasterCard

MTV BORÇ SORGULAMA VE ÖDEME İÇİN TIKLAYIN...

Yukarda yer alan linkten Motorlu Taşıt Sorgulaması ve Ödeme, Ödeme Bilgisi Sorgulama, Motorlu Taşıtlar Vergisi Hesaplama, Kasko Değerleri gibi işlemlerinizi yapabilirsiniz.

17-09/29/2001-2500-cc-arasi-araclar-kqm1dsscmkgls23okusywq.jpg

ÖDEMELER NEREYE?

Günümüzde motorlu taşıtlar vergisi ödemeleri, ilerleyen teknoloji ile birlikte geçmiş yılların aksine çok kolayca yapılabiliyor. Artık araç sahipleri kredi kartı ve internet vasıtasıyla araçlarının MTV ödemesi işlemini gerçekleştirebildikleri gibi, bu ödemeler sırasında bankaların sunduğu taksit ve diğer sürprizlerden de yararlanabiliyor. MTV ödemelerinde GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) ile anlaşmalı olan tüm bankalar ve kredi kartları aracılığıyla ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Aracınızın cinsi, motor hacmi ve yaş bilgileri sayesinde MTV hesaplama yaparak Temmuz 2017’de ödemeniz gereken MTV tutarını kısa sürede öğrenebilirsiniz. Aracınızın motorlu taşıtlar vergisini ödemediğiniz takdirde ise, gecikmenin yaşandığı her ay için %1.4 oranında gecikme faizi ile karşılaşırsınız.

ARAÇ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Bu bölümde Araç Sorgulama başlığı altında araç ile ilgili sorgulama bilgi bankası oluşturulmuştur. Araç sahiplerinin ihtiyaç duyacağı en fazla kullanılan araç bilgi sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığı resimli anlatımlarla yardımcı olacaktır.
Trafik Cezası Sorgulama: Araç Borç Sorgulaması, OGS ve HGS Borç Sorgulaması gibi sorgulama işlemlerini resmli anlatımlar sayesinde kolayca yapabilirsiniz.

Araç Lastik Sorgulama: Araç Lastiklerinin özellikleri ile ilgili sorgulama yapılabilecek kategori olarak düzenlenmiştir. ( Lastik dönüşüm tabloları, Lastik alırken dikkat edilmesi gerekenler, kış lastiği ile ilgili bilgiler)

Egzoz Muayene: Egzoz Muayene Ücreti, Egzoz Muayenesi yaptırılmadığındaki ceza, egzoz emisyon ölçüm değerleri uygun olmadığındaki ceza miktarları hakkında bilgiler içeren bölümümüzdür.

Araç Bakım Bilgileri Sorgulama: Araç bakım bilgileri sorgulama bölümünde aracımızı yıkarken dikkat etmemiz gerekenler gibi pratik bilgiler ile araçlarda bulunan sıvıların işlevleri ve bakımları, buji bakım ve temizliği, amörtisör arızaları tespiti ve çözümü gibi teknik konularda bilgilendirme amaçlı oluşturulmuştur. Verilen bilgiler genel bilgiler olup her araç sahibi verilen bilgileri uygulama konusundaki sorumluluğu kendisine aittir. Yeni oluşturulan Araç Servis - Bakım Bilgileri bölümü için linki tıklayınız.

Diğer Sorgulamalar: Araç sorgulama konusu haricindeki diğer sorgulama işlemleri konsunda bilgi veren makaleler ve site tanıtımları

17-09/29/2017-mtv-vergisi-fiyatlarina-gore-kac-cc-arac-ne-kadar-vergi-odeyecek.jpg

1300 CC VE ALTI ARAÇLAR
Eski vergi: 646 TL
2018'deki vergi tutarı: 904 TL (Ödenecek vergi tutarları 1-3 yaş arası araçları kapsıyor)

1301-1600 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 1035 TL
Yeni vergi: 1449 TL

1601-1800 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 1827 TL
Yeni vergi: 2557 TL

1801-2000 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 2878 TL
Yeni vergi: 4029 TL

2001-2500 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 4317 TL
Yeni vergi: 6043 TL

2501-3000 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 6019 TL
Yeni vergi: 8426 TL

3001-3500 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 9166 TL
Yeni vergi: 12832 TL

3501-4000 CC ARASI ARAÇLAR
Eski vergi: 14411 TL
Yeni vergi: 20175 TL

4000 CC VE ÜSTÜ ARAÇLAR
Eski vergi: 23586 TL
Yeni vergi: 33020 TL

ENGELLİYE ÖTV’SİZ OTOMOBİL SINIRI

Ağbal’ın bazı ayrıntılarını açıkladığı 130 maddelik torba tasarı TBMM’ye sunuldu. Tasarıya göre 2017 yılında vergi dilimlerindeki artış nedeniyle asgari ücretin bin 404 liranın altına düşmemesi için yasal düzenleme getiriliyor. Hazine’nin borçlanma yetkisi 37 milyar lira artırılıyor. Özel iletişim vergisi yüzde 7.5 olarak tek oranda düzenleniyor. Engellilere sağlanan ÖTV’siz binek aracı alma imkanı vergisiz fiyatı 70 bin liranın altına olan araçlarla sınırlandırılıyor. Turizm yatırımcıları kira sürelerini 49 yıla uzatabilecekler, isterlerse tesislerin olduğu yerleri satın alabilecekler. Öte yandan Terörle mücadele sırasında yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz Darbe girişiminde yaralananlardan ilköğretim, ortaokul ve ilkokul mezunları memur unvanlı kadro ve pozisyonlara atanamıyordu. Yapılan düzenleme ile bu kişilerin “hizmetli” unvanlı kadro ve pozisyonlar yerine “memur” unvanlı kadro ve pozisyonlara atanmaları sağlanıyor. Şirketlerin döviz cinsinden borçlanmalarını takip etmek ve döviz borçlanmasına ilişkin riskleri belirleyip ona göre para politikası tedbirleri almak amacıyla Merkez Bankasına bilgi toplama yetkisi veriliyor.

MTV HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama yönteminde araç yaşı, motor hacmi ve ve araç cinsi gibi faktörlerin belirleyici olduğuna daha önce dikkat çekmiştik. Ödemeniz gereken MTV tutarını kendiniz hesaplayabileceğiniz gibi, yine GİB’in web sitesi üzerinden MTV hesaplama 2017 aracı ile de hesaplama işlemini yapabilirsiniz. Araç vergisi hesaplama aracını kullanırken aracınızın model yılı, araç tipi, aracın yaşı ve motor silindir hacmi değerlerinin girişini yaparak hem yıllık toplam tutarı, hem de yılın ilk 6 ayı ve ikinci altı ayı için ödeyeceğiniz dönemsel tutarı net olarak hesaplayabilirsiniz. Ancak MTV hesaplaması işlemini yaparken araç bilgilerinizin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olmalısınız.

Aksi takdirde yanlış araç bilgileri ile yapılan bir hesaplama sonucunda ortaya çıkan tutarla, ödeme işlemi sırasında karşınıza çıkacak olan tutar arasında büyük farklar görebilirsiniz. Aracınızla ilgili en net bilgiler araç ruhsatınız da yer aldığı için, hesaplama sırasında da aracın ruhsatını mutlaka yanınızda bulundurmalısınız.

Türkiye’de 2017 itibari ile trafiğe kaydı yapılmış araç sayısının 20 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor. Bu tablo ise Türkiye’deki her dört kişinin birinde motorlu taşıt olduğunu gösteriyor. Ancak MTV ödemelerinde araç sahiplerinin büyük bir çoğunluğunun haberdar olmadığı önemli bir ayrıntı söz konusu. 2005 yılında yürürlüğe giren yeni bir uygulama ile araç sahiplerine MTV ödemelerinde daha alt tutar üzerinden ödeme imkanı getirildi. Buna göre MTV tutarı, aracının kasko değer listesi üzerinde bulunan değerinin %5’inden fazla olan kişiler bir alt kademeden değerlendirilerek daha az bir bedelle aracının motorlu taşıtlar vergisini ödeyebiliyor. Hatta bu uygulama geriye dönük ödemeleri de kapsıyor. 2005 yılının ardından sözünü ettiğimiz hesaplama yöntemini kullanarak, fazladan MTV ödemesi yaptığınızı düşünüyorsanız, gerekli belgeleri hazırlayıp, başvurunuzu gerçekleştirerek yaptığınız fazla ödemelerin iadesini alabilirsiniz. Siz de araç vergisi için fazladan ödeme yaptığınızı düşünüyorsanız hemen kasko değer listesi ile MTV hesaplama yöntemini kullanın, olası fazla ödemelerinizin iadesini alın. Bu yöntem geçmiş 10 yılı da kapsaması nedeniyle, yanlış hesaplama sonucunda hatırı sayılır tutarlarda fazla ödeme yapan araç sahiplerine, önemli bir fırsat sunuyor.

Motorlu taşıtlar vergisi hesaplama işlemlerindeki en önemli kıstaslar aracın cinsi, motor hacmi ve yaşıdır. Bu nedenle araçlar için sabit bir fiyat vermek mümkün değildir. Ancak aracınızın bilgilerini kullanarak aşağıda sunduğumuz MTV hesaplama 2017 listesindeki bilgilerle beraber, tam rakama ulaşabilirsiniz. Bilindiği gibi MTV ödemesi yılın iki döneminde yapılmaktadır. İlk ödemelerin gerçekleştiği Ocak ayının ardından ikinci ödeme süresi ise Temmuz ayında başlamaktadır. MTV sorgulama ile siz de kolayca 2017’de ödemeniz gereken MTV tutarının ne kadar olduğunu öğrenebilirsiniz. MTV ödemelerinde engelli vatandaşlarımız içinse birtakım muafiyetler söz konusudur. Aracını engelli vatandaşlara sunulan ÖTV indirimi ile alan, bunu aracına işleten ve %90’ın üzerinde engelli olan araç sahipleri MTV ödemelerinden muaf tutulmaktadırlar. Engel oranı %90’ın altında olan araç sahipleri ise araçlarında kendilerine özel kullanma düzeneğinin belgesi, tam teşekküllü bir devlet hastanesinden doktor raporu ve gerekli diğer belgeleri hazırlayarak bulundukları şehirdeki Nakil Vasıtaları Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilir ve böylelikle MTV ödemelerinden muaf olabilirler. Konu ile ilgili daha detaylı bilgilere GİB çağrı merkezi aracılığıyla ulaşılabilir.

17-09/29/kredi-karti-ile-mtv-odeme-ve-otomobil-vergi-hesaplama-2017-motorlu-tasitlar-verg-1485102700.jpg

GALERİCİLER MTV ZAMMININ REVİZE EDİLMESİNİ İSTİYOR

Kayseri’de galericilik yapan Ahmet Yurtlu, ikinci el otomotiv piyasasını değerlendirdi. Gelen MTV zammına ilişkin konuşan Yurtlu, “MTV’deki artışlar konusunda bizim 2018’de sürpriz bir gelişme oldu. Hükümetin 2017’nin son çeyreğinde yaptığı açıklama kamuoyunda çok fazla oturmadı. Gelen zamma ilk baştaki söylem yüzde 40’dı. Bu yüzde 40 oranındaki zam kamuoyunda gerçekten vicdanlarda çok yer bulmadı. Akabinde Cumhurbaşkanımızın konuya müdahil olmasıyla biraz daha geri çekildi. Şuanda durum netleşmedi ama yüzde 20’ler gibi bir artış bekleniyor. Bence buda çok. Çünkü otomotiv ve bütün ekonomik bütçenin otomotiv üzerinden ilerlemesini çok fazla sağlıklı bulmuyoruz. Zaten aracın sıfır çıkışında yüzde 45 gibi bir vergi alınıyor. Yakıttan, noter satışından, sigortadan ve kaskodan olmak üzere birçok dolaylı vergiler alınıyor. Bununda yanında MTV olarak bir vergi alınıyor. Otomotiv sektörüne bu kadar yüklenilmesini çok doğru bulmuyorum. Biraz daha revize edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yüzde 15 civarında enflasyon beklentisi olup da, söylenene göre yüzde 20 zam gelmesi çok olur. Bu zam oranı, enflasyonu geçmemelidir. Çünkü bu artık temel bir ihtiyaç. Bu lüks değil, herkesi etkiliyor. Onun için keşke biraz daha oranı güncelleyerek giderebilirlerse daha iyi olacak. Otomotiv sektörü olarak da, halk olarak da hükümetin otomotiv sektörünü biraz daha revize etmesini bekliyoruz. Çünkü zaten otomotivde birçok konudan vergi alınıyor” ifadelerini kullandı.

Zammın 2’inci el otomotiv piyasasını da etkileyeceğini söyleyen Yurtlu, “İnsanlar artık daha fazla ince hesap yapmaya başlayacaklar. Artık bandrollerin üst ve alt ilişkisini hesaplayarak araç alacaklar. Bandrol sistemi, 1.3-3.5 gittiği için vatandaş arabayı alırken bir model aşağısını alıp bandrolden biraz daha aşağı almanın hesabını yapacak. Çünkü gerçekten rakamlar belli bir yere ulaştı. 50 bin TL’lik bir arabada yıllık bandroller bin 500 TL gibi rakamları buldu. Bu ciddi bir rakamdır. Bir asgari ücretlinin 1 aylık maaşı. Bu nedenle insanlar bunu göz ardı etmeyecektir. Artık arabayı alırken bandrol dilimlerini de hesaplayarak alacaklardır. Bence bu saatten sonra bunu hesaplamayanların da hesaplaması gerekiyor” diyerek sözlerini tamamladı.

Yeni yılın gelmesi ile birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin (MTV) ilk taksit ödemesi başladı. Yeni düzenleme ile birlikte vatandaşlarında en çok merak ettiği konu 2018 MTV borç sorgulama ve ödemelerin nasıl yapılacağı oldu. Milyonlarca araç sahibi Motorlu Taşıtlar Vergisi sorgulama ve internetten sorgulama yapmak için detayları merak ediyor. Peki yeni düzenleme ile birlikte MTV sorgulama nasıl yapılır? Yeni yasa ile birlikte ücretler ne kadar oldu? Siz de haberimizden merak ettiklerinizi bulabilir Motorlu Taşıtlar Vergisi borç sorgulama ödeme gibi işlemlerinizi öğrenebilirsiniz. Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yeni yılda yüzde 40 artış yapılacak. Zammın ardından araç sahiplerinin ödeyeceği MTV tutarı da değişecek. İşte 2018'de hangi araç sahibi ne kadar MTV ödeyecek ve MTV borç sorgulama ekranı hakkında merak ettikleriniz. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN