Yeni yılda lüks segment satışları bıçak gibi kesildi

Yeni yılda lüks segment satışları bıçak gibi kesildi

2017’de küçülme bekleyen otomotiv sektörünü ocak ayında stoklar ayakta tuttu. Satışlar yüzde 8’e yakın oranda artış yakaladı fakat lüks segment pek de umduğunu bulamadı. Yüzde 40 daralma kaydeden premium markalar ÖTV’ye çalım atamadı.

ALİ YILDIRIM

Geçen yılın ocak dönemine göre 2017’de otomobil ve hafif ticari araç satışları yüzde 7,98 oranında artış kaydetti. Bu dönemde toplam pazar 35 bin 323 adet olarak gerçekleşirken, sadece otomobil satışları ise yüzde 9,98’lik yükselişle 25 bin 689 adeti gördü. Özellikle geçen ay 1600cc altındaki otomobil satışlarında yüzde 10,1 ve 1600-2000cc aralığında motor hacmine sahip otomobil satışlarında yüzde 18,2 artış yaşanırken, 2000cc üstü otomobillerde yüzde 31,4 azalış izlendi. Tüm sektör yeni yılda pazarın daralacağını öngörürken, ocak ayında bu rakamlar açıkçası bazı sektör temsilcilerini de şaşırttı.

Dalgalı kur seyri, 2016’da gelen özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesi ve 2017 zamları pazarın ister istemez daralacağının habercisi. Yeni ÖTV sistemiyle birlikte tüketicinin de bir süre kafası karıştı fakat, yine de sıfır araç almak isteyen kullanıcı gerek motorlu taşıt vergisi gerekse indirimler yüzünden ocak ayını bekledi. Yüksek stoklar ve yeni yılı bekleyen tüketicilerle birlikte toplam pazar ocakta rekor seviyeye ulaştı. Ama bu stoklardan bir tek lüks sınıf nem alamadı.

Gelen ÖTV düzenlemesiyle birlikte lüks segment geçen yılın ocak ayına göre 2017’nin başında yaklaşık yüzde 40’lık bir daralma yaşadı. Geçen yılın aynı döneminde 3 bin 90 olarak kayıtlara geçen lüks pazarı bu yıl 2 bin 231’de kaldı. Yeni düzenlemeye göre, 1600 cc altı otomobillerin vergisiz fiyatı 40 bin lira ve altında ise ÖTV oranı yüzde 45 olarak kalmıştı. Yine aynı motor hacmine sahip olan araçlarda 40 bin 001 liralık vergisiz fiyatın üstü yüzde 45 yerine yüzde 50’lik dilime giriyor. Fiyatı 70 binin üzerinde olanlar ise yüzde 60 ÖTV ile satışa sunuluyor. Bu oranlarla birlikte 2017’de daralan segmentin en başta premium markalardan olması bekleniyor. Hatta bununla birlikte segmentler arasında da düşüşte kendini ister istemez göstermeye başladı bile. Lüks sınıfta ocak aynın satış şampiyonu Audi oldu. Onu BMW ve Mercedes-Benz takip etti.

Geçen yılın aynı dönemine göre, Mercedes-Benz’i liderlik tahtından eden Audi de kayıp yaşarken, bu üçlü içinde tek yüzü gülen BMW oldu. Infiniti 2016 ocak ayında sıfır çekerken, bu yıl 6 adetlik satışa imza attı. Tabi bunda markanın yeni küçük hacimli motoru olan q30’un katkısı oldukça büyük. Jaguar’da yükselen SUV pazarını görerek pazara F-Pace ile güçlü bir adım daha attı. Ama yine de bu daralmanın önüne geçemedi. 2016 Ocak’ta marka bir önceki döneme göre 20 adetlik satış rakamından 6 adete kadar geriledi. Land Rover ise aynı dönemde gerileme kaydeden markalardan. Geçen yıl ocakta 46 adet satış yapan marka, bu yıl 34 adet araç sattı. Fenomen model MINI ise aynı dönemde 101 adetten 55 adete kadar geriledi.

MERCEDES’İN KAYBI BÜYÜK

2016 Ocak’a göre 2017’de en büyük kaybı Alman otomobil devi Mercedes-Benz yaşadı. Geçen yılın ilk ayında 1091 adetlik satış rakamına imza atan marka, bu yıl sadece 499 adet araç sattı. Özellikle 2016 Kasım’da 5 bin 858 adet araç satarak rekor kıran markayı, yeni yılda ÖTV’ye çalım atamadı. BMW’de yine aynı dönemde satış rakamlarını arttıran markalardan oldu. Geçen yılın ocak ayında 496 adet satan marka, bu yıl 570 adete ulaştı. Stoklardan faydalanan Alman üretici, kasım ayında da rekor kırmıştı. Yeni yılda lükste liderliği bırakmayan Audi’de 2016 Ocak’ta 911 adetlik satış rakamına ulaşırken, yeni yılda 625 adetle gerileme yaşayan markalardan. Lüks SUV sınıfının asırlık temsilcisi Jeep, satış payını artıran nadir markalardan biri. Geçen yıl 92 adet satan marka, bu sene 111’e ulaştı. Tabi bu rakamlarda Renegade’in payı büyük oldu. Subaru 73 adetten 67’ye düşerken, İsveçli Volvo ise 187’den 155’e kadar iniş kaydetti.

GÖZ ALICI MARKALAR SIFIR ÇEKTİ

Geçen yılın ilk ayında sıfır çeken Bentley, bu yılın ocak ayında 1 adetlik satış yaptı. Herkesin hayali olan İtalyan süper spor otomobil markası Ferrari ise aynı dönemde 3 adet satarken, bu yıl güzel bir başlangıç yapamadı. İtalyan Lamborghini sıfır adetle geçen yılki yerini korurken, Türkiye pazarına  geçen yıl giriş yapan Lexus 2016 yılındaki hedefi olan 250 adeti ise bu yıl tutturmaya kararlı. Daha ilk aydan 16 adet satan marka, lüks sınıf için yeniden harekete geçiyor. Maserati ise geçen yıla göre yüzde 100’lük bir büyüme gerçekleştirerek 2 adetlik satış rakamına imza attı. Porsche ise 55 adetlik satış rakamını bu yıl 66 adete çıkardı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN